Húsvét Angliában

 TransferWise

A húsvét Angliában is az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Rengeteg vidám és színes felvonulást, kirakodóvásárt rendeznek ilyenkor, ami jó ürügy arra, hogy kicsit kikapcsolódjon az egész család.

A Londoni Regent’s Park sok éven át adott otthont egy érdekes húsvéti felvonulásnak, ugyanis igásló versenyt rendeztek, ahol az állatok díszes kocsikat vontatnak. Sok-sok év után az igásló versenyt először 2015-ben a dél-angliai South of England Centre (Ardingly, West Sussex, RH17 6TL) rendezte meg és idén 2017-ben is ezen a helyszínen kerül megrendezésre április 17-én húsvét hétfőn.

IMG_7546-4002Húshagyókedden (Shrove Tuesday) több helyszínen is palacsinta versenyeket rendeznek Angliában. Ez eredetileg egy kis angliai városka, a Buckinghamshire-ben található Olney-ból származik, ahol is 1445-ben egy háziasszony annyira belefeledkezett a palacsinta sütésbe, hogy már csak a harangszóra eszmélt fel. Ekkor ahogy volt, palacsintasütővel a kezében rohant a templomba, hogy le ne késse a misét.

Nagyon híres angol húsvéti hagyomány, hogy a királynő nagycsütörtöki pénzt osztogat (Maundy Money). maundy1Évszázadokkal ezelőtt az volt a hagyomány, hogy az éppen uralkodó Király vagy Királynő megmossa annyi szegény ember lábát, ahány éves volt az akkori uralkodó.

Ez a hagyomány a 18. században megszűnt és II. Károly uralkodása alatt átvette a helyét a nagycsütörtöki pénz osztás. Az uralkodó néhány kiválasztott férfinak és nőnek puha bőrből készült pénztárcában ezüst pennyt osztogat.

Ezt az ünnepséget minden második évben a londoni Westminster Abbey-ben rendezik meg. Azokban az években, amikor a Westminster Abbey-ben nem rendeznek ünnepséget, a Királynő elosztogatja a Maundy Money-t az ország különböző katedrálisai között.

Nagypéntekhez fűződik a Hot Cross Bun ceremónia, amikor is egyfajta fűszeres húsvéti zsemlét szolgálnak fel. A legenda szerint egy özvegyasszony fia kalandvágyból nekivágott a világnak és előtte arra kérte anyját, hogy nagypéntekre süssön neki Hot Cross Bun-t. A fiú soha nem jött vissza.

hcbuns5

A szomorú anya, hogy a fia hazataláljon, minden nagypénteken forró zsemlét akasztott ki a ház gerendájára. Amikor meghalt, a háza helyén egy pub nyílt “The Widows Son’s” ahol a zsemléket ma is láthatjuk. Ezek kicsi, enyhén édes élesztős zsemlék mazsolával, ribizlivel és néha apróra vágott cukrozott gyümölccsel készülnek. Sütés előtt egy keresztet rajzolnak a zsemlékre, majd amikor kisült, a keresztet megtöltik citrom ízű cukormázzal.

A gyerekek legjobban talán a húsvéti tojás vadászatot élvezik, ami akár versennyé is alakulhat. A szülők kora reggel felkelnek és a ház és a kert különböző pontjain el rejtik a csoki tojásokat, csoki nyuszikat, festett tojásokat. A gyerekek persze azt hiszik, hogy a húsvéti nyuszi jött be a házba és a kertbe s ő rejtette el a csokikat.

[metaslider id=8796]Általában át hívják a szomszéd gyerekeket is és indulhat a nagy húsvéti tojás vadászat! Aki többet összegyűjt, kisebb ajándékot nyer. Több háznál a tojáskereső versenyt összekötik kisebb partikkal, ahol tojást festenek, maszkot készítenek vagy cupcake-et sütnek.

brighton-april-2011-004

Húsvét hétfőn sok ember részt vesz a tojás gurítási versenyekben. A szabályok eltérőek lehetnek különböző helyszíneken. Lancashire-i Prestonban a gyerekek színesre festett kemény tojást gurítanak a helyi park füves lejtőin. A győztes az a személy, akinek először ér célba a tojása töretlenül.

Talán a legnagyobb látványosság a húsvéti ünnepkörben a Morris tánc (Morris Dance). Ez Angliában már évszázados hagyomány, gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. Ezt a táncot mindig hivatásos férfi tánc csoportok adják elő. Díszes jelmezekbe öltöznek és tavasz táncokat adnak elő, hogy elijesszék a gonosz tél szellemét.

SNN0619M_682_699591a

A locsolás errefelé nem szokás. A családok meglátogatják egymást vagy elutaznak pár napra pihenni. Reggelire főtt tojást esznek, nagyon finom sonkával. A főétkezésre – ami lehet a vacsora is – sült bárányt esznek menta szósszal, zöldségekkel, burgonyával. Desszertként Simnel Cake kerül az asztalra, ami marcipános gyümölcskenyér.

Vasárnap sokan templomba mennek, ami gyönyörűen fel van díszítve virágokkal. A fehér liliom gyakori, ilyenkor ez a szokásos temetői díszítés is. Mindenki igyekszik a legszebb ruhájába öltözni, kiegészítőnek a nők és a gyerekek virágokkal feldíszített kalapot viselnek (Easter Bonnet).


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Ha tetszik az oldal, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

Rita Somlai
About Rita 138 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig éltem a ködös Albionban a családommal, jelenleg teljesen helyfüggetlen életet élek és élvezem minden pillanatát.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..