Hogyan írjunk felmondólevelet Angliában?

A legtöbben azért jöttünk az Egyesült Királyságba, hogy munkát találjunk és egy élhetőbb valóságot teremtsünk magunknak és a szeretteinknek. Sokunk története alakult úgy, hogy eleinte szinte bármilyen munkát elfogadtunk, majd egyre többet tudtunk meg az itteni életről, egyre magabiztosabbakká váltunk, és előbb-utóbb jobb pozícióba, vagy másik munkahelyre kerültünk. Ilyen esetekben van szükségünk felmondólevélre (letter of resignation). Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy hogyan írjuk felmondólevelet Angliában.

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy az angol munkahelyekre jellemző a nyüzsgés, sokan jönnek-mennek, gyakran változnak az alkalmazottak. Ez a brit munkavállalókra is igaz, szinte bármilyen szektorban, valamennyi szinten. Ha úgy érezzük, hogy valamilyen okból kifolyólag nem kívánjuk folytatni egy adott helyen a munkánkat, azaz szerződést bontunk a munkáltatóval, akkor érdemes az angol protokoll szerint eljárni. Nem cél az, hogy ellenséges hangulatban, rossz szájízzel távozzunk, és bizony a brit munkáltató referenciája is jól jöhet majd a későbbiekben.

Távozási szándékunkat szóban és írásban is be kell jelentenünk a megfelelő személynek. Ez nem mindig a közvetlen főnökünk, de általában a munkaszerződésből kiderül, hogy ki felel az alkalmazásért. Alapvetően érdemes a kommunikációnk során hálásnak mutatkozni mindazért, amit a cégtől kaptunk, a tanulási, fejlődési lehetőségekért. Még ha annyira nem is érezzük, ne égessünk fel minden hidat magunk mögött. Legyünk együttműködőek, ajánljuk fel segítségünket az átmeneti időszakban a munka folyamatossága érdekében.

Miután szóban közöltük távozási szándékunkat, írásban is meg kell ezt tennünk. A felmondólevélnek tartalmaznia kell a személyes adatainkon kívül a pozíciót, amiből távozni készülünk és a dátumot, amellyel meg kívánunk válni a munkahelytől. Bár az építő kritika hasznos lehet, nem célszerű hosszasan taglalni a negatív tapasztalatainkat, hiszen ezzel a jó hírnevünket és a referenciánkat kockáztatjuk.

Amennyiben a munkáltató nagyon meg van elégedve a munkánkkal, előfordulhat, hogy a jelenleginél jobb ajánlattal rukkol elő, igyekezve megtartani minket. Ez lehet magasabb bér, jobb beosztás, több felelősség. Hallgassuk meg az ajánlatukat, de ne hamarkodjuk el a döntést. Ne feledjük, a cég a régi, a kollégák, sőt valószínűleg a főnökünk is ugyanaz marad. Mérlegeljük, hogy az okok, amelyek miatt a felmondás mellett döntöttünk elfeledhetők-e magasabb fizetés vagy jobb pozíció mellett.

A munkaszerződésünknek tartalmaznia kell, hogy mennyi a felmondási idő (általában 2-4 hét). Ezt le kell tölteni, hacsak a munkáltató nem kíván eltekinteni tőle. Ez idő alatt végezzük a munkánkat lelkiismeretesen, legyünk professzionálisak. Szakmai megítélésünk függ ettől. Ne érezzük magunkat rosszul amiatt, mert felmondtunk. Mindenki maga tudja, milyen okai vannak ennek, milyen irányba szeretné tovább építeni a karrierjét. Járjunk el korrekten.

[metaslider id=8796]Természetesen ezer oka lehet annak, amiért valaki távozni kíván a munkahelyéről. Ennek megfelelően a felmondó levelek is különböznek egymástól. Akármennyire rövidre szeretnénk is fogni, az alábbi információknak kötelezően benne kell lenni a felmondólevélben:

  • a nevünk
  • a dátum
  • a pozíció, amitől megválunk
  • az illetékes személynek kell címezni (line manager, supervisor, manager)
  • a várható utolsó munkában töltött nap
  • aláírás

Nézzünk néhány példát, illetve letölthető minta sablont:

Letölthető felmondólevél sablon 1

Az okok között a leggyakoribb az, hogy már találtunk egy másik állást, ezért mondunk fel. Ebben az esetben az indoklásban leírhatjuk, hogy egy olyan állásajánlatot kaptunk, amelyikről úgy érezzük, hogy a karrierünk szempontjából, vagy személyes fejlődésünk érdekében szükséges, előnyös, indokolt elfogadnunk. Mindenképp fejezzük ki hálánkat az eddigi támogatásért és kívánjuk további sikeres működést a cégnek.

Letölthető felmondólevél sablon 2

A másik nagyon gyakori oka a felmondásnak az, hogy valamivel nem vagyunk jelenlegi munkahelyünkön elégedettek, és már nem tudjuk tovább ilyen feltételek mellett folytatni a munkát. Valószínűleg már többször, többféleképpen jeleztük, hogy igényünk lenne a változtatásra és vagy nem tud, vagy nem akar a munkáltató a kedvünkre tenni, így jutottunk erre a döntésre. A felmondó levélben azonban már nem célszerű ezekre kitérni, mindösszesen azt kell az indoklásban megfogalmazni, hogy úgy érezzük, a karrierépítésünket nem szolgálja igényeinknek megfelelően a cég, ezért a továbblépés mellett döntöttünk. Mindazonáltal hálásan gondolunk az itt eltöltött időre és kívánunk további üzleti sikereket!

Letölthető felmondólevél sablon 3

A legtöbb állásközvetítő cég honlapján találunk tanácsokat a felmondási etikettre vonatkozóan. A fenti linkek a Reed karrier oldaláról valók. Hasznos kifejezések, viselkedési tippek, mintalevelek segítenek abban, hogy a lehető legsimábban jussunk át ezen a nem mindennapi élethelyzeten. Kívánjuk, hogy mindenki miharabb találja meg a számára legmegfelelőbb állást!

Munkát keresel Angliában? Használd a keresőnket:

A legfrissebb angliai munkaajánlatok, konkrét álláslehetőségek Angliában


About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.