Íme a legújabb Brexit hírek, fejlemények

Noha már két éve megszavazták, a mai napig nagyon kevés konkrétum látott napvilágot azzal kapcsolatban, mi lesz, ha az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. A tárgyalások azonban folyamatosan folynak, így most a Brexittel kapcsolatos legújabb fejleményeket foglaljuk össze röviden. Íme a legújabb Brexit hírek:

A kilépés időpontja

Ha minden a terv szerint alakul, az Egyesült Királyság 2019. március 29-én éjjel 11 órakor fog hivatalosan is kilépni az Unióból.

Ezután egy bő másfél éves átmeneti időszak következik 2020. december 31-ig, amely alatt kiderül, hogy a megkötött megállapodások a gyakorlatban hogyan állják meg a helyüket.

Ebben az időszakban az EU állampolgárok még korlátozás nélkül beutazhatnak az ország területére.

65 font az országban maradásért

Az Európai Unió állampolgárainak bizonyítaniuk kell majd, hogy mennyi ideje élnek az országban.

Aki a kilépés időpontjában, 2019. március 29-én már legalább öt éve itt él, letelepedett (settled) státuszért folyamodhat.

Annak is regisztráltatnia kell magát, aki rövidebb ideje él az országban, ők a betöltött öt év után kaphatják meg ezt a jogcímet.

A regisztrált EU állampolgárok az eddig megszokott módon lesznek jogosultak a szabad munkavállalásra és az egészségügyi ellátásra. Az eljárás díja felnőttek esetében 65 font lesz, gyerekeknél a fele.

Ez a szabály a tervek szerint a 2020-ig érkezőkre vonatkozik, nekik 2021. júniusáig kell eleget tenniük a regisztrációs kötelezettségüknek.

Később csak jóval magasabb összeg befizetése fejében maradhatnak Nagy-Britanniában.

Észak-Írország

A következő, június 28-án esedékes tárgyalás fő témája az ír-északír határ sorsa lesz, ezt illetően ugyanis egyelőre nem sikerült egyezségre jutniuk a feleknek.

Az EU azt akarta, hogy ezen a szakaszon ne legyen határellenőrzés, a britek szerint azonban ez azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényes marad az EU-s kereskedelem szabályrendszere, márpedig ők éppen emiatt szeretnék elhagyni az Uniót.

Létezik egy olyan forgatókönyv is, amely szerint Észak-Írország az Egyesült Királyságon belül speciális státuszt élvezhetne.

Brit állampolgárok az EU-ban

Miközben a szigetországban élő európai uniós polgárok helyzetéről sok szó esik, az egyéb EU országban élő britek jövőbeli sorsáról egyelőre mély a hallgatás.

Pedig sokan szeretnék tudni, maradhatnak-e abban az uniós országban, ahol eddig is éltek, vagy hogy mi lesz azoknak a briteknek a sorsa, akik házastársa uniós állampolgár.

Egyelőre két forgatókönyv elképzelhető: vagy továbbra is maradhatnak a lakóhelyükön, mintha mi se történt volna, vagy hazájuk mintájára speciális módon regisztráltatniuk kell magukat.

Ezek azonban egyelőre csak tervek. A gyakorlati megvalósítás mindenképpen további megbeszélések tárgyát kell, hogy képezze a közeljövőben.

Mi lesz, ha nem sikerül a határidőig megállapodást kötni?

Három tárgyalási nap van még kitűzve a témában: júniusban, októberben és decemberben. Ezeken az alkalmakon a felek igyekeznek minden vitás kérdésben egyezségre jutni.

A 2019. márciusi kilépés azonban már biztos.

Nagy-Britannia akkor is elhagyja az Uniót, ha nem sikerül minden pontot megnyugtatóan tisztázni.

Időhúzásnak tehát már nincs helye, és minden érintett érdeke az, hogy a tárgyalások minél gördülékenyebben menjenek le.

Ha ugyanis a kilépés napjáig nem születik meg egy átfogó megállapodás, az az egész térség stabilitását komoly veszélybe sodorhatja.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .