Hogyan spórolhatsz, avagy hogyan költs – jobban

Többféle oka lehet annak, ha az ember spórolásra adja a fejét.

Az első, magától értetődő ok, amikor muszáj. Amikor minden hónap végén azt látjuk, hogy jaj, ez így nem lesz jó, nem lesz elég, vagy ha ez a módja annak, hogy megszabaduljunk az adósságainktól.

De vannak más helyzetek is, és ezeket már nem a kényszer valamint a félelem motiválja, például elkezdhetsz spórolni azért, hogy összegyűjtsd a kezdőtőkét a házadra, vagy egy üzlet beindítására, továbbképzésre, a lista végtelen.

A jó hír, az, hogy ha ugyan először az első okok miatt kezdtél neki, amint kiérsz a gödörből, folytathatod a jól bevált módszert a következő szinten és nagy örömmel tapasztalhatod, hogy amíg azelőtt a mínuszokat figyelted, most szép kerek pluszok kezdenek nőni a számládon.

A dolog nyilván egy elhatározással kezdődik, és egy alapos önvizsgálattal folytatódik: nézd át a bankszámla kivonataidat, több hónapra visszamenőleg, és írd le, mire és mennyit költöttél. Valószínűleg találni fogsz néhány meglepő összeget;

Havonta több, mint £100 kávézó?? Hoooogy?” „Amazon £180? De mire???Sok kicsi sokra megy.

A jó hír az, hogy nem csak mínusz irányba tud sokra menni, hanem a megtakarítás irányába is. Ha csak összeadod az utóbbi fél évben mennyit költöttél olyan dolgokra, amik szigorúan véve nem voltak a létszükséglet kategóriában, milyen összeg jön ki?

Írd le, mi az, ami létszükséglet, és nézd át a listádat, hogy ezek közül tudsz-e találni olyan szolgáltatót, ami kevesebbet kér (árösszehasonlító oldalak segíthetnek ebben: ha beírod a keresőbe: compare the market, megtalálod őket) rezsi, biztosítások, ezeket végig tudod futtatni. Cseréld le az összes lámpaizzót energiatakarékos izzóra.

Lehet, hogy nem szükséges mindig „upgradelni” a legújabb mobilra. Ma már az eredeti ár töredékéért tudsz venni nagyon jó elektromos termékeket, amiket újraraktak (refurbished) garanciával. Ha pedig szeretnél jó tarifát, sok mobilnettel, keress olyan szolgáltatót, ami nem akar szerződést. Akár havi 10 fonttól lehet korlátlan beszélgetésed, sms-ed, és akár havi 15GB mobilneted.

Biztos, hogy kell a Tv előfizetés? Ha csak internetet akarsz, mondd le a tv-t! Nehéz, mert nagyon meggyőzően próbálnak majd marasztalni. 🙂 De lehetséges, és megéri. Nézd át az összes előfizetésed, direct debitet, standing ordert és feliratkozásodat. Mindre szükséged van? Kegyetlenül gyomláld ki, ami nem kell. Ja, és ha Netflixet akarsz, otthonról iratkozz fel. (Vagy kérj meg valakit, aki ott van, hogy írja be az adataidat. Akkor forintban fizetsz majd, ami a mai átváltás mellett kb 30%-kal olcsóbb megoldást jelent.) Nem, mintha jó ötlet lenne a spórolást új előfizetéssel kezdeni, de ha lemondod a tv-t, és már eddig is fizettél a Netflixért, akkor érdemes átváltani.

Enni ugyebár mindenkinek kell, és nem is mindegy, hogy mit. Az pedig főleg nem mindegy, hogy hogyan és hol intézed a bevásárlást. Minden hétre előre tervezd el, mit fogsz enni/főzni, írj egy listát a hozzávalókról, és írd hozzá azt is, mit veszel majd nassolni. Légy fegyelmezett, és ne térj el a listádtól. Ha az Aldiban vagy Lidlben vásárolsz, több száz fontot tudsz megtakarítani havonta. Ha egyéb üzletláncokba kell menned, keresd a saját márkájú áruikat, azok jelentősen olcsóbbak.

Tűzz ki magad elé célokat, és jutalmazd meg magad, ha sikerült elérned azokat.

Ha szeretnéd, hogy a gyümölcsök, bogyók és zöldségek sokáig frissek maradjanak, keress rá arra, hogy „how to store fruit and vegetables in mason jars”. Így nem mennek tönkre napok alatt. Próbálj nagyobb adagokat főzni, és fagyaszd le, ami nem fogy el. Ez akkor is jól jöhet, ha valami közbejön és nincs időd főzni aznap. Ha nincsen elég hely a fagyasztóban, nézz rá a Facebook marketplace-re, szinte mindig találsz használt fagyasztókat £15-£40 közötti árban.

A marketplace és a helyi adok-veszek csoportok nagyon hasznosak lehetnek egyéb dolgok beszerzésében is. Használati és ruházati cikkektől kezdve gyerekjátékokon és babaholmikon keresztül majdnem mindent megtalálsz, sokszor nagyon jó állapotban. Érdemes szétnézni és nem mindig, mindenből újat venni. Egyrészt ez környezetbarátabb döntés, másrészt, ha például van kisgyereked, biztosan rájöttél már, hogy a csodaszép és aranyos (és meglehetősen borsos árú) kis holmik egy részét úgy növik ki, hogy még csak egyszer sem viselték őket.

Nézd meg, hogy volna-e lehetőséged kiadni egy szobát ott, ahol laksz. Ez extra bevételt jelenthet neked, és évi £7500-ig adómentes. (Lásd: rent a room scheme)

Mivel a fentiek betartása nagy önfegyelmet igényel, fontos, hogy rendszeresen vedd elő a terveidet, és tudatosítsd magadban – akár havonta –, hogy mit sikerült elérned, merre tartasz, és mi a célod. Ez nagyon fel tudja turbózni az ember önbecsülését, és ezzel együtt az önfegyelmét.

Ha adósságtörlesztéssel is szembe kell nézned, érdemes elolvasni egy korábbi cikkünket, ahol lehet, hogy hasznos információt találsz.

A cikk szerzője saját tapasztalataiból merített. A cikkben foglaltak követéséből származó bárminemű következményért és sikerért felelősséggel nem tartozik, ez mind a Te eredményed lesz. :)

Jó utat a tudatosabb pénzügyek felé!

Tátrai Zita

Exit mobile version