Idős családtagok Angliában

Hogyan élhetnek az idős családtagok Angliában, magyar nyugdíjasként? Milyen jogokkal rendelkeznek? Mi történik egy komolyabb egészségügyi probléma esetén? 

Az Egyesült Királyságban dolgozunk, itt élünk, itt neveljük fel gyerekeinket, ide tervezünk hosszabb-rövidebb távra. Magyarországon marad múltunkkal együtt lelkünk egy darabja és gyakran a szüleink is.

Pénzt küldünk haza, gyakran látogatjuk őket és ha úgy alakul kihozzuk őket magunkhoz. Bizony áldás és nagy segítség a nagyszülő. Áldás főleg ebben az iskolarendszerben, ahol sok a szünet és nehezen illeszthető össze az iskolába kísérés a munkaidővel. 

Természetesen bármilyen életkorban lehetünk komolyan betegek. Érhetnek bennünket balesetek, szorulhatunk állandó orvosi ellátásra és bizony a halál sem születési dátumok alapján válogat. Mégis, sokunkat szorongat a szülőkről való megfelelő gondoskodás édes terhe.

Családja, esete válogatja, hogy mi a minden érintett számára legmegnyugtatóbb megoldás. Amennyiben úgy döntünk, hogy kihozzuk Angliába nyugdíjas szüleinket, az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni.

Jelenleg az EU szabad mozgás és tartózkodás jog alapján egy magyar nyugdíjas jogilag minden további nélkül élhet Angliában. Magyar bankszámlára érkező nyugdíjához többféle módon is hozzáférhet, a kérdés inkább az, hogy az mire elég a szigetországban?

A magyar szabályok szerint a nyugdíjellátás külföldi bankszámlára történő folyósítása térítésmentesen kérhető, a devizanem is szabadon meghatározható. Ám a család támogatása nélkülözhetetlen, hisz nagyon sok esetben a magyar nyugdíjasok nyugdíja Magyarországon sem elég semmire. Anyagi kiszolgáltatottságuk még erőteljesebbé válhat az Egyesült Királyságban.

A megszokott környezetből való kiszakadás, az ismeretségi kör megbecsülésének hiánya, a nyelvi korlátok mind olyan kihívások, melyek esetükben a kultúrsokk hatásait áthidalhatatlanná teszik.

Az elmagányosodás, az elhagyatottság, az élet ezen szakaszának lelki és gyakran testi megpróbáltatásai kemény feladatok.

Nagyon más világ ez itt, hogy csak két végletet említsek, más tartalmat nyer a templomba járás vagy a kocsmában való üldögélés is.

Természetesen a sok új élmény, a gyerekekkel való tartalmas együttlét, a család mindennapjaiban nyújtott segítség, az otthon melegének ápolása javíthatja is az idősödő szülő életminőségét.

A társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés az EU országain belül biztosított, ám nagyon nagyok a különbségek az egyes tagországok ellátási rendszerében. Például a rokkantsági fokozatok megítélése és azok ellátása is nagyon eltérő.

Alapvetően a rendelkezés az, hogy a lakóhely szerinti országban vagyunk teljes körű orvosi ellátásra jogosultak. Ez azonban azt jelenti, hogy a magyar rendszerből ki kell jelentkezni és az angliai lakóhely szerinti NHS központba be kell jelentkezni.

Néhány országgal olyan egyezménye van Magyarországnak, hogy a magyar nyugdíjas mindkét ország rendszerében jogosult az ellátásra, de sajnos az Egyesült Királysággal nem áll fenn ilyen egyezmény.

Az EU állampolgárainak nem az állampolgárságuktól függ, hogy melyik ország egészségbiztosító rendszeréhez tartoznak. A lakóhely, illetve a jogállás (milyen alapon él ott, ahol él) határozza ezt meg.

Minden uniós országban vannak olyan irodák, ahol felvilágosítást tudnak adni arról, hogy a kérelmező milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehet térítésmentesen igénybe. Ezek az egészségügyért felelős nemzeti kapcsolattartó pontok. Angliában ez az NHS felügyelete alatt működik.

Egyszerűbb a helyzet abban az esetben, ha az idős családtag mindkét országtól, esetünkben Magyarországtól és Angliától is kap nyugdíjat. A rendelkezések értelmében ugyanis, ha nyugdíjat kap attól az országtól, amelyikben él, akkor az adott ország egészségügyi ellátórendszerébe tartozik, függetlenül attól, hogy még más országból is kap nyugdíjat.

Azonban ha nem kap nyugdíjat a lakóhelye szerinti országban, ebben az esetben Angliában, akkor annak az országnak az egészségügyi ellátórendszerébe tartozik, ahol a leghosszabb ideig volt biztosított. Tehát a mi esetünkben Magyarországéhoz.

Ezért, ha életvitelszerűen Angliában él az idős hozzátartozónk, be kell jelentkeznie az itteni rendszerbe, az NHS rendszerébe. Kérni kell egy S1 (korábban E106) jelű nyomtatványt és ezt kell az angliai egészségbiztosítási hatósághoz (NHS) benyújtani. Ez az igazolás teljes körű egészségügyi ellátáshoz biztosít jogosultságot a kérelmező számára a lakóhelye szerinti országban.

Az uniós országok szabadon dönthetnek arról, hogyan szabályozzák saját területükön az ellátásokra és a szolgáltatásokra való jogosultságokat. A tagországok egészségügyi ellátásában nagyon nagy különbségek vannak. Ennek kockázatait mindenkinek magának kell mérlegelnie. Az angol egészségügy állapotáról is mindenféle tapasztalatokat hallhatunk, olvashatunk.

Ha látogatóba jön a nyugdíjas szülő, váltsa ki otthon az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját, esetleg kössön kiegészítő biztosítást az itt tartózkodásának az idejére. Feltétlenül hozza magával a gyógyszereit, hisz az itteni ügyintézés hosszú időt vesz időbe.

Ha életvitelszerűen kíván az Egyesült Királyságban élni valamely idős családtagunk, úgy társadalombiztosítási számot, tehát National Insurance Number-t kell kérnie.

Szükséges kitöltenie a fentebb említett S1 nyomtatványt az NHS regisztrációhoz, majd bejelentkezni egy háziorvoshoz (GP). Miután Angliában lett biztosított, célszerű megigényelni az itteni Európai Egészségbiztosítási Kártyáját (EHIC) az otthoni vagy más külföldi tartózkodás esetén felmerülő sürgősségi ellátást igénylő esetekre.

Mindaddig, amíg Magyarország és az Egyesült Királyság is az Európai Unió tagja, nincs szükség a tartózkodási jog igazolására, de ha szeretnénk erről egy hivatalos iratot, akkor a közeli hozzátartozó tartózkodási engedélyére vonatkozó kérelmet az alábbi kormányzati honlapon érhetjük el.

Öt év folyamatos itt tartózkodás után a magyar nyugdíjasok is állandó tartózkodási jogot szereznek. A permanent residence card igénylésének módjáról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .