Január utolsó hetében szavaznak az új Brexit-tervről

 TransferWise

Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének további menetéről, a kormány által összeállított új Brexit javaslattervről.

A legfrissebb felmérések szerint már jelentős többségben vannak azok, akik inkább újabb népszavazást szeretnének a Brexit ügyében kialakult patthelyzet feloldására.

A brit parlament alsóháza a héten 230 fős többséggel elutasította a Brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért 585 oldalas megállapodást. 

Theresa May miniszterelnöknek hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a Brexit-folyamat milyen irányt vegyen.

May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról.

A Downing Street csütörtökön közölte, hogy az új kormányzati javaslatcsomagot az alsóház január 29-én tárgyalja és még aznap szavaz is róla.

Theresa May kormánya szerda este megnyerte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn által kezdeményezett bizalmi szavazást.

May a szerdai szavazás után bejelentette, hogy még mielőtt előterjesztené az új Brexit-javaslatait, egyeztetésre hívja az ellenzéki pártok vezetőit.

A konzultációk már szerda éjjel megkezdődtek, és csütörtökön folytatódtak, ám Jeremy Corbyn visszautasította a részvételt. Elmondta, hogy a tárgyalások feltétele a Munkáspárt részéről az, hogy Theresa May egyértelműen zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Corbyn csütörtökön mondott beszédében megerősítette ezen álláspontját. Kijelentette: azzal, hogy továbbra is a lehetőségek között hagyja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, Theresa May valójában zsarolással próbál újabb kísérletet tenni arra, hogy elfogadtassa a képviselőkkel a Brexit feltételeiről kötött, “elfuserált alkuját“.

A Munkáspárt vezetője szerint a Brexit ügyében kialakult patthelyzetből az új parlamenti választások kiírása kínálná a legjobb kiutat.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov felmérése kimutatta, hogy a választókörzetek több mint 90 százalékában – köztük az új referendum gondolatát mereven elutasító Theresa May választókörzetében is – többségben vannak azok, akik szerint újabb népszavazást kellene kiírni.

Az újabb népszavazást a legnagyobb arányban, 73 százalékban két londoni kerület, Chelsea és Fulham összevont választókörzetében támogatják.

A YouGov csütörtökön ismertette az új felmérése eredményét: ha újabb referendumot írnának ki, a választók 56 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság továbbra is maradjon az Európai Unió tagja.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

(MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

 TransferWise

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .