Jogosítvány megszerzése Angliában

Mint oly sok minden más dologban, az autóvezetésben is különböznek az angolok a többi európai országtól, kezdve a legszembetűnőbbel, a bal oldali vezetéssel. Nem lesz könnyű dolgunk itt megszerezni a jogsit, de ha megvan, akkor szinte biztosan tudunk majd vezetni a világ bármely pontján.

A jogosítvány megszerzésének első lépéseként először is igényelnünk kell egy ideiglenes jogosítványt azaz provisional driving licence-t. Autót egyedül 17 éves kortól, kismotort vagy robogót viszont már 16 évesen is vezethetünk.

Az ideiglenes jogsihoz ki kell töltenünk a D1 formanyomtatványt, amit a postán vagy a DVLA (Vezetői- és járműengedéllyel foglalkozó Ügynökség) oldaláról is letölthetünk

Emellett szükséges az eredeti érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, 1 darab színes útlevél fénykép és 43 font csekken vagy postai utalással történő befizetése. Online igénylésnél lehetőség van bankkártyás fizetésre, ami jelentősen felgyorsíthatja az eljárást és csupán 34 font.

Míg a jogosítványra várunk, elkezdhetjük a KRESZ tanulását. A KRESZ-t Angliában a magyar szokásokkal ellentétben nem autós iskolákban, hanem egyedül, otthon tanulják meg. Elég, ha csak beszerezzük a legújabb KRESZ könyvet és a hozzá tartozó cd-t.

A cd különböző veszély helyzeteket mutat be valódi, úton felvett videókkal. Számomra ez a legfurább része az angol elméleti vizsgának, ami tehát itt két részből áll; a feleletválasztós kérdésekből (multiple choice part) és az egérkattintós részből, ahol akkor kell kattintanunk, ha veszélyhelyzetet észlelünk a videón. Az elméleti vizsga díja 23 font.

Ha megvan az elméleti vizsgánk, jöhet a gyakorlat, ahol már szükségünk lesz egy oktatóra is. Sajnos elég borsosak az árak és 20-25 fontot is elkérhetnek egy óráért. A jó hír viszont, hogy vezethetünk hivatásos oktató nélkül is, ha egy legalább 3 éves jogosítvánnyal rendelkező személy ül mellettünk a kocsiban és felügyel ránk.

Emellett még egy feltétel, hogy érvényes biztosítás legyen a nevünkre az autón, amin tanulunk, legyen az a sajátunk vagy egy nagylelkű baráté. Itt Angliában a biztosítás személyre és nem az autóra kötendő, újabb szigetországbeli furcsaság a többi mellé. Fontos továbbá, hogy kitegyük az L, azaz tanuló (learner) matricát is az autó elején és hátulján, mielőtt útnak indulnánk.

Angliában nincs kötelező minimum vezetési óraszám, igazából csak rajtunk múlik, mikor megyünk vizsgázni. Persze érdemes azért nem elkapkodni, mivel a gyakorlati vizsgadíj 62 font hétköznap és 75 font hétvégén.

Maga a vizsga a magyar rutin és forgalmi vizsga összevont változata. Először a látásunkat tesztelik, egy 20 méterre álló autó rendszámát kell leolvasni. Majd a vizsgáztató feltesz két autóbiztonsággal kapcsolatos kérdést.

Ez az úgynevezett „mutasd és mondd el” (show me, tell me) rész. Itt olyan rutin kérdésekre számíthatunk, mint hogyan ellenőriznéd, hogy működik-e a féklámpa és hogyan mérnéd meg az olajszintet.

Ezek után jöhet a neheze, maga a vezetés. Aki már egyszer is utazott kocsival, tudja, hogy Angliában hihetetlenül szűkek az utak. Nagyon sok a körforgalom és a veszélyesen vezetők száma, így nagyon oda kell figyelnünk minden mozdulatra.

A vizsgáztató a vezetés alatt különböző rutin feladatokat kérhet, mint a tolatás, parkolás vagy lejtőről indulás. Ha mind sikeresen vettük, jöhet a 10 perces önálló vezetés, ahol a vizsgázó egy előzetesen megmutatott térképet kell, hogy kövessen emlékezetből. Nincs tragédia, ha nem emlékszünk mindenre pontosan, bármikor kérhetünk útmutatást a vizsgabiztostól.

A legtöbb vizsga nagyjából 40 percig tart. Amennyiben nem léptük át a megengedett hiba határt (15 pont) és nem vétettünk egyetlen súlyos hibát sem, átmentünk a vizsgán. Innen már csak az új, most már állandó jogosítványra /full driving licence/ kell várnunk, de már anélkül is vezethetünk akár azonnal a sikeres vizsga után.

Nem könnyű, de azért nem lehetetlen Angliában jogosítványt szerezni. Sok gyakorlás és persze pénz kell hozzá és nem árt egy valóban jó oktató is, aki itt szerencsére akár az egyik barátunk is lehet. (Az útmutató 2019. június 17-én frissült utoljára.)

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

1 Comment

  1. Szép napot,
    Kérdésem lenne, ha jelenleg magyar B jogsim van(már kb 10 éve), a következő hónapokban tervezek kiköltözni(járvány miatt sajnos semmi nem biztos jelenleg). Hogyan tudnék C jogsit szerezni majd ? Hozzá darukezelői tanfolyam is érdekelne 🙂
    Sajnos nem tudok ezekről semmit, csak annyit hallottam, hogy talán rövidebb a tanfolyam ideje, mint itthon Magyarországon.
    Előre is köszönöm 🙂

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .