Hogyan találj gyorsan munkát Angliában?

Munkát keresnél Angliában de ötleted sincs, hogyan állj neki? Hasznos tippek mindenkinek, aki Angliában állás keresésre adta a fejét. Segítünk, hogy ne csak keress, találj is munkát Angliában mielőbb!

Munkát Angliában illetve az Egyesült Királyságban a legkönnyebben és a leggyorsabban a vendéglátás, hotel, idegenforgalom területén lehet találni. Természetesen a nyelvtudás itt is számít.

A kiérkezést követően a már korábban megírt és kinyomtatott önéletrajzoddal (CV) indulj neki a városnak. Ne felejtsd el beleírni az angliai lakcímedet és a vadonatúj angol telefonszámodat valamint szedd ki belőle a fényképedet és az életkorodat, mert nemhogy előnybe, hátrányba kerülhetsz miatta a többi jelentkezővel szemben.

A nagyobb gyors éttermek általában mindig keresnek munkaerőt, ha nem hirdetik akkor is tehát érdemes egy próbát tenni a manager-nél. Személyes munkakeresésnél mindig csak és kizárólag a manager-t keresd és csakis neki add oda az önéletrajzodat!

A legnépszerűbb gyorsétterem-hálózatok, kávézók karrier oldalait itt találod:

BurgerKingMcDonald’sPizzaHutSubwayNando’s, StarbucksCaffe NeroPret a MangerPapa John’sDomino’s PizzaAll Bar OnePizzaExpress.

Ha nyakadba veszed a várost, elsősorban a lakóhelyedhez közel eső üzletekbe menj be. Így nem kevés útiköltséget és időt is megspórolhatsz és ha szerencsével jársz, nem kell később sem órákat töltened utazással naponta.

Nézz be a kisebb éttermekbe is, mert házhoz szállítókat, mosogatókat gyakran keresnek. Mindenhová menj be akkor is, ha nincs kint az üzlet ablakában az állás hirdetés és add le az önéletrajzodat!

munkakeresés London Anglia

A világ egyik legdrágább városa London, ha ott laksz, drága a lakhatás /tömegközlekedés. Bármennyi kezdő tőkével jöttél is ki, szerintünk te sem engedheted meg magadnak a láblógatást. Járd tehát végig az összes környékbeli szóba jöhető üzletet. Angliában nagyon sok helyen csak fél napos vagy néhány órás állást kínálnak (part time), de egy frissen kiérkezett magyar munkavállalónak ez is nagyon jó ugródeszka lehet.

Ha nincs diplomád és felsőfokú angol nyelvtudásod, javaslom a kezdeti időszakban ne válogass sokat. Ha jó az internet kapcsolatod, otthonról nézd át az egyik legnépszerűbb brit hivatalos kormányzati álláskereső oldalt: https://www.gov.uk/jobsearch.

Ezen az oldalon ugyanazokat az aktuális pozíciókat láthatod, amit a Jobcentre Plus (munkaügyi központ) automata keresőiben találhatsz. A nagy számok törvénye itt is érvényes, minél több helyre küldöd el az önéletrajzodat és a hozzá kreált motivációs leveledet, annál hamarabb és annál több helyről várhatsz megkeresést! Ez mit jelent?

Ha napi 100 angliai állásra pályázol, jó eséllyel 1 héten belül találsz munkát Angliában. Nem, nem mondtunk nagy számot. Menj be a lakóhelyedhez közel eső Jobcentre Plus irodába, az ott lévő automatákból ki is nyomtathatod az állás hirdetéseket és (a legtöbb esetben) azonnal helyből ingyenesen fel is hívhatod a hirdetésben szereplő telefonszámot.

jobcentre

Nagyon sok munkaerő-közvetítő (job agency) iroda van Angliában. Ezeket könnyen megtalálod, ha a keresőbe beírod a városod mellé a job agency/employment agency/ reqruitment agency szavakat. Kikeresheted őket a telefonkönyvből is: www.yell.com

Nem kell időpontot kérned hozzájuk, bármikor besétálhatsz nyitvatartási időben, általában munkanapokon 9 és 5 óra között. Regisztrálj minél több irodában és pontos elérhetőséget adj meg és mindig legyél elérhető telefonon.

