Hogmanay, a skót újév

Nem vitás, a skótok szeretnek ünnepelni. Bár megteszik ezt minden különösebb indok nélkül is, a sötét téli napok beköszöntével minden hónapra jut legalább egy különleges alkalom, amikor bulizni lehet. A Hogmanay, a skót újév például hivatalosan is három napig tart, még január 2-a is munkaszüneti nap az országban.

Az ünnep első említése egy 1693-mas presbiteriánus kiadványban található. Ebben az időben a protestánsok térnyerése miatt a karácsony tiltva volt az országban, azt ugyanis a jobbára puritán vallásvezetők a katolicizmushoz kötötték.

Az egy héttel későbbi újévi ünnepek ellen azonban nem volt kifogásuk annak ellenére, hogy azok pogány – viking és skandináv – gyökerekkel rendelkeznek. Így az évszázadokig elmaradó karácsonyi ünneplést a skótok ilyenkor pótolták be. Tették ezt annál is inkább, mivel a karácsony 1958-ig munkanap volt az országban.

A szó eredete a mai napig nem tisztázott. Egyesek a skandináv „Hogo Nott” nevű ünnepből eredeztetik, mások szerint a flamand „hoog min daag” vagyis „nagy szeretet nap” kifejezésből származik.

Elképzelhető azonban gael eredet, eszerint a szó jelentése „oge maiden”, azaz „új reggel” , vagy francia, ez esetben az alapszó „homme est né”, magyarul „ember születik”.

Számos, csak Skóciára jellemző szokás kapcsolódik az ünnephez. Az egyik leginkább elterjedt az úgynevezett „első lépés.” Eszerint fontos, ki látogatja meg a családot először az új év folyamán.

Ha az illető egy magas, sötét hajú férfi, az szerencsét hoz, ha azonban kopasz, az bajt jelent. (Sötét hajú emberekből viszont nincs túl sok errefelé.) A látogató szenet, whisky-t és shortbread nevű teasüteményt visz magával.

A mára már számos angolszász országban elterjedt újévköszöntő, az Auld Lang Syne összekapaszkodva való eléneklése eredetileg szintén skót szokás. Ez bár régi, ősinek azért nem mondható, a verset Robert Burns költötte 1788-ban.

Szilveszter éjszaka nem csak a baráti társaságok, hanem a szórakozóhelyek, a városok, sőt, a templomi gyülekezetek is hagyományosan rendeznek mulatságot. Ezeknek a már felsoroltakon kívül általában elengedhetetlen eleme a ceilidh, a skót táncház.

Szabadtéren – akárcsak a világ valamennyi pontján – tűzijátékkal köszöntik az új esztendőt. Aki pedig ezekből valamilyen okból – mondjuk mert kisgyerekei vannak – kimarad, az sem szokott búsulni, az újévi ebéd a rokonokkal és a barátokkal ugyanis legalább olyan kiemelt jelentőségű, mint a karácsony.

(A kiemelt kép forrása: Flickr)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .