Hogyan igényelj Permanent Residence Card-ot?

Hogyan és mivel igazolhatjuk az állandó tartózkodási jogunkat az Egyesült Királyságban? Mikor szükséges, mikor javasolt a megléte és hogyan igényelj Permanent Residence Card-ot?

 TransferWise

Sokszor felmerül manapság az a kérdés, hogy mi lesz velünk, angliai magyarokkal, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból? Már a hír első felröppenésekor megnövekedett a brit állampolgárságért folyamodók száma és azóta is sokan igyekeznek azt megszerezni.

Most az Egyesült Királyságban való tartózkodási jogunkat igazoló dokumentumokról lesz szó, illetve hogy hogyan igényelj Permanent Residence Card-ot?

Residence Card vagy Permanent Residence Card?

Már az elején fontos tisztában lenni azzal, hogy az Európai Unió állampolgáraiként nekünk nincs szükségünk semmiféle külön engedélyre ahhoz, hogy Nagy-Britanniában éljünk és dolgozzunk. Az Unió határain kívülről érkezőknek vízumért kell folyamodniuk és különféle tartózkodási engedélyeket kell megszerezniük. Ezeket igazoló speciális kártyákat állítanak ki a számukra.

A Residence Card tehát egy olyan kártya, ami az Unión kívülről jövő bevándorlóknak szükséges. Ám, mi, az Unió polgárai is dönthetünk úgy, hogy szeretnénk igazolni folyamatos itt tartózkodásunkat. Természetesen megtehetjük és számunkra egy ezt igazoló dokumentumot állítanak ki. Első lépésként tájékozódjunk az alábbi linken: https://www.gov.uk/eea-registration-certificate.

Itt megtudhatjuk, hogy nekünk nem szükséges bejelentkeznünk, de esetenként megkönnyítheti az életünket az Egyesült Királyságban, ha rendelkezünk egy ilyen irattal (registration certificate). Egyértelműen igazolja azt, hogy jogunk van élni és munkát vállalni az Egyesült Királyság területén. Bizonyos szolgáltatások és támogatások, juttatások, kedvezmények igénylésekor is könnyebbség lehet.

Igényelhetjük ezt az igazolást alanyi jogon, azaz mint munkavállaló, illetve egyéb jogon is, mint például a munkavállaló közeli hozzátartozója, vagy brit állampolgár eltartottja. A 35 oldalas igénybejelentő dokumentum, amit ki kell töltenie annak az Európai Unióból érkező munkavállalónak vagy diáknak, aki szeretne hivatalos igazolást arról, hogy joga van az Egyesült Királyságban élni és dolgozni (registration certificate) az alábbi linken érhető el. Az eljárás díja 65 GBP/fő.

Természetesen a kérdőívben található összes ránk vonatkozó kérdést meg kell válaszolni és a megfelelő dokumentumokkal igazolni. Ezeket a dokumentumokat a kérelemhez csatoltan be kell küldeni a brit belügyminisztérium illetékes osztályának.

Szükséges 2 fénykép, személyi igazolvány, útlevél, a munkaviszonyt vagy tanulói jogviszonyt igazoló szerződés, banki iratok, betegbiztosításról igazolás, lakcím, jogosítvány. Mivel ez a dokumentum pusztán a jogainkat igazolja, ideérkezésünk után bármikor kérhető.

Szintén nem szükséges az Európai Unió polgárai számára, de igény szerint beszerezhető, az Egyesült Királyságbeli folyamatos tartózkodásunkat igazoló dokumentum (UK residence), ami maximum öt évre szólhat és egy év kinti élet után lehet igényelni. Ezt követően lehet megigényelni az állandó itt tartózkodásra jogosító dokumentumot a Permanent Residence Card-ot az alábbiak szerint:  (UK permanent residence)

A  Permanent Residence Card vagyis az állandó itt tartózkodást igazoló kártya kiadásának feltétele az ötéves folyamatos Egyesült Királyságbeli tartózkodás. Ezt természetesen megfelelően igazolni kell a kérelem mellékletében felsorolt iratokkal.

Minden itt töltött évre vonatkozóan minimum 2 irattal. A teljesség igénye nélkül ez lehet bármilyen hivatalos levél az adóhatóságtól, helyi hatóságoktól, vagy a háziorvostól. Szükség lehet banki értesítők, közüzemi számlák, bérleti szerződések bemutatására.

Hogyan igényelj Permanent Residence Card-otIgazolni kell továbbá a megélhetésünket. A munkáltató által kiállított különféle iratok alkalmasak erre, például a munkaszerződés, a fizetési elszámolás, különböző nyomtatványok mint a P60, P45. Természetesen minden egyes kérelmező ittlétét igazolni kell, így a tanulói jogviszonnyal rendelkezők az oktatási intézményektől kell beszerezzék a szükséges igazolásokat.

Útlevél, személyi igazolvány, 2 db fénykép és a családi viszonyok igazolása is szükséges (születési, házassági anyakönyvi kivonatok). Az egyéni vállalkozók és az az önerőből élők helyzetükre vonatkozó igazolásokat kell mellékeljenek. Minden iratot eredeti példányában kell bemutatni. Csak hitelesített, bejegyzett fordító által készített fordítást fogadnak el. Nagyon sajátos eseteket egy kísérőlevélben kell vázolni.

A kérelmet a brit belügyminisztériumnak kell megküldeni, ára személyenként 65 GPB. Személyesen is benyújtható a Premium Server Center irodáiban. Amennyiben elutasításra kerülne a kérelem elégtelen igazolás, vagy hibás kitöltés miatt, 25 GBP adminisztrációs költség levonása után, a maradék összeget visszautalják.

Az ügyintézés ideje alatt bekövetkező változásról azonnal értesíteni kell a hivatalt és email fiókunkat is ajánlott rendszeresen ellenőrizni, mert hiánypótlásra, vagy bármilyen egyéb körülmény tisztázására ily módon kérhetnek fel bennünket.

Az állandó angliai tartózkodásra jogosító kártya, azaz a Permanent Residence Card igényléséhez kitöltendő 85 oldalas űrlap az alábbi linken érhető el. Az állandó tartózkodásra jogosító kártya (permanent residence card), tehát öt év folyamatos Egyesült Királyságbeli tartózkodás esetén igényelhető és szükséges is igényelni, amennyiben brit állampolgárságot szeretnénk szerezni, hisz a kártya megszerzése után lehet csak benyújtani a brit állampolgársági kérelmet.

A brit állampolgársági kérelem egyik feltétele, tehát a Permanent Residence Card megléte. Ha nem hosszú távra tervez itt az ember, tehát nem cél a brit állampolgárság, akkor ezen dokumentumok egyikét sem kell megszerezni, addig amíg mind Magyarország, mind az Egyesült Királyság tagja az Európai Uniónak.

Azt pedig, hogy milyen változásokat jelentene számunkra, angliai magyarok számára, az Egyesült Királyság kilépése az Unióból, nehéz pontosan körvonalazni, de a UK permanent residence card valószínűleg hasznos lehet ebben az esetben is.


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

 TransferWise
Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.