Lehet hogy még aznap, másnap kapsz tőlük hívást aktuális munkaajánlattal, de előfordulhat az ellenkezője is, hogy el telik nagyon sok munka nélkül töltött nap, mire téged behívnak. Éppen ezért ajánlom, hogy minél több angol munkaközvetítő ügynökségnél legyél beregisztrálva!

Regisztráció előtt érdemes átnézni az élelmiszer-higiéniával (Food Hygiene), az egészség-és biztonsággal (Health and Safety) és a veszélyes anyagok kezelésével (COSHH) kapcsolatos oldalakat, mert általában az ügynökségek tesztelik a tudásodat a legtöbbször írásban.

[amp-cta id=”12396″]

Szeretném felhívni a figyelmedet arra a tényre, hogy Angliában a munkaközvetítés a munkavállaló számára INGYENES. Azok a közvetítők, akik ezért pénzt kérnek, illegálisan járnak el. Nem kérhetnek pénzt érte sem előre, sem utólag, sem levonással semmilyen jogcímen.

Egyéb szolgáltatásért mint pl. CV írás, tanfolyami költség, utazási költség csak akkor kérhetnek el pénzt, ha ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele nem feltétele a munkakeresésnek. Ha ilyen szolgáltatást veszel igénybe, figyelj arra, hogy teljes körű leírást adjanak az adott szolgáltatásról, annak lemondási/felmondási feltételeiről és a pénz vissza fizetési garanciáról.

A fizetés nem lehet kevesebb mint az aktuális minimálbér és a fizetésedet a szerződés szerinti napon kötelesek neked kifizetni. Frissen megérkezett bevándorlóként, angliai munkatapasztalat nélkül nagy valószínűséggel a minimálbért fogod megkapni.

A hivatalos angliai minimálbérről itt olvashatsz bővebben: https://www.gov.uk/national-minmum-wage/what-is-the-minimum-wage. Ha ügynökség foglalkoztat, akkor tőle is kapod majd a fizetésedet, vele szerződsz és nem azzal a céggel, ahová majd dolgozni jársz. Ha a cég meg lesz veled elégedve, néhány hónap után át vehet téged az ügynökségtől és akár magasabb bért is kaphatsz.

Maid Making Bed

Rendezvényszervező cégeknél is tehetsz egy próbát, a Londoniak elérhetőségét itt találod: www.yell.com Kevés angollal próbálkozhatsz az alábbi munkakörökben: konyhai kisegítő (kitchen porter), szobalány (room attendant/housekeeper), takarító (cleaner) munkakörökre a vendéglátás/idegenforgalom területén.

busz sofőr anglia

Ha távol áll tőled a vendéglátás/ idegenforgalom, de minél előbb munkát szeretnél Angliában, kevés angollal tudom még javasolni a szórólapozást (leaflet distribution), esetleg az autómosást (car wash). Jó angollal és 2-3 év vezetési tapasztalattal jelentkezhetsz busz vezetőnek (bus driver). A legtöbb cég képzést is ajánl, így sima B kategóriás jogsival felvehetnek.

Néhány busz társaság karrier oldala: London UnitedARRIVAAbellioGo AheadMetro BusMetrolineStagecoachSullivan Buses.

Ha az egészségügyben szeretnél elhelyezkedni,nézz körül az NHS állás portálján. Tanári munkák hatalmas mennyiségben találhatóak a TES Jobs oldalán de ha ilyen jellegű munkát szeretnél, nézz körül a helyi iskolák honlapján és a helyi önkormányzat honlapján is de előtte tájékozódj a képesítéseid elismertetéséről. Mindenkinek nagyon sok sikert és kitartást kívánok az angliai munkakereséshez!

Találd meg álmaid állását az Angliai Kisokos keresőjével!
About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .