Képes azonosítani a szavakat az újszülött

A szavak beszédből való kiválasztásához szükséges beépített képességekkel együtt jön világra az újszülött – állapította meg egy európai kutatás.

Mielőtt egy csecsemő szavakat tanulna meg, először a folyamatos beszédből kell kiválasztania őket. A beszédben azonban nincsenek egyértelmű szóhatárok – ismertette a Developmental Science című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily.com.

Korábbi tanulmányok feltárták, hogy az első életév közepére a babák megoldják ezt a problémát. Azt azonban eddig nem tudták, hogy a szegmentálási készségek velünk születnek, vagy a beszédhallással és az agy fejlődésével fokozatosan alakulnak ki.

Egy nemzetközi kutatócsoport – a Liverpooli Egyetem, a Manchesteri Egyetem és az olasz SISSA kutatóintézet és a francia Neurospin központ tudósai – újszülötteknek játszottak le olyan hangfelvételeket, amelyben négy értelmezhetetlen szót rejtettek el.

A közeli infravörös spektroszkópia eljárását használva megállapították, hogy az agy melyik részei aktiválódtak a felvétel hallgatása közben.

A háromnapos csecsemőknél két mechanizmust fedeztek fel, amelyek lehetővé teszik, hogy a hangfolyamból kiválasszák a szavakat.

Az egyik a beszéd dallama, ez segít megállapítani, hogyan kezdődik és végződik a szó. A másik a nyelv statisztikája, amivel kiszámoljuk, hogy egy szóban milyen gyakorisággal kerülnek egymás mellé a hangok.

A felfedezés kulcsfontosságú a nyelvtanulás első lépcsőfokának megismeréséhez. “Arra világít rá a tanulmány, hogy milyen jó érzékelő az újszülött valójában és mennyi információt szívnak magukba.

A szülőknek nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan figyel rájuk a baba” – mondta Alissa Ferry, a Manchesteri Egyetem kutatója. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .