Jogosítvány csere Angliában

A magyar jogosítvány angolra cserélése mindenképpen hasznos, ha a jövőnket Angliában képzeljük el. Angliában nincs személyi igazolvány és lakcímkártya sem, de a brit jogosítványon szerepel az éppen aktuális lakcímünk, tehát mindenféle angliai ügyintézéskor hivatalosan elfogadott angol illetve brit lakcímigazolás.

A magyar jogosítvány csere Angliában, illetve a magyar jogosítvány brit vezetői engedélyre cserélésének feltétele a jelenlegi angliai/brit lakcím megléte és ezt megelőzően minimum 6 havi (185 napi) igazolt tartózkodás az Egyesült Királyság területén.

A magyar vezetői engedély az érvényességi idején belül használható Anglia útjain, de ha már több mint 3 éve életvitelszerűen a UK-ben élsz, vagy elmúltál 70 éves, kötelező a becserélése brit jogosítványra.

Nincs kötelező orvosi vizsgálat, megbíznak bennünk, saját magunknak kell nyilatkoznunk az egészségi állapotunkról. További előnye a brit jogosítványnak, hogy közlekedési szabálysértés esetén először a büntetőpontokat alkalmazzák és nem kerül automatikusan bíróságra az ügy.

Jogosítvány csere Angliában – avagy hogyan cseréljük ki meglévő magyar jogosítványunkat brit jogosítványra?

A következő dokumentumokra lesz szükséged:

  • 43 font értékű postal order, amit a postán tudsz beszerezni nagyjából 1 fontos adminisztrációs díjért. Ha rendelkezel csekk füzettel és az neked kényelmesebb, kiállíthatsz csekket is.
    jogosítvány csere anglia
  • Szintén a postán szerezd be a következő nyomtatványok valamelyikét: Motor és személyautóhoz: (A és B kategória) UK driving licence application form (D1), Hivatásos jogosítványhoz (C és felette): UK driving licence application form (D2) vagy online rendeld meg itt: https://www.gov.uk/dvlaforms – általában 1 héten belül kiküldik a lakcímedre a nyomtatványt. Fekete tintával és nyomtatott nagybetűvel töltsd ki.
  • 1 db igazolvány képre lesz szükséged, tehát ha nincs, gondoskodj róla. (passport-size photo)
  • Az eredeti magyar jogosítványod
  • Az eredeti és érvényes személyi igazolványod vagy az eredeti és érvényes útleveled

A fenti listában szereplő összes, hiánytalanul kitöltött és eredeti dokumentumot az alábbi címre kell postáznod: DVLA, Swansea, SA99 1BT 

Anglia jogosítvány

Ne felejtsd el bele tenni az eredeti magyar jogosítványodat és az érvényes útleveledet/személyi igazolványodat is a borítékba! Fénymásolatokat nem fogadnak el.

A DVLA minden kirendeltségét bezárták, tehát személyesen már nem tudod intézni! Csak akkor küldd el az útleveledet/személyi igazolványodat, ha előre láthatóan 1 hónapig nem lesz rá szükséged!

A feladástól számított 3 héten belül postán vissza küldik az útleveledet/személyi igazolványodat és külön borítékban a vadonatúj brit jogosítványodat. A magyar jogosítványodat ne várd, nem fogod vissza kapni, azt hivatalból ők vissza küldik Magyarországra.

Ha 3 héten belül nem érkeznek meg az igazolványaid, az alábbi ügyfélszolgálatnál tudsz érdeklődni: DVLA Customer Enquiries Tel: 0300 790 6801

Az angol jogosítványnak minden esetben a jelenlegi, legfrissebb angol lakcímet kell tartalmaznia!

A lakcímváltozás bejelentése az Egyesült Királyságban ingyenes, viszont ha ezt elmulasztjuk, 1000 fontos bírságot szabhatnak ki ránk. Ha változik az angliai lakcímed, mihamarabb jelentsd be itt online: https://www.gov.uk/change-address-driving-licence

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

1 Comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .