Húsvét Skóciában

A húsvét Skóciában nem tartozik a legjelentősebb ünnepek közé. A tavaszi szünetet sem hozzá igazítják, április első két hetére esik, amikor is minden évben iskolai szünet van. Ilyenkor a tanulók megkapják  szünnapnak nagypénteket és húsvét hétfőt.

A skót gyerekek így még mindig jobban járnak, mint a szüleik, a felnőtteknek ugyanis csak a nagypéntek munkaszüneti nap, húsvét hétfő már nem. A nagyobb boltok pedig az ünnep teljes ideje alatt normál nyitvatartással üzemelnek.

Ennek ellenére az ünnepet, ha szerényebb külsőségek között is, de megtartják, a következőkben ebbe engedünk egy rövid bepillantást.

Ételek

Nagypénteken a hagyományos böjti eledel a hot cross bun. Ezt a leginkább zsemlére emlékeztető, de édes süteményt mazsolával, almával, karamellel vagy akár naranccsal is ízesíthetik.

Története az ókori görögökig nyúlik vissza, a legenda szerint Angliában először a 12. században készítette el egy szerzetes. Azóta számtalan hiedelem kapcsolódott hozzá, például hogy elűzi a balszerencsét, vagy hogy egész évben friss marad. I. Erzsébet királynő annyira különlegesnek tartotta, hogy nagypéntek, karácsony és a temetések kivételével meg is tiltotta a fogyasztását.

A húsvétvasárnapi ebédet zöldséglevessel indítják, például répás zöldbablevessel. A menü fő fogása a sült bárány, ami, tekintve, hogy Skócia híres a birkanyájairól, nem meglepő. Bárány helyett elterjedt még a sült pulyka és a vadhús is. Mindezeket tavaszi zöldségekkel körítve fogyasztják.

Tojáskeresés és húsvéti nyúl

A skót húsvéti szokások néhány motívuma a magyarok számára is ismerős lehet. A gyerekeket itt is meglátogatja a húsvéti nyuszi, aki festett tojásokat és édességet rejt el a kert különböző zugaiban. Ezeket megkeresni igazi kihívás. Nyuszivadászatra is lehet indulni, ma már persze inkább csak csokinyulat „üldöznek”, ami szintén elfogyasztható, ha megtalálják egy bokorban.

Elterjedt a tojásgurítás szokása is. Ehhez a megfőtt, majd kifestett tojásokat egy nem túl meredek lejtőhöz viszik, és ott legurítják őket. Ez szimbolizálja azt, ahogy a kő elgurult Krisztus sírja elől.

A győztes az, akinek a tojása a legmesszebbre gurult anélkül, hogy eltörne. Ezután meg lehet őket enni, eldobált héjuknak pedig nagyon örülnek a vadállatok.

A kézműves hajlamú skótok – hasonlóan sok, angolszász országban élő társukhoz – Easter bonnet-et, vagyis húsvéti fejfedőt készítenek. Ehhez egy kalapot díszítenek fel húsvéti és tavaszi dekorációval.

Vallási rituálék

Skócia nem különösebben vallásos ország, így az ünnep mára sokat veszített keresztény jellegéből. Ennek ellenére a templomokban komolyan veszik a Jézus feltámadásáról való megemlékezést. Különleges húsvéti szertartást celebrálnak, utána pedig gyakran együtt költi el a gyülekezet a húsvéti lakomát.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Ha tetszik az oldal, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .