Háziorvos regisztráció Angliában

A külföldi munkavállalással együtt jár, hogy külföldön háziorvost kell keresnünk, ha bármi történik velünk, legyen hová fordulni.

Angliában az egészségügyi ellátás sok mindenben más, mint ahogy azt Magyarországon megszokhattuk. A háziorvos regisztráció Angliában az egyik legfontosabb elintéznivaló közvetlenül az angliai letelepedés után.

Angliában az általános orvosi alapellátás ingyenes. Az egészségügyi szolgáltató neve NHS (National Health Service). A háziorvos neve GP (General Practitioner). A háziorvosi szolgálat neve General Practice.

Nagyon fontos, s talán magyar fülnek furcsa, hogy a GP-hez csak úgy nem lehet besétálni rendelési időben sem, mint egy magyarországi a háziorvoshoz.

Kizárólag előzetes regisztráció, majd az azt követő időpont egyeztetés után fogadnak beteget, tehát a háziorvos regisztráció Angliában az egyik legelső és legfontosabb feladat legyen közvetlenül az országba való megérkezést követően.

[amp-cta id=”12396″]

A várakozási idő sok esetben 2-3 hét is lehet. Ezért javasoljuk, hogy a kiérkezést követően rövid időn belül keressetek fel egy lakóhelyetekhez közel eső orvosi rendelőt és regisztráljatok be. Itt találhatsz hozzád közel eső orvosi rendelőt.

A keresőnek nagyon egyszerű a használata. Elég ha beírod, hogy mit keresel (GP) valamint a lakóhelyed postcode-ját és azonnal láthatod a legközelebbi rendelőket, azok értékeléseit, pácienseinek számát. Arról is kapunk információt, hogy tudunk-e náluk gyógyszert igényelni online, tudunk-e időpontot kérni hozzájuk online és hogy egyáltalán jelenleg fogadnak-e új pácienst.

Jó tudni, hogy 2015 januárjától egyes rendelők területen kívüli regisztrációt is elfogadnak. Ha kiválasztottad online a szimpