Ingyenes tanfolyamok alacsony jövedelműek számára

Számos lehetőség van, ha tanulni szeretnénk Angliában, s ehhez nem kell feltétlenül vastag pénztárca. Ingyenes tanfolyamok és államilag támogatott szakképzések Londonban és Anglia legtöbb nagyvárosában könnyen elérhetőek.

Angliába sokan, sokféle okból érkezünk. Az, hogy mit hozunk magunkkal, valljuk be őszintén, itt nem sok munkáltatót érdekel – tisztelet a kivételnek. A helyben megszerzett tudás viszont annál értékesebb.

Ha élünk a lehetőségekkel, akkor kevés pénzből is szerezhetünk olyan tudást, melyet akár Angliában, akár a világ más pontján kamatoztathatunk. Összegyűjtöttünk néhány ötletet azoknak, akik szeretnének tanulni, de az alacsonyabb jövedelmük miatt eddig ezt nem tették meg.

Nyelvtanfolyamok

Abban egyetérthetünk, hogy az első és legfontosabb az angol nyelv ismerete. Persze sokan úgy érkeznek, hogy profi szinten beszélik a nyelvet, de ha valaki mégis egy kis gyakorlásra szorulna, nyelvtanfolyamok tömkelegéből válogathat.

Azonban a nyelviskolák órái igen borsos árban vannak, mégsem kell lemondani a nyelvtanulásról annak sem, aki ezeket a kiadásokat nem engedheti meg magának.

„Mivel mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg nehézségeit és a sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel.” (Paulo Coelho)

Vannak kifejezetten a külföldi munkavállalóknak szóló, heti egy-két órás elfoglaltságot jelentő ingyenes tanfolyamok. Elérhetőek a legtöbb nagyvárosban, úgy, mint Londonban, Brightonban, Oxfordban, Manchesterben.

A tanárok általában önkéntes munkát végeznek, elképzelhető, hogy ők maguk a tanárkodást gyakorolják majd rajtunk. Főleg beszédközpontú óráik ezért cserébe ingyenesek (10-25 font közötti regisztrációs díj előfordulhat), emellett még szórakoztatóak, informálisak és praktikusak is.

Ami különösen jó bennük, hogy olyanokkal ismerkedhetünk meg és gyakorolhatunk, akik hasonló cipőben járnak, mint mi.

Azoknak, akik inkább otthonról tanulnának, az online nyelvtanfolyamokat vagy akár mobil alkalmazásokat tudjuk javasolni. Ebből is találunk jó néhányat, amelyek teljesen ingyenesek, igaz, ezek inkább a nyelvtani részben segíthetnek.

Ha napi szinten foglalkozunk velük és a megszerzett tudást igyekszünk a mindennapokban használni is, biztosan hamar érezhető lesz az eredmény. Ezekről korábban már részletesen írtunk.

Szakképzések

Mint tudjuk, illetve sokan tapasztaljuk is, a magyar szakképesítések, végzettségek nagy hasznát külföldön nem élvezhetjük, még akkor sem, ha hivatalos fordítás készül róluk.

Az oktatási rendszereket ismerve valószínű, hogy a Magyarországon megszerzett képesítésünk magasabb szintű szaktudást feltételez, azonban Angliában ragaszkodnak az itteni tanfolyamok elvégzéséhez.

Egy-két ilyen képesítés megszerzéséhez igencsak a zsebünkbe kell nyúlni, de egy kis szerencsével találhatunk magunknak a különböző egyetemek kínálatából ingyen elvégezhető online kurzust.

Az önéletrajzban mindenképp jól mutat néhány ilyen képesítés, még ha ezek nem is olyan magas szintűek. Vannak rövidebbek, melyek nagyjából egy hónap alatt elvégezhetőek és van, amelyik ennél hosszabb időt vesz igénybe.

Érdemes tájékozódni arról is, hogy az adott tanfolyam ad-e akkreditált képesítést az elvégzést követően, vagy csak egy, az iskola által kiállított igazolást. Az akkreditált képzések között gyakori, hogy a tanfolyamért nem kell fizetnünk, de a diplomának díja van, viszont ezek megfizethető árban vannak.

Még egy online lehetőség, de itt már komolyabb feltételhez kötik az ingyenes oktatást. Ahhoz, hogy jogosultak legyünk ingyen elvégezni a kurzust, 19 évesnél idősebbnek kell lennünk, angliai címmel kell rendelkeznünk és legalább 3 éve az EU területén kell, hogy éljünk.

Ezek már akkreditált képzések. A szabad helyek hamar elfogynak, így érdemes résen lennünk, akár értesítést kérnünk azokról a tanfolyamokról, melyek minket érdekelnek.

Számos lehetőség van még, ha szeretnénk tanulni. Ingyenes oktatásban részesülhetünk Angliában akkor is, ha bizonyos típusú ellátásokra vagy pénzügyi támogatásra vagyunk jogosultak (Jobseeker’s Allowance, Income Support, the ’Guarantee Credit’ element of Pension Credit, Working Tax Credit). Ezekről a Job Centerekben kapunk információt.

Láthatjuk, a tudás megszerzésében nem lehet akadály, csupán kifogás az alacsony jövedelem. Kellő szorgalommal akár ingyen is megszerezhetjük azokat az ismereteket és képesítéseket, melyeknek a későbbiekben igazán nagy hasznát vesszük majd.

Persze nem egyszerű, akár egy, vagy több munka mellett, még a tanulásra is időt szánni, de a befektetett energia előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

„Küzdj, amíg ők alszanak! Tanulj, amíg ők buliznak! Élj úgy, ahogy ők álmodnak!” (Grant Cardone)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .