Így utalj haza több pénzt: a Wise (korábban TransferWise) titka

Nem vagy egyedül: egy felmérés szerint az Angliában dolgozó magyarok nagy része azért érkezett ide, hogy többet keressen, és az itteni keresetéből támogassa azokat, akik otthon maradtak. Ilyenkor minden font fontos, meg kell találnod a lehető legjobb megoldást arra, hogyan utalj haza több pénzt külföldről, a legkevesebb veszteséggel. A te megoldásod a Wise (korábban TransferWise) lesz.

Te is megszokásból küldesz haza pénzt?

Mielőtt elmondjuk, hogyan érdemes hazaküldeni pénzt, elmondjuk, miért csinálod rosszul. A megszokás, azaz a habituáció a tanulás legegyszerűbb módja, ezért is nehéz felülírni. A megszokás lényege az, hogy ha valamit megtanulsz, megszoksz, akkor az arra az eseményre adott reakciód nagy eséllyel az lesz.

Lefordítjuk: megszoktad, hogy tévézés közben eszegetsz, akkor nehezen tudod szétbontani a kettő cselekedetet.

Vagy ha megszoktad, hogy PayPal-on keresztül küldöd haza a pénzt (legyen Western Union, mindegy), akkor nagy eséllyel automatikusan az jut az eszedbe, és azon keresztül teszed, pedig tudod, hogy nem a leggazdaságosabb.

1-2 font nem sok, ezért megszokásból ugyanazzal a pénzváltóval küldöd, mint eddig. Ezt kellene elkerülnöd.

Wise, vagy a nemzetközi bankok?

Ha most spoilerezni akarnánk (naná, akarunk) akkor azt mondanánk, ne olvass tovább, a Wise (korábban TransferWise)-zal mindent megoldottál.

Csak arra figyelj, hogy legközelebb ne a szokásaid vezéreljenek amikor pénzt küldesz, és akkor majd jól meglátod, hogy a Wise a megoldás neked. De azért kételkedj egy kicsit, megírjuk, hogyan jutottunk ide.

Mielőtt továbbmennénk, jegyezz meg egy szót: SWIFT. Tudod, ez egy kód, és az egész 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor kitalálták. Nem volt ez akkor rossz, a játék lényege az volt, hogy teljesen mindegy, hogy kicsi, vagy nagy bank vagy, lett egy ilyen kódod, és tudtál nemzetközi átutalást intézni.

Persze, nem olcsón. Ne feledd, hogy 1970 körül vagyunk amikor semmi nem ilyen gyors, mint most.

Ha látod, hogy SWIFT akkor menekülj, mert fizetsz legalább 3 bankközi költséget (ezeket a bankok egymás közt intézik, tőled meg levonják) Elmondjuk mik ezek.

  • Van egy nemzetközi átutalási díj (ezt nem titkolják)
  • 1-3 bankközi díj (ezt nem mindig látod, és lehet, hogy le is vonják az utalásodból)
  • Devizaárfolyam átváltás: ha pénzt küldesz akkor ez a hazai bankod díja. Rejtett, soha nem mondják el mennyi, de vélhetően nem fáj. Éppen csak akkor, ha egyébként gyakran teszed.
  • Nagy eséllyel van egy bejövő átutalási díj a fogadó oldalon.

Ez így minimum 4 tétel amivel (te úgy érzed) lehúzhatnak. A Wise (korábban TransferWise) ezt kikerüli, máris mondjuk hogyan működik, és miért spórolsz?

A Wise (korábban TransferWise)

Ha a Wise-zal utalsz pénzt, akkor nem kell nemzetközi átutalási díjat fizetned, hiszen helyi bankszámlákat használnak, mindenhol helyi pénzben.

Innentől pedig semmi okod nincs bankközi költséget fizetni. Most, ebben a pillanatban el is tudod felejteni a SWIFT költségeket mert a Wise egy minimális (mindennél kevesebb) költséget von le az utalásodért. Sőt, megsúgjuk, hogy a legjobban váltja.

Ez rövid cikk lesz, nagy tanulsággal: ha hajlandó vagy változtatni a „megszokásaidon” akkor nagyon könnyen tudsz pénzt megtakarítani egy-egy utalással, akkor amikor nagyon nem mindegy, hogy a bank mennyit nyúl le tőled…

Hamarosan elmondjuk, konkrétan mennyit. Addig is kattints ide, regelj ingyenes fiókot és próbáld ki ingyen! 😉

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .