Helyközi választások Angliában

 TransferWise
2016. május 5-én zajlanak a helyközi választások Angliában és az Egyesült Királyságban (local election). Számtalan városban választanak majd helyi önkormányzati képviselőket, valamint polgármestereket és rendőrkapitányokat.

A legnagyobb érdeklődés feltehetően a londoni főpolgármesteri pozícióért (London mayor) zajló versenyt követi. Nagy csata várható a munkáspárti Sadiq Khan és a konzervatív Zac Goldsmith között.

Ezen a választáson mi magyarok is szavazhatunk, ha előzetesen regisztráltuk magunkat a bejelentett címünkön. Ehhez először is azonban mindenkinek ki kellett töltenie a helyi önkormányzat által a lakhelyére kiküldött kérdőívet. Ennek segítségével minden ott lakó, szavazásra jogosult lakost regisztrálnak. A regisztrálást olyan komolyan veszik itt, hogy akár 1000 fontos bírságot is kiszabhatnak azokra, akik nem jeleznek vissza.

Ezek után a választás hasonlóan zajlik, mint otthon: mindenkit értesítenek majd a szavazókörzetéről, ahol reggel 7 és este 10 között lehet szavazni, a nevünk és címünk leellenőrzése után megkapott három szavazócédulán. Ezen a napon tartják majd a walesi, skót és észak-ír parlamenti választásokat is, ahol a helyi európai uniós polgárok szintén szavazhatnak.

Ahogy nálunk, Angliában is általában kisebb érdeklődés és részvétel jellemzi ezeket a választásokat, de most a közelgő népszavazás miatt nagyobb figyelem kíséri az itteni eredményeket is. Érdekes lesz látni, hogy hogyan szerepelnek a kilépés mellett érvelő UKIP jelöltjei és hogyan a maradást támogató pártoké.

A választási eredmények jelezhetik, mennyire elégedettek a választók az egy éve újraválasztott konzervatív párttal és mennyien támogatják inkább az ellenzék, leginkább a munkáspárt jelöltjeit.

De talán a legérdekesebb kérdés, hogy ki lesz London új főpolgármestere a karizmatikus és a sokak által David Cameron utódjának tartott Boris Johnson után? A két főpárt jelöltje elég eltérő személyiség. A konzervatív párti Zac Goldsmith milliárdos család sarja, aki Etonban és Cambridgeben tanult, majd Richmond Park képviselője lett. Sokat foglalkozik a környezetvédelemmel. Ellenzi Heathrow repterének bővítését, fejleszteni szeretné a londoni metrót és 50 ezer új lakás megépítésére tett ígéretet megválasztása esetén.

Legnagyobb ellenfele a munkáspárti Sadiq Khan, aki egy buszsofőr fia, és egy dél-londoni lakótelepen nőtt fel. Emberjogi ügyvéd volt, aki többek között a rendőrség ellen felhozott rasszista ügyeket képviselte. Tooting képviselőjeként került be a parlamentbe még 2005-ben, majd közlekedési miniszter lett. Ígéretet tett, hogy főpolgármesterként négy évig befagyasztaná a londoni jegy-és bérletárakat, valamint 80 ezer új lakást építtetne, és legalább a feléhez alacsony áron lehetne hozzájutni.

Ezen a napon lehet szavazni a londoni nagygyűlés (London Assembly) tagjaira is. Választást tartanak Sheffield, Manchester, Liverpool és Bristol városában is, összesen 124 helyszínen. A szavazatokat másnap számolják majd össze, az összes eredmény szombat estére várható.


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Csatlakozz Te is Prémium felhasználóink közé! Prémium tartalmaink teljes körű hozzáférése, kiemelt ügyfélszolgálat és zárt körű VIP klubtagság már havi £10-tól elérhető.
  • Kiemelt hirdetések feladása: https://www.angliaikisokos.com/hirdetesek-megrendelese/
  • Szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni? Kérlek like-old a facebook oldalunkat:

 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.