Így csomagolj, ha Skóciába utazol

Skócia időjárása az egyhangúság és a változékonyság egy különös elegyét adja. Így csomagolj, ha Skóciába utazol, illetve ha úgy döntesz, meglátogatod Edinburgh-t vagy a Felföldet!

Skócia éghajlata óceáni, vagyis hűvös nyár és enyhe tél jellemzi. A Golf-áramlat melegítő hatásának köszönhetően a tél sokkal kevésbé kemény, mint a hasonló szélességi körön fekvő Moszkvában vagy Oslóban, cserébe azonban nyáron is ritkán kúszik a hőmérséklet 20 fok fölé.

A skótok pedig az időjárástól mintha teljesen függetlenül öltözködnének… Ugyanazok a kislányok, aki a januári fagyban kis szoknyában és bokazokniban járnak iskolába, egy-egy hűvösebb nyári napon minden további nélkül öltenek télikabátot.

Ha a te öltözködésedet ennél egy fokkal jobban szokta befolyásolni a külső hőmérséklet, a következőkre készülj fel a skóciai kirándulásod alatt:

Tavasz

A legszebb évszak Skóciában. Nehezen érkezik a jó idő, eddigi itt tartózkodásunk alatt még minden áprilisban havazott egy kicsit, de a május és a június első fele gyönyörű.

A hőmérséklet márciusban 7, májusban 18 fok körül van, de mindez napsütéssel megtoldva igazi kellemes kirándulóidőt biztosít. Ilyenkor sem kell túl sok sortot vagy nyári ruhát bepakolni, de azért ne felejtsük otthon a fürdőruhát, ugyanis az évi 3-4 meleg (23-25 fok körüli) nap valamelyike erre az időszakra fog esni.

Ilyenkor érdemes lehet valamelyik tengerpartot is meglátogatni. A brit tengerpartok hangulata egészen más, mint a mediterrán társaiké, sokkal kevésbé kiépítettek (ennyi időre felesleges is lenne), de ha kisüt a nap, ezek is megtelnek strandolókkal.

Nyár

Ez az, ami Skóciában nincs. 2003-ban egyszer közel 33 fok volt Greycrookban, ez a valaha mért legmagasabb hőmérséklet az országban.

Az iskolaév végeztével az idő menetrendszerűen elromlik, és nem úgy kell elképzelni,  hogy kicsit hűvösebb van, mint otthon, hanem úgy, hogy az idő hideg. 15-17 fok, és gyakran egész napos szomorú esőzés. Mi szinte egész nyáron fűtöttünk, a helyiek szőrmés télikabátban jártak.

Megfelelően meleg és vízálló ruhatárral felszerelkezve azonban mindenképpen érdemes nyáron is ellátogatni ide. Az egyik legnagyobb élmény a skót nyárban a hosszú nappal.

Azok a hetek boldog időtlenségben telnek, a gyerekek este 10-kor úgy játszanak az utcán, mintha dél lenne, és az északi területeken még 11-kor is világos van. Ilyenkor lehet hosszú túrákat tenni a hegyekben, és még attól sem kell félnünk, hogy leszakad az ég.

A dörgés-villámlással járó vihar ugyanis ismeretlen jelenség errefelé. Amit még ne keressünk, az az ízletes nyári gyümölcs, mert az sincs.

Ősz

Meleg őszi napokra ne számítsunk, de október végéig még lehet esélyünk kellemes kirándulóidőt kifogni. Az őszi napéjegyenlőséget követően a világos órák száma rohamosan csökken, innentől már célszerűbb inkább városnéző kirándulásokat tervezni.

Tél

Noha a hivatalos megfogalmazás szerint a tél „enyhe”, ez semmiképpen sem meleget jelent.

Az északi területeken kifejezetten zord lehet az időjárás, a hegyekben sok hóval és rendkívül hosszú éjszakákkal. Délen viszonylag ritkán fagy, de azért előfordul, főleg a hajnali órákban, és a rengeteg eső mellett évente két-három alkalommal havazik is.

Az átlaghőmérséklet a déli területeken 5 fok körül van – tavaly januárban ez harminc fokkal magasabb volt, mint Magyarországon.

Ez nem elviselhetetlen, csak éppen igen kellemetlen. Mindenképpen vízhatlan cipőt és kabátot csomagoljunk ilyenkor is, de hacsak nem síelni megyünk, anorákra még a gyerekeknek se lesz szükség.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .