Késhet, de akár el is maradhat a Brexit

Bírósági döntés alapján a brit parlamentnek szavaznia kell. Parlamenti jóváhagyás nélkül nem lehet elindítani a brit kilépési folyamatot, így késhet, de akár el is maradhat a Brexit.

A brit kormány eddigi álláspontja szerint miniszterelnöki hatáskörbe tartozik az 50. cikkely aktiválása és ezzel a kilépési folyamat elindítása. Ez ellen többen is jogi kifogást emeltek azzal érvelve, hogy az Egyesült Királyság Európai Uniós tagságát törvény rögzíti, azt nem lehet kormányzati döntéssel felülírni.

A londoni felsőbíróság ma elfogadta azt a keresetet, miszerint Nagy-Britannia kormányának nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az EU-ból való kilépés folyamatát.

Theresa May brit miniszterelnök asszony korábban bejelentette, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig hivatalosan is értesíti az EU-t Nagy-Britannia kilépési szándékról, aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét. A ma nyilvánosságra hozott bírósági döntés alapján a brit parlament jóváhagyása nélkül ez nem lehetséges.

A brit parlamenti képviselők többsége maradáspárti és a brit konzervatívok közül is sokan ellenzik a Brexitet. A júniusi népszavazás eredménye nem bír kötelező jogi erővel, a döntés a parlament hatáskörébe tartozik.

A brit kormány fellebez a bírósági döntés ellen a legfelsőbb bíróságnál. Amennyiben a legfelsőbb bíróság nem érvényteleníti a felső-bírósági döntést, akár hónapokat is késhet, de akár el is maradhat a Brexit a parlament döntése alapján. További tárgyalások várhatók december első hetében.[metaslider id=8796]


Angliai Kisokos

Exit mobile version