Johnson szerint senki nem akar rendezetlen Brexitet

 TransferWise

Boris Johnson szerint sem ő, sem a többi miniszterelnök-jelölt nem törekszik arra, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, senki nem akar rendezetlen Brexitet.

A kedd esti alsóházi szavazás után, a BBC vitaműsorában Johnson elmondta, hogy senki nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet, de a helyes eljárás az, ha az Egyesült Királyság erre a lehetőségre is felkészül.

Sajid Javid is azt a véleményét hangoztatta, hogy az október 31-i Brexit-határidőt tartani kell. “Szükség van egy határidőre, mivel ez mindenki figyelmét a feladatra összpontosítja” – fogalmazott.

Jeremy Hunt ezzel egyetértett, de kijelentette: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, és úgy látja, hogy a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig semmi esély a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított kilépési feltételrendszer módosítására, akkor ő megállapodás nélkül is kivezetné az országot az Európai Unióból.

Jeremy Hunt külügyminiszter szerint megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a Brexit-egyezménycsomagot. Az Európai Bizottság viszont már többször leszögezte, hogy nem lehetséges a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás novemberi aláírásával lezárt tárgyalások újranyitása.

[amp-cta id=”12396″]

Michael Gove nem tartaná problémának az október 31-i Brexit-határidő “néhány napos” túllépését, ha csak ez hiányozna az új Brexit-megállapodáshoz. “A futballmérkőzéseken is néha a hosszabbításban lövik a győztes gólt” – fogalmazott a környezetvédelmi miniszter.

Boris Johnson szerint az október 31-i határidő “egyértelműen tarható”, és be is kell tartani. Véleménye szerint még egy halasztás esetén a közvélemény “egyre nagyobb értetlenséggel” szemlélné, hogy mi történik.

Johnson az első fordulóban 114 voksot kapott. A második fordulóban szintén a mezőny élén végzett 126 szavazattal, majd a harmadik fordulót is megnyerte. Szerdán 143-an szavaztak rá a 313 fős frakcióból.

A szerda esti harmadik fordulón második helyen végzett Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter 54 vokssal. Michael Gove környezetvédelmi miniszter 51, Sajid Javid belügyminiszter pedig 38 szavazatot szerzett.

Az egyetlen, aki a kedd esti BBC vitaműsorban határozottan kizárta a megállapodás nélküli Brexitet, Rory Stewart volt. Elmondása szerint “károkat okozna és felesleges lenne” a rendezetlen kilépés az EU-ból. Szerda este ő kapta a legkevesebb (27) szavazatot, és ezzel véget ért számára a verseny.

A következő fordulót csütörtökön tartják. A cél az, hogy már csak két jelölt maradjon versenyben. Kettejük közül választja ki a Konzervatív Párt a következő vezetőjét, aki egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz. (MTI)

 TransferWise

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .