Iskolai beiratkozás Angliában

Az állami iskoláztatás Angliában, illetve az Egyesült Királyságban minden gyermeknek ingyenes 19 éves korig. Az alábbi cikkünk röviden bemutatja a brit oktatási rendszert és segít megérteni, hogy zajlik az iskolai beiratkozás Angliában.

Angliában az iskola 4 vagy 5 éves korban kezdődik. Ha a csemetéd szeptember 1-ig betölti a 4 éves kort, mehet iskolába. A 4 évesek iskolára felkészítő osztályba (Pre-school/Reception class) kerülnek, de ez még nem kötelező. Inkább emlékeztet ovis csoport szobára, mint iskolára.

Inkább emlékeztet ovis csoport szobára, mint iskolára. Az iskolakötelezettség Angliában 5 éves korban kezdődik és az 1997. szeptember elseje után született gyerekek esetében 18 éves korig tart.

Az angliai iskolákban a gyerekek 5-11 éves korig Primary School-ba járnak, ez a magyar általános iskola megfelelője. 11-16 éves korig (illetve bizonyos iskolákban 18 éves korig) tart a Secondary School, ahol felkészítik a gyerekeket a GCSE (General Certificate of Secondary Education) vizsgára. Ez egy alapfokú (“O” level GCSE) érettséginek felel meg.

Ez után jelentkezhetnek Six form College-ba, ahol szakmát tanulhatnak 2-3 év alatt és felkészítik őket az “A” level GCSE vizsgára, ez hasonlít legjobban a magyar emelt szintű érettségihez. Ez után lehet jelentkezni egyetemre (Universities) vagy főiskolára (Higher Education Colleges).

[amp-cta id=”12396″]

A tanév Angliában 3 harmadévből áll. Több, rövidebb szüneteket adnak a gyerekeknek, mint Magyarországon. Minden harmadév után 2 hetes szünet következik, a nyári szünet viszont csupán 6 hetes. A tanév 190 napos, szeptember elejétől július közepéig tart.

Az órák általában reggel 8.45-kor kezdődnek és délután 3.15-kor engedik el a gyerekeket. Hétvégén nincs tanítás. Az iskolák általában koedukáltak. Minden gyermek bekerülhet a tanulmányi eredménye és/vagy képességeire való tekintet nélkül.

Nyelvtudás teljes hiánya nem akadály a jelentkezésnél. Gyakran érkeznek nulla angollal gyermekek. Semmi gond, nagyon gyorsan ragad rájuk a nyelv. Iskolája válogatja, lehet, hogy azonnal bedobják a “mély vízbe” a rendes osztályba a gyereket, de lehet, hogy néhány hétig csak egy külön csoportba kell járnia, ahol elsősorban angolul tanítják. Azoknak a gyerekeknek, akiknek nem az anyanyelvük az angol, általában kötelező jelleggel van heti néhány plusz angol órája.

Az angol iskola nagyon befogadó mindenkivel szemben. Nem tesznek különbséget a gyerekek között sem származás, sem bőrszín, sem anyanyelv alapján. Minden gyerek ugyanolyan fontos. A tanárok nem “minősítik” a gyereket, csupán feljegyzik, hogy ki hol tart. Nem kell tartani a bukástól, nincs versenyhelyzet, nincs szorongás.

A brit iskolák megfelelnek a 21. század követelményeinek. A felszereltség mindenhol színvonalas: előadóterem, nyelvi labor, videó szoba, könyvtár, multimédiás számítógépek, gyors internet szolgáltatás WIFI-vel, hideg és meleg ételeket kínáló büfé, kávézó.

A gyerekek kitűnően felszerelt termekben tanulhatnak, nincs krétapor, mindenhol interaktív tábla van. Az iskolát itt tudjátok kiválasztani: http://schoolsfinder.direct.gov.uk/schoolsfinder

Az iskolai beiratkozás Angliában (16 éves kor alatt) első és legfontosabb lépése, hogy a helyi önkormányzatot megkeresitek (Council). Tegyétek ezt meg minél hamarabb azt követően, hogy megérkeztek Angliába, mert sajnos hetekig is elhúzódhat, mire elkezdheti az iskolát a gyermek.

16 éves kor felett közvetlenül az iskolákat kell megkeresni, a felvételről ők saját hatáskörben döntenek általában a GCSE eredmények alapján. A Council keresőt itt találjátok: https://www.gov.uk/find-your-local-council.

Minden önkormányzatnak van egy úgynevezett school admission team-je, őket keressétek meg személyesen vagy online. Kapni fogtok, illetve letölthettek egy űrlapot, amit ki kell tölteni a gyermek és a ti adataitokkal, valamint a választott iskolák adataival.

Érdemes legalább 3-4, de inkább 5-6 szimpatikus és irányítószám (postcode) alapján a közelben lévő iskolát kiválasztani és sorrendben felírni magunknak. Ez fontos, ugyanis követelni fogja rajtunk a school admission team. Település válogatja, de minimum 3-4 iskolát meg kell jelölni a jelentkezési űrlapon.

A kitöltött űrlap mellé kérni fogják a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és az útlevelét. Az új születési anyakönyvi kivonat már 3 nyelven készül, ezért nem kell lefordíttatni. Személyi igazolvány nem elég, útlevél kell. A korábbi bizonyítványait általában nem kérik, ezért a meglévő általános iskolai bizonyítványt lefordíttatni is felesleges, de be kell írni az űrlapra a régi iskola nevét és címét, ahol eddig tanult a gyermek.

Az önkormányzat (Council) által működtetett iskoláztatási csoport azután, hogy tőled megkapta a hiánytalanul kitöltött lapot, megkeresi a listán szereplő iskolákat. Amennyiben van hely a választott intézményben, felveszi veled a kapcsolatot, hogy hol (melyik iskolában) és mikor várnak benneteket személyes interjúra. A school admission team elérhetősége itt található: https://www.gov.uk/schools-admissions.

Az iskolai interjúkról, az angliai tanévkezdésről, az oktatott anyagról, az angliai iskolai szünetekről, az angol iskolarendszerről, az osztályzásról és a félévi, év végi értékelésről a következő részekben olvashattok.

Exit mobile version