Hogyan indítsunk vállalkozást az Egyesült Királyságban 2020-ban?

Szponzorált tartalom

Van egy jó üzleti ötleted, de még nem tudod, hogyan is kezdj bele? Szabó Éva az EVLA Team ügyvezetője 9 év tapasztalatával segíteni fog abban, hogy mit kell tenned, ha angol céget alapítanál, vagy el akarod indítani a saját vállalkozásodat az Egyesült Királyságban 2020-ban.

Az első lépés a megfelelő jogi struktúra kiválasztása. Itt kell eldönteni, hogy cégként, vagy egyéni vállalkozóként szeretnéd a vállalkozásodat működtetni.

Alapvetően bármilyen tevékenységet lehet mindkét formában végezni, így az nem szempont a döntésben. Alkalmazottat is fel lehet venni egyéni vállalkozóként és cégként is. A költségeket is ugyanúgy le lehet írni vállalkozóként és céges formában is.

Mi alapján döntsük akkor el, hogy milyen formát válasszunk?

A különbség főleg a felelősségben, és a profit utáni adózásban van. Egyéni vállalkozóként teljesen te vagy a felelős az üzleti tevékenységedért, és az abban esetleg kialakult veszteségért vagy tartozásokért. Céges formában a cég felelőssége korlátozva van a cég tőkéjének az erejéig. Így tehát kockázatosabb üzleteket érdemes “Ltd.” formában végezni.

A másik fontos szempont a profit utáni adózás. Egyéni vállalkozóként a teljes profit után személyi jövedelemadó-bevallás keretein belül kell adóznod és TB-t fizetned. Céges formában pedig a profit után társasági adót kell befizetni, és a leadózott profitot veheted ki osztalékként, mint a cég tulajdonosa.

A második lépés a választott forma bejegyzése. Amennyiben egyéni vállalkozás mellett döntöttél, azt az adóhivatal felé kell bejelenteni akkor, amikor a bevételed már elérte az 1000 fontot. Így tehát előbb kell elkezdened működni, és utána regisztrálni az adóhivatalnál.

A céges formákat a cégbíróságon kell bejegyeztetni. A bejegyzés pillanatától indul a cég tevékenysége, így ha ezt a formát választod, azt előbb kell bejegyeztetni, és utána kell a működést megkezdeni.

A harmadik lépés a brand kialakítása. A brand határozza meg, hogy milyen kép alakul ki rólad az ügyfeleid, partnereid, esetleg alkalmazottaid szemében. Fontos, hogy válassz egy megfelelő nevet, nézz utána, hogy elérhető-e olyan domain név, amit szeretnél használni, és hogy ne legyen már azonos nevű cég a cégbíróságon bejegyezve.

Tervezd meg a céged, vagy vállalkozásod logóját, névjegykártyát, levélpapírt a működéshez. Csinálj egy weboldalt! Ha nincsen weboldalad, az olyan, mint szülinapi partit rendezni, és elfelejteni kiküldeni a meghívókat. Alakítsd ki a vállalkozásod közösségi oldalait, hiszen azt szeretnéd, hogy minél többen, minden irányból rá tudjanak találni az üzletedre.

A negyedik lépés az üzleti biztosítás. A biztosítás nem mindig kötelező, de azért erősen ajánlott, hiszen ez fedezi a vállalkozásod az esetleges károkozásért, legyen az akár fizikai, akár szakmai pontatlanságból okozott anyagi veszteség. Az üzleti biztosításoknak több formája van, mint például általános felelősségbiztosítás, szakmai felelősségbiztosítás, vagy munkáltatói felelősségbiztosítás. Az utóbbi kötelező abban az esetben, hogy ha már alkalmazottakat is foglalkoztatsz.

Az ötödik lépés a könyvelési rendszer kialakítása. Akár azonnal megbízol egy könyvelőt, akár ezt későbbre halasztod, az mindenképpen a te felelősséged, hogy minden bevételt és minden kiadást megfelelően rögzíts és nyilvántarts.

A bankszámlát csak üzleti célra használd. Még ha egyéni vállalkozó is vagy, akkor is utald át a profitot a személyes bankszámládra, és onnan költsd azt további személyes célokra. Az adóra már az elejétől kezdve tegyél félre pénzt. Hiszen a profit nem csak a tiéd, azt meg kell osztanod az adóhivatallal.

A könyvelő gyors megbízását mindenkinek erősen ajánljuk, hiszen azok a kezdeti konzultációk, amik az üzlet indítása előtt történnek, nagyon-nagyon sok pénzt spórolhatnak meg neked.

A hatodik lépés pedig a bevétel fogadása. Nyiss bankszámlát a vállalkozásod számára. Ez akkor is ajánlott, hogy ha egyéni vállalkozóként dolgozol, hiszen sokkal professzionálisabb megjelenést tükröz. Ne felejtsd el, hogy a bevétel még nem azonnal a tiéd, főleg, hogy ha céges formában dolgozol. Azt vagy fizetésként, vagy osztalékként tudod felhasználni a saját személyes céljaidra.

Ezután kezdődik a munka java. A termékeidről, vagy szolgáltatásaidról mindig állíts ki számlát, hogy a partnereid tudják, mikor és hogyan tudnak neked fizetni.

Ha segítségre van szükséged a vállalkozásod regisztrálásában, vagy a céged bejegyzésében, vedd fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy a weboldalon keresztül: https://evabookkeeping.co.uk, +44 1903 333 903.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .