Hol és mit sportoljunk Angliában?

Az ősz beköszöntével érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészséges életmódra legyünk bármilyen elfoglaltak is. No de hol és mit sportoljunk Angliában?

 TransferWise
Az angol sportszerető nemzet, elég csak a focimeccsek alatt megtelt pubokra és stadionokra, a számtalan fitneszklubra vagy az esőben és szélben is aktív futókra gondolnunk. Ha sportolni szeretnénk, mi is könnyedén megtehetjük, hiszen számtalan ingyenes és persze fizetős lehetőség közül választhatunk. Ötleteink segíthetnek azoknak, akik még csak most ismerkednek a sport és általában az egészségesebb életmód gondolatával. Hol és mit sportoljunk Angliában élő magyarként?

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb sport a futás, hiszen bárki bármikor lemehet futni a parkba vagy csak a ház köré legyen az reggel, nap közben vagy sötétedés után. Ha szeretnénk magunkat próbára tenni, vegyünk részt a számtalan ingyenes futó verseny egyikén, a legtöbben ráadásul valamilyen jótékony célt is támogathatunk. Persze azért itt is költenünk kell a jó felszerelésre. Alapvető egy jó futócipő beszerzése és nem árt a megfelelő futóruha sem. A helyiek a felszerelésben azért néha már túlzásba esnek, hiszen gyakran különféle elektronikai kütyükkel (pl. pulzusszámláló), futókesztyűvel és futóövvel vannak felszerelve.

Ha a futást túl intenzívnek találjuk, üljünk fel egy kerékpárra és tekerjünk. A biciklizés szintén népszerű testmozgás Angliában. Sokan még munkába is kerékpárral járnak, akár öltönyben is. London korábbi polgármestere, Boris Johnson is két keréken közlekedik. Nem hiába nevezik az általa bevezetett, akár pár órára is kibérelhető kerékpárokat „Boris bike”-nak. Bár az úton oda kell figyelnünk, különösen a teherautókra és buszokra. Szerencsére egyre több helyen épül az úttól elválasztott kerékpárút vagy legalább kerékpársáv, ahol biztonságosabban mehetünk. A kerékpár lerakása sem okoz majd gondot a kerékpártárolók gyakorisága miatt.

Főleg télen célszerű meglátogatni egy-egy fitnesztermet (gym), ahol a súlyemelgetés és a futópadok mellett órákra is járhatunk. A nagyobb láncokban még uszoda és jacuzzi is van, ha az edzés után egy kis felfrissülésre vágynánk. A tagsági díj a havi 20 fonttól egészen havi 70-80 fontig is elmehet. Ha csak néha szeretnénk lemenni, napijegyet is vehetünk. Ami nekem a leginkább tetszik, hogy tényleg bárki csatlakozhat a termekhez, legyen bármilyen korú vagy fizikai állapotú. Bőven találkozhatunk idősebb, akár 60-70 éves taggal is, akik ugyanolyan lelkesen nyomják végig az órákat, mint a fiatalok.

Főleg hölgyek körében népszerűek a jógatanfolyamok, amik egyszerre lazítanak és relaxálnak. S bár nem annyira intenzívek, mint egy aerobik óra, hasonlóan pozitív hatással bírnak és biztosan felfrissítenek majd. A legjobb, hogy akár otthon is gyakorolhatjuk az ingyenes jógavideók és telefonos alkalmazások révén. Ilyen például a Daily Yoga alkalmazás, amely sokak szerint a legjobbak legjobbika. Az alkalmazást iPhone-ra itt, Androidos telefonokra itt tudjátok ingyenesen letölteni.

Csapatsportágak közül a foci mellett kipróbálhatjuk a hagyományosan angol sportágakat, mint a rögbi és krikett. Esetleg a szintén népszerű netballt, ami a kosárlabdához hasonlít, de itt a játékosok kicsit kötöttebben mozoghatnak. Ha a tipikus angol sportágaknál tartunk, persze meg kell említeni a teniszt, ami ugyan inkább a felső osztály játéka, de azért kipróbálni bárki kipróbálhatja. Hasonlóképpen a golfot is, egy óra általában 40-50 font körül mozog, bár az akciós oldalakon ennek a feléért is találhatunk csomagokat.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy vidéken esetleg egy park mellett lakunk, a legegyszerűbb, ha csak felvesszük a bakancsunk és túrázni indulunk. Angliában nincs hiány az erdőkben és a különféle túraútvonalakban, legyen az a tengerparti fehér sziklák vagy a Peak District lankái között. Ha szeretjük a természetet, vegyünk egy turista térképet vagy csatlakozzunk egy gyalogló klubhoz, ahol aztán új emberekkel is megismerhetünk majd.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.