Jövő évi költségvetés borúlátó jóslatokkal

Jövő évi költségvetés, ígéretek és életszínvonal-visszaesés Nagy-Britanniában. Brexit és a válási számla összege. A hosszú házasság titka.

Az elmúlt hét legfontosabb eseménye Nagy-Britanniában a jövő évi költségvetés bejelentése volt. 300 ezer új lakás építésére tettek ígéretet, valamint arra, hogy eltörlik az illetéket (stamp duty) az első lakást vásárlóknak 300 ezer fontnál kevesebb értékű ingatlan esetén, és növelik az egészségügyre szánt támogatás mértékét.

Mindezen ígéreteket viszont beárnyékolta, hogy a költségvetési bizottság a pénzügyminiszter adatainál kisebb mértékű növekedést jósolt, 2 százalék helyett csak 1,5 százalékot erre az évre. Philip Hammond pénzügyminiszter szerint a következő években további lassulásra kell számítani.

További negatív előrejelzések is napvilága kerültek. Ezek szerint Nagy-Britannia eddigi leghosszabb életszínvonal-visszaesésének néz elébe. Az ország termelékenységi mutatói 0,1 százalékos növekedést mutatnak, ami a napóleoni háború, 1812 óta a legrosszabb adat.

Emellett az egyik pénzügyi intézet előrejelzései szerint a brit államadósság 2060-ig nem fog a krízis előtti szintig, azaz 40 százalékig csökkeni.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg új portré képeket tettek közé 70., platina házassági évfordulójukat ünnepelve. A pár 1939-ben találkozott először, mikor Erzsébet még csak hercegnő, Fülöp pedig haditengerészeti kadét volt. Végül 1947-ben házasodtak össze.

A hosszú házasság titka a herceg szerint a türelem. A brit királynő egyik korábbi nyilatkozatában férjét a legfőbb támaszának nevezte, aki mindig mellette áll és megnevetteti a komoly udvari légkörben.

Theresa May miniszterelnök megduplázta a Nagy-Britannia által az Európai Uniónak fizetendő összeget, 20 millióról 40 millió fontra, annak érdekében, hogy végre elkezdődjenek az új kereskedelmi szerződésekről szóló tárgyalások.

Az úgynevezett válási számla (divorce bill) garancia arra, hogy az Egyesült Királyság befizeti az unió tagjaként korábban megígért anyagi hozzájárulást.

A múlt héten azt is megtudhattuk, hogy boldogabbak azok, akik korábban, akár már november végén kiteszik a karácsonyi dekorációt, mint azok, akik csak karácsonykor. Pszichológusok szerint a dekoráció jelenléte boldogabbá tesz minket, mivel az a gyerekkorunkra és a várakozás izgalmára emlékeztet minket.

Pénteken és egész hétvégén különféle akciókkal és leárazásokkal várták a vásárlókat az üzletek a Black Friday nevű akció keretében, ahogy erről mi is beszámoltunk az oldalon.

Idén a legtöbb üzletben egyáltalán nem volt tömeg, az oxford streeti currys műszaki bolt előtt például csak egy ember várakozott. Máshol az angolokhoz méltón mindenki türelmesen várakozott a sorban, és senki nem harcolt a kiszemelt áruért.

Egy furcsa incidens azért beárnyékolta a vásárlás örömét pénteken, amikor is két férfi vitája az oxford streeti metrómegállónál tömegpánikot keltett. Többen lövésekről tanúskodtak és futva menekültek a helyszínről, a kivonuló rendőrök azonban semmi bizonyítékot nem találtak a lövésekre.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .