Hogyan igényelj letelepedési engedélyt Angliában?

Hogyan, milyen feltételekkel maradhatunk Angliában a Brexit után? Hogyan és hol lehet kérelmezni a letelepedett státuszt? Ki kaphat letelepedési engedélyt Angliában?

Ki kérelmezhet letelepedési engedélyt?

  • Azok az uniós állampolgárok, akik már 5 éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak, jogosultak a letelepedett státusz (“settled status”) igénylésére.
  • Azok az uniós állampolgárok, akik kevesebb mint 5 éve élnek az Egyesült Királyság területén, ideiglenes státuszt (“temporary status” vagy “pre-settled status”) kaphatnak. Ők ezzel az ideiglenes letelepedési engedéllyel lehetőséget kapnának arra, hogy az országban maradhassanak amíg az 5 év letelik, majd ezek után újabb kérelmet nyújtsanak be a letelepedett státuszra.

Ezek a státuszok azonban nem járnak automatikusan, minden uniós állampolgárnak, így nekünk magyaroknak is igényelnünk kell. Azoknak a személyeknek is kérelmezniük kell a letelepedési engedélyt, akik már rendelkeznek permanent residence kártyával.

Az igénylés elmulasztása azt eredményezheti, hogy a Brexit után nem lesz jogunk az Egyesült Királyságban élni és dolgozni, tulajdonképpen illegális bevándorlóként tekinthetnek ránk.

Mikor jelentkezhetünk?

A rendszer 2019. január 21-én indult el először csak tesztüzemben, 2019. március 30-a óta működik élesben. A kérelmet akár most is beadhatjuk, ha megfelelünk a kritériumoknak. A jelentkezési határidő attól is függ, hogy milyen módon hagyja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót.

  • Amennyiben az EU-val történő megállapodás mellett lépnek ki az Európai Unióból, a jelentkezési határnap 2021. június 30,
  • Megállapodás nélküli Brexit esetében a határidő 2020. december 31.

A letelepedett státusz Brexit után is ugyanolyan jogokat biztosít az uniós állampolgároknak és családtagjaiknak, mint a briteknek, az egészségügyi ellátástól az oktatáson át a nyugdíjakig. A letelepedési engedélyt birtokló emberek ugyanúgy élhetnek, dolgozhatnak, és különböző szociális ellátásokat is igényelhetnek, mint a brit kilépés előtti években.

[amp-cta id=”12396″]

Milyen költségekkel jár?

A kérelem beadása jelenleg minden európai állampolgár számára ingyenes. Ha 2019. január 21. és március 30. között kifizetted a korábban megállapított eljárási díjat, visszatérítésre vagy jogosult.

Hogyan működik?

Otthonról, kényelmesen kérelmezhetjük, akár a fotelból. Az igénylés beadásának időpontjában nem kell az Egyesült Királyságban tartózkodni, korábbi brit területen való tartózkodás alapján akár külföldről is intézhetjük. Az alábbiakra lesz szükséged:

21 éves kor alatt nem szükséges megadni az NI számot, különösen akkor, ha a saját kérelmedhez szeretnéd hozzáadni a kiskorú gyermekedet. Egyébként ha nem adsz meg NI számot a kérelmedhez, kérhetnek tőled további dokumentumokat, bizonyítékokat arról, hogy mennyi ideje élsz az Egyesült Királyságban, hol laktál ez idő alatt, és mivel foglalkoztál.

A kérelmezőknek egy online űrlapon nyilatkozniuk kell, arról, hogy szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásban, fel kell tölteniük egy arcképet magukról és meg kell adniuk néhány személyes adatot.

Az androidos mobiltelefonokra letölthető alkalmazás képes olvasni az útlevelünk chipjét, hogy ellenőrízze a személyazonosságunkat, és miután önmagunkról készítettünk egy szelfit, készen is vagyunk. Ujjlenyomat rögzítésére nem köteleznek bennünket, és már a teljes körű egészségbiztosítás megléte sem kötelező.

Hol lehet beadni az igénylést?

  • Amennyiben asztali gépről, vagy laptopról szeretnéd elindítani a kérelmet, ide kattints: https://apply-for-eu-settled-status.homeoffice.gov.uk/
  • Androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból töltsd le ezt az alkalmazást: EU Exit: ID Document Check. Ne felejtsd el a telefon beállításaiban engedélyezni az NFC (Near-Field Communication) opciót.
  • iPhone-ra várhatóan 2019. év végén lesz elérhető hasonló alkalmazás az App Store-ban.

Ha nincs internet-hozzáférésed…

A helyi önkormányzatok és a helyi könyvtárak lesznek a segítségedre. A kormányzati oldal tájékoztatása szerint ezekben az intézményekben ingyenesen használhatod az internetet erre a célra.

Ha egyedül nem boldogulsz…

Segítségért hívd fel az alábbi számok valamelyikét:

  • Az Egyesült Királyságból hívd fel a 0300 123 7379-es számot. Hívható hétfőtől péntekig (kivéve ünnepnapokon) 08:00-20:00 óra között, szombaton és vasárnap, 9:30-16:30 között;
  • Külföldről hívd a +44 (0) 203 080 0010 Hívható hétfőtől péntekig (kivéve a munkaszüneti napokat), 8:00-20:00 óra között, szombat és vasárnap 9:30-16:30 között.

Arról, hogy sikeresen igényeltük-e a letelepedési engedélyt vagy sem, 2 héten belül kell értesítést kapnunk. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a legtöbb kérelem jóváhagyása 4 napig tart.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .