Hivatásos jogosítvány Angliában

A brit vezetői engedély hasznos igazolvány a szigetországban élő magyarok számára is. Mivel az Egyesült Királyság lakói nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, a brit jogosítvány az a fényképes igazolvány, amit több hivatalos helyen kérnek.

Sok esetben szükséges lehet azonban a hivatásos jogosítvány Angliában a munkavállaláshoz, különösen ha épp járművezetői munkát akarunk végezni.

Az általános , illetve a magyar jogosítvány angliai cseréjéről már írtunk korábban. Most annak jártunk utána, hogy ha valaki hivatásos sofőrként kíván elhelyezkedni milyen iratokra, engedélyekre, képzésekre van szüksége az Egyesült Királyságban? Hogyan szerezhető meg a hivatásos jogosítvány Angliában? A meglévő magyar hivatásos jogosítvány hogyan honosítható Angliában? Az alábbi cikkünk ebben nyújt hasznos segítséget:

Hol kell igényelni a hivatásos jogosítványt Angliában?

Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) a vezetői engedélyek felügyeleti szerve, így a gépjárművezetéssel kapcsolatos dokumentációk ügyében hozzájuk kell fordulni. Online és a postán szerezhetjük be a különféle formanyomtatványokat.

Természetesen az irataink eredetijét kérik beküldeni és mindennek díja van, amit például postai csekken lehet megfizetni. A különféle kategóriák megnevezését és részletes leírását az alábbi linken érjük el: https://www.gov.uk/driving-licence-categories

Hogyan cseréljük le a meglévő magyar hivatásos jogosítványunkat?

Általánosságban elmondható, hogy az EU vonatkozó irányelvei a mérvadók, így, akik Magyarországon megszerezték a szükséges iratokat, kérhetik azok angliai honosítását. A cég, ahol dolgozni fogunk, szintén tisztában van a törvényi előírásokkal, így ők is segítenek a szükséges iratok beszerzésében, illetve a megfelelő képzés megtalálásában.

Ha a meglévő magyar jogosítványunkat akarjuk angliaira cserélni, akkor ki kell tölteni a megfelelő igénylőlapot. Itt választhatjuk ki, hogy pontosan melyikre is van szükségünk. A tehergépkocsi vezetéshez például a D2 jelű csomagra lesz szükségünk.

Szükséges engedélyek, orvosi igazolások, képzések

Ha autóbuszt vagy különféle méretű tehergépkocsit szeretnénk hivatásszerűen vezetni, szükséges utánajárnunk, hogy milyen jogosítványra, képzésre, engedélyekre van szükségünk az Egyesült Királyságban. A legfontosabb tudnivalók:

  • Helyi illetve helyközi járatokra vonatkozó buszsofőri állás betöltéséhez Angliában szükség van egy EU jogosítványra, amelyhez meg kell szerezni a személyszállító járművezetői engedélyt (Passenger Carrying Vehicle Licence – PCV) illetve a hivatásos vezetői képesítést (Driver Certificate of Professional Competence – CPC).
  • A tehergépkocsik vezetésére jogosító engedélyek megszerzése nagyban függ attól, hogy milyen járművet akarunk vezetni. Mindenképp nézzünk utána annak, hogy milyen kategóriába esik, meghaladja-e a 7,5 tonnát, kell-e pótkocsikat vontatni?
  • További speciális képzések szükségesek, ha veszélyes anyagokat szállító tankerek vezetését tűztük ki célul. Alapesetben rendelkezni kell egy büntetőpont-mentes EU jogosítvánnyal. Emellé a hivatásos vezetői engedély (Driver CPC) megszerzése szükséges, valamint egy képesítésé, ami a LGV (Large Goods Vehicle) illetve HGV (Heavy Goods Vehicle) engedély névre hallgat. Ez igazolja a teher-illetve nehézgépjárművek vezetéséhez szükséges képzést.
  • A tehergépjárművek vezetéséhez szükséges LGV/HGV engedély megszerzéséhez sikeresen teljesíteni kell egy elméleti vizsgát (angol és matematika). Ez az engedély két kategóriában szerezhető meg. A C1, ami 7,5 tonnás járművek vezetésére jogosít, illetve a C, ami ettől nehezebb járművek vezetéséhez szükséges.
  • További vizsga kell, ha nehézpótkocsi, trailer szállítására alkalmas engedélyre szeretnénk szert tenni (C+E).
  • Rendelkezni kell továbbá a megfelelő orvosi vizsgálatokkal. Ezen a linken érhető el és nyomtatható ki az orvos által kitöltendő nyomtatvány.

Összefoglalva, tehát mindenkinek, aki hivatásszerűen kíván autóbuszt illetve tehergépjárműveket vezetni, a teljes EU vezetői engedély mellett rendelkeznie kell a hivatásos vezetői képesítéssel, az úgynevezett Driver CPC engedéllyel. Ennek megszerzése négy teszt és az előírt orvosi vizsgálatok sikeres teljesítésén múlik.

A vizsga öt évig érvényes, így ötévente újabb képzésen (35 óra) kell részt venni, illetve orvosi alkalmassági igazolásokat felmutatni. Ezek a képzések Angliában egy-három hetesek és a vezetési készségektől kezdve, az alapvető szerelési, szállítási, rakodási, biztonsági ismereteken át a közúti közlekedés szabályáig sok mindenre kiterjednek. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll.

Kategóriák, árak

Minden információ a LGV/HVG képzésekről, a kategóriák, a törvényi előírások, az EU szabályozás, illetve azok a kivételes esetek, amikor ezen engedélyek nélkül is vezethetünk tehergépkocsikat az alábbi oldalon olvasható el: http://www.hgvtraining.co.uk/what-is-cpc.html.

Az Egyesült Királyságban érvényes kategóriákról, az engedélyek és a képzések árairól, a tanfolyamok részletes képzési anyagáról, a vizsgák követelményeiről pedig itt találhatunk bővebb felvilágosítást.

Tachográf kártya:

Akár magyarországi jogosítványainkat cseréltük angliaira, akár a szigetországban szereztünk hivatásos jogosítványt, ne feledjük, hogy egy okos kártyára is szükségünk van, az úgynevezett tachográf kártyára. A tachográf többek között a levezetett órák számon tartására is alkalmas. Az Európai Unió előírása ez a kártya, célja a vezetési-és pihenőidők fokozottabb betartása, ezáltal a közbiztonság növelése az utakon.

A kártya és a fedélzeti egység is rögzíti a vezető által vezetéssel, pihenéssel és egyéb munkavégzéssel töltött időt. Ez megkönnyíti a vezető adminisztrációs terheit és figyelmezteti a pihenőidő közeledtére is. A digitális tachográf kártya lejárati ideje öt év. Részletesebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.gov.uk/apply-for-a-digital-tachograph-driver-smart-card.

Mindezek mellett vegyük figyelembe a fenti munkákkal járó, a vezetésen kívüli feladatokat, legyen az utasokkal történő bánásmód, adminisztráció, vagy monotónia tűrés. Az álláskereső portálok sokféle lehetőséget kínálnak sofőrök számára Angliában is. Kívánjuk, hogy legyen sikeres vizsgája, munkája mindenkinek, aki a hivatásszerű vezetésben érdekelt!


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.