Húsvét Angliában

Akárcsak Magyarországon, a húsvét Angliában is az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Rengeteg vidám és színes felvonulást, kirakodóvásárt rendeznek ilyenkor, ami jó ürügy arra, hogy kicsit kikapcsolódjon az egész család.

A Londoni Regent’s Park sok éven át adott otthont egy érdekes húsvéti felvonulásnak, ugyanis igásló versenyt rendeztek, ahol az állatok díszes kocsikat vontatnak. Sok-sok év után az igásló versenyt először 2015-ben a dél-angliai South of England Centre (Ardingly, West Sussex, RH17 6TL) rendezte meg és idén is ezen a helyszínen kerül megrendezésre április 22-én húsvét hétfőn.

Húshagyókedden (Shrove Tuesday) több helyszínen is palacsinta versenyeket rendeznek Angliában. Ez eredetileg egy kis angliai városka, a Buckinghamshire-ben található Olney-ból származik, ahol is 1445-ben egy háziasszony annyira belefeledkezett a palacsinta sütésbe, hogy már csak a harangszóra eszmélt fel. Ekkor ahogy volt, palacsintasütővel a kezében rohant a templomba, hogy le ne késse a misét.

[amp-cta id=”12396″]

Nagyon híres angol húsvéti hagyomány, hogy a királynő nagycsütörtöki pénzt osztogat (Maundy Money). Évszázadokkal ezelőtt az volt a hagyomány, hogy az éppen uralkodó király vagy királynő megmossa annyi szegény ember lábát, ahány éves volt az akkori uralkodó.

Ez a hagyomány a 18. században megszűnt és II. Károly uralkodása alatt átvette a helyét a nagycsütörtöki pénz osztás. Az uralkodó néhány kiválasztott férfinak és nőnek puha bőrből készült pénztárcában ezüst pennyt osztogat.

Ezt az ünnepséget minden második évben a londoni Westminster Abbey-ben rendezik meg. Azokban az években, amikor a Westminster Abbey-ben nem rendeznek ünnepséget, a Királynő elosztogatja a Maundy Money-t az ország különböző katedrálisai között.

Nagypéntekhez fűződik a Hot Cross Bun ceremónia, amikor is egyfajta fűszeres húsvéti zsemlét szolgálnak fel. A legenda szerint egy özvegyasszony fia kalandvágyból nekivágott a világnak és előtte arra kérte anyját, hogy nagypéntekre süssön neki Hot Cross Bun-t. A fiú soha nem jött vissza.

hcbuns5

A szomorú anya, hogy a fia hazataláljon, minden nagypénteken forró zsemlét akasztott ki a ház gerendájára. Amikor meghalt, a háza helyén egy pub nyílt “The Widows Son’s” ahol a zsemléket ma is láthatjuk. Ezek kicsi, enyhén édes élesztős zsemlék mazsolával, ribizlivel és néha apróra vágott cukrozott gyümölccsel készülnek. Sütés előtt egy keresztet rajzolnak a zsemlékre, majd amikor kisült, a keresztet megtöltik citrom ízű cukormázzal.

A gyerekek legjobban talán a húsvéti tojásvadászatot élvezik, ami akár versennyé is alakulhat. A szülők kora reggel felkelnek és a ház és a kert különböző pontjain el rejtik a csoki tojásokat, csoki nyuszikat, festett tojásokat. A gyerekek persze azt hiszik, hogy a húsvéti nyuszi jött be a házba és a kertbe s ő rejtette el a csokikat.

Általában áthívják a szomszéd gyerekeket is és indulhat a nagy húsvéti tojás vadászat! Aki többet összegyűjt, kisebb ajándékot nyer. Több háznál a tojáskereső versenyt összekötik kisebb partikkal, ahol tojást festenek, maszkot készítenek vagy cupcake-et sütnek.

brighton-april-2011-004

A húsvét Angliában soha nem múlhat el tojásgurító verseny nélkül sem. Rendszerint húsvét hétfőn kerül megrendezésre, de a szabályok eltérőek lehetnek a különböző helyszíneken. A verseny lényege, hogy a gyerekek színesre festett kemény tojást gurítanak le füves lejtőn. A győztes az a személy, akinek először ér célba a tojása töretlenül.

Talán a legnagyobb látványosság a húsvéti ünnepkörben a Morris tánc (Morris Dance). Ez Angliában már évszázados hagyomány, gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. A Morris táncot mindig hivatásos férfi tánccsoportok adják elő, akik díszes jelmezekbe öltöznek és tavasz táncokat adnak elő mégpedig abból a célból, hogy elijesszék a gonosz tél szellemét.

SNN0619M_682_699591a

Nemcsak Magyarországon, a húsvét Angliában is a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvét vasárnap sokan templomba mennek, az egyházi oltárok ilyenkor gyönyörűen fel vannak díszítve virágokkal. A fehér liliom gyakori, ez Szűz Mária jelképe, Szent Antal virága lyenkor a szokásos temetői díszítés is. A fehér szín jelentése az ártatlanság, a tisztaság, a búcsú, a béke és a remény. Mindenki igyekszik a legszebb ruhájába öltözni, kiegészítőnek a nők és a gyerekek virágokkal feldíszített kalapot viselnek (Easter Bonnet).

A locsolás Angliában nem szokás. A családok meglátogatják egymást vagy elutaznak pár napra pihenni. Reggelire főtt tojást esznek, nagyon finom sonkával. A főétkezésre – ami lehet a vacsora is – sült bárányt esznek menta szósszal, zöldségekkel, burgonyával. Desszertként Simnel Cake kerül az asztalra, ami marcipános gyümölcskenyér, és Írországban is szívesen fogyasztják.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .