Iskolai szünetek Angliában

Az iskola rendje sokunk életét meghatározza Angliában. A mindennapi időbeosztásunkat és az egész éves tervezésünket is ahhoz kell igazítanunk, hogy mikor vannak az iskolai szünetek Angliában. Sok a különbség a magyarországi tanév rendjéhez képest.

Angliában az iskolák nem egyformák, a fenntartó lehet az állam, különféle egyházak, alapítványok, illetve lehetnek teljesen magániskolák. Az angliai tanév rendje nagy vonalakban azonos, de az egyes iskolák saját hatáskörükben döntenek a konkrét szünetek, tanítás nélküli munkanapok dátumáról. Így pár napos eltérések az angliai iskolai szünetek előtt és után teljesen természetesek.

Az iskolaév Angliában hosszabb mint Magyarországon. Gyakorlatilag az augusztus az egyetlen iskola mentes hónap. A légitársaságok nyomon követik, hogy mikor vannak az iskolai szünetek Angliában, jelentősen emelve az áraikat ezekben az időszakokban. Mindenképp ellenőrizzük, hogy az adott iskolában mikor vannak pontosan a szünetek mielőtt lefoglalnánk a repülőjegyünket.

Alapvetően hat részre (term) osztják Angliában az iskolaévet, számokkal vagy az évszakokkal nevezik meg őket.

 2015 / 2016 Első tanítási napUtolsó tanítási nap
 Term 1 2015 szeptember 02 2015 október 23
 Term 2 2015 november 02 2015 december 18
 Term 3 2016 január 04 2016 február 12
 Term 4 2016 február 22 2016 április 01
 Term 5 2016 április 18 2016 május 27
 Term 6 2016 június 06 2016 július 22

A szüneteken kívül van még évente körülbelül 5 nap, amikor nincs tanítás (Inset days). Ha ezen időszakokon kívül szeretnénk kivenni a gyerekeket az iskolából körültekintéssel kell eljárnunk. A hatóságok szigorúan ellenőrzik az iskolai hiányzásokat Angliában.

Ha a gyermek beteg, értesítenünk kell az iskolát a hiányzásról és annak okáról, várható időtartamáról. Igazolt a hiányzás akkor, ha az igazgató engedélyezi a távolmaradást (temetés, orvosi időpontok). Nem engedélyezhet hiányzást családi nyaralás, rokonlátogatás, születésnap jogcímen.

Amennyiben igazolatlanul hiányzik a tanuló, az igazgató felveszi a kapcsolatot az illetékes felügyeleti szervekkel. Ilyenkor pénzbírságot is kiróhatnak mindkét szülőre. Az illetékes önkormányzattól 60 GBP bírságot kaphatunk. Ez a duplájára emelkedik, ha nem fizetünk 21 napon belül. 28 napot meghaladó tartozás esetén pedig peres eljárás keretében 2500 GBP összegű büntetéssel, akár börtönbüntetéssel is sújthatnak.

A My School Holidays weboldalon is utána nézhetünk, hogy az adott régióban mikor vannak a központilag meghatározott iskolai szünetek. A legjobb mégis az iskola weboldalán ellenőrizni a dátumokat. Sikeres iskolaévet, tartalmas iskolai szüneteket kívánunk mindenkinek!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .