Így ünneplik II. Erzsébet hivatalos királyi születésnapját

 TransferWise
II. Erzsébet angol királynő fontosságát és különleges szerepét jelzi, hogy nem csupán egy, hanem két születésnappal is rendelkezik. Április 21-én ünnepelte a valódi 90. szülinapját, de a II. Erzsébet hivatalos királyi születésnapját a most következő hétvégén, június 10-11-12-én ünneplik nagyszabású rendezvénysorozattal.
Na de miért is ünneplik kétszer Őfelségét?

Az egészen 1748-ra visszavezethető régi hagyomány miatt, mely szerint az angol uralkodó születésnapját egy nyári napon is meg kell ünnepelni. Így elkerülve az esős és hideg időjárást, mely megnehezítené az utcai parádé megrendezését. Így ünnepelték meg például a novemberben született VII. Edward születésnapját május és június között.

Hogyan ünneplik majd II. Erzsébetet az idén?

2016 különleges év, hiszen a 90. életévét töltötte be a brit királynő, így talán még több és színesebb ünnepséget rendeznek a tiszteletére. Az ünnepi folyam április 21-én Windsorban kezdődött, ahol férjével, Fülöp herceggel végigvonultak a városon, találkoztak a lelkes ünneplőkkel, majd a királynő meggyújtotta az első jelzőtüzet, aztán persze az ország más területén levők is kigyulladtak.

Május 12 és 15 között rendezték meg a Királynő Születésnapi Ünnepségét a Windsori kastély parkjában. A vasárnapi 90 perces záróműsorban, mely a királynő életét igyekezett bemutatni, több mint 1500 résztvevő és több mint 900 ló vett részt. Fellépett többek között Kylie Minogue, Damian Lewis, Dame Helen Mirren és Gary Barlow is.

A rendezvényre 25 ezer jegyet adtak el a közönségnek, további 5000 ingyen jegyet kisorsoltak, míg a kevésbé szerencsések a tévén keresztül követhették az eseményt.

A hivatalos királyi születésnap

Ebben az évben a hivatalos ünnepségek június 10-én, Fülöp herceg 95. születésnapján kezdődnek a Szent Pál Székesegyházban tartott ünnepi misével, amit viszont a herceg kérésére családi körben tartanak.

Másnap, június 11-én tartják a Királynő Születésnapi Parádéját,  (Trooping the Colour) ahol a királynő megtekinti a katonák felvonulását ezt egyébként a BBC 10 órától élőben közvetíti. Ezután a királyi család hintón teszi meg az utat a Buckingham palotáig, majd a királynő délután 1 órakor a palota erkélyén jelenik majd meg, ahol megtekinti a hagyományos légi parádét.

Másnap, június 12-e a rendezvények tetőpontja, mikor a Mall, azaz a palotához vezető sugárút óriási utcai pikniknek ad majd helyet.  A 10 ezer résztvevő között találjuk a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek képviselőit, az általuk eladott jegyek vásárlóit és néhány kisorsolt szerencsést.

De az innen kiszorultak is részt vehetnek az ünneplésben a St James és a Green Parkban felállított óriás kivetítők révén. Emellett persze szinte mindenhol tartanak majd utcai partikat és pikniket, érdemes megnéznünk a lakóhelyünk weboldalát a legközelebbi szülinapi piknik részleteiért.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.