Hivatalosan is elkezdődött a Brexit

Theresa May aktiválta az 50. cikkelyt, s ezzel a hivatalos eljárás, amely végén az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, megkezdődött.

Kilenc hónappal azután, hogy Nagy-Britannia polgárainak többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott, Theresa May miniszterelnök asszony ma aktiválta a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, s ezzel hivatalosan is elkezdődött a Brexit.

Új fejezet kezdődött ma Nagy-Britannia történelmében. Theresa May brit miniszterelnök asszony hivatalos levelet írt Donald Trusk-nak, az Európai Tanács elnökének, melyben tájékoztatja, hogy Nagy-Britannia el kívánja hagyni az Európai Uniót.

A dokumentumot ma 12.30-kor adta át személyesen Sir Tim Barrow, Nagy-Britannia EU nagykövete az Európai Tanács elnökének. Donald Trusk megerősítette, hogy megkapta a hat oldalas levelet.

Theresa May ma délutáni alsóházi beszédében azt mondta, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból “történelmi pillanat, ahonnan már nem lehet visszaút”.

Ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az EU-val való tárgyalássorozat alatt minden Egyesült Királyságban élő polgár érdekeit fogja szolgálni – nem csak a brit állampolgárokat, hanem azokat az EU-s állampolgárokat is, akik az Egyesült Királyságot választották új otthonuknak.

“Nagy-Britannia most lehetőséget kap, hogy átvegye az irányítást a legfontosabb dolgok felett és saját kézbe veheti az ország jövőjének alakítását. A brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és a cardiffi parlamentek hozzák” – mondta a brit kormányfő.

A Lisszaboni szerződés 50. cikkelye szabályozza és a mai hivatalos aktiválása elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot és 2 éves határidőt ad minden félnek a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások lebonyolítására.

A visszaszámlálás tehát elkezdődött. Az elkövetkezendő 2 évben számtalan tárgyalás várható Nagy-Britannia és az EU-ban maradó tagországok között, amelyek meghatározzák a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokat és együttműködéseket, míg végül 46 év tagság után 2019-ben az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .