Heti hírösszefoglaló: Manchester, Politika, Sport

A hét legfontosabb hírei Nagy-Britanniából, heti hírösszefoglaló: Manchester, Politika, Sport, Magyar sikerek.

Sajnos az elmúlt hét egy tragikus és mindenkit sokkoló eseménnyel, a manchesteri terrortámadással indult, ahol 22, többségében fiatal vesztette életét. Rengeteg a sérült, a halottak között gyerekek is vannak. Az amerikai pop énekesnő, Ariana Grande teltházas koncertje után történt öngyilkos merénylet nemcsak a várost, hanem az egész világot megrázta. Az utána történt összefogás és több ezres megemlékezés reménykeltő mozzanat volt ebben a kritikus időszakban.

Az események hatására az egész országban felemelték a terrorveszélyt a legmagasabb, kritikus szintre. Jelentősen megnövelték a nagyobb tömegrendezvényeken, mint a Hullban rendezett Radio 1 zenei fesztivál, vagy a szombati Londonban rendezett FA kupán szolgáló biztonsági erők számát. Sőt, London belvárosában még katonák is megjelentek a rendőrök mellett. A hétvégén a biztonsági szintet aztán az eggyel alacsonyabb, súlyos szintre csökkentették.

A Manchesterben történtek után pár napra felfüggesztették a június 8-i választásokat megelőző kampányt, pénteken azonban már az összes párt folytatta azt. A legfrissebb felmérések szerint a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt közelít a kormányfő Theresa May vezette Konzervatív párthoz, de a Toryk még így is vezetnek, igaz már csak 5 ponttal.

A hétvége a repülőgéppel utazók számára vált rémálommá. Először pénteken a londoni Gatwick repterén romlott el az automata bőröndelosztó rendszer, kényszerítve sokakat csomagjuk hátrahagyására. Szombaton pedig a British Airways számítógépes rendszere állt le, – hatalmas káoszt okozva világszerte – emiatt törölték a Heathrowról és Gatwickről induló gépeket. Ez sajnos kihatott más, így a Budapestről Londonba induló szombat délutáni két gépre is.

A héten sporteseményekben sem volt hiány Nagy-Britanniában. Először a Manchester United utazott Stockholmba az Európa-liga döntőjére, amit meg is nyert a holland Ajax Amszterdam csapata ellen. A meccs a hétfőn történtek után még nagyobb jelentőséggel bírt a játékosok és a szurkolók számára is. Még mindig Manchesterben maradva a hétvégén rendezték meg a Manchesteri Játékokat, ahol olimpiai bajnok atléták versenyeztek a város utcáin, hatalmas nézőszám előtt.

Londonban szombaton rendezték meg a már említett FA kupa döntőt, amit kisebb meglepetésre az ‘ágyúsok’, azaz az Arsenal nyert a favorit bajnokcsapatot, a Chelsea-t legyőzve. A rögbi szerelmesei Twickenhamben szurkolhattak a rögbi bajnokság döntőjén szintén szombaton, ami egyben a második májusi hosszú hétvége kezdete is volt, országszerte különböző programokkal.

Újabb sikert aratott a magyar bor. Az évente megrendezésre kerülő Sommelier Wine Awards-on komoly elismerést szerzett a magyar Frittmann Pincészet. A szigetország borszakértői Frittmannék 2015-ös fahordóban érlelt “Ezerjó” borát aranyéremre méltatták.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.