Juncker szerint egyre valószínűbb a megállapodás nélküli Brexit

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy “a megállapodás nélküli Brexit most már rendkívül valószínű”.

Jean-Claude Juncker elmondta, hogy az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-ig el nem fogadja a kilépési megállapodást. Kihangsúlyozta, hogy az a nap “a legvégső határideje a Brexit-megállapodás elfogadásának”.

Egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság. Hozzátette, nem ezt a végkifejletet akarta, de az Európai Unió készen áll erre. Az írek számára egy megállapodás nélküli Brexit mindenképpen súlyos csapás lenne, és komoly bizalmi válságot teremtene – fűzte hozzá.

Mint elmondta, a legjobb út a Brexit-megállapodás elfogadása lenne. A kilépés végső dátumának további meghosszabbítására nincs lehetőség. Többek között azért, mert az áprilisi határidőt követően nem szervezhető meg hatékonyan az európai parlamenti választáson való részvétel Nagy-Britanniában.

Juncker kiegyensúlyozott kompromisszumnak nevezte a kilépési szerződést. Véleménye szerint e szerződés mindkét fél számára engedményeket tesz.

Ilyen kompromisszumok teszik lehetővé az európai projekt működését – mondta. Most is ilyen kompromisszumra van szükség, mert ez esetben megmaradhat a vámunió, a térség gazdasági egysége.

Megvédheti az uniós és a brit polgárok, valamint a vállalkozások jogait és érdekeit, valamint biztosítja, hogy a pénzügyi piacok se rendüljenek meg – közölte.

A bizottsági elnök aláhúzta, az unió a megegyezés pártján van. Azonban az Európai Unió ellenségei azok a nacionalista és populista erők, amelyek a megállapodás nélküli brit uniós tagság megszűnése mellett kardoskodnak.

“Azt akarják, hogy meggyengüljön az unió és vele együtt az Egyesült Királyság is. Az unió nem zárt ki senkit. Az Európai Bizottság megtesz mindent annak érdekében, ha lehet, ne ez legyen a végleges forgatókönyv, amely úgy az EU, mint a brit parlament érdeke is” – fogalmazott.

Minden nap, minden perc és minden nyilatkozat számít – zárta beszédét Jean-Claude Juncker.

Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint április 12-én kilép az Európai Unióból.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke jövő szerdára hívott össze rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozót. A találkozón a brit miniszterelnöknek ismertetnie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos elképzeléseit az unióban maradó országok vezetőivel.

A brit miniszterelnök kedd esti jelezte, hogy London legfeljebb május 22-ig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli Brexit.

A kormányfő szerint ezzel biztosítható, hogy az Egyesült Királyságnak ne kelljen részt vennie a másnap kezdődő EP-választáson. May utalást tett arra is, hogy kormánya az ellenzéket is bevonja a megoldás megtalálásába. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A te vállalkozásod is megérdemel egy profi weboldalt. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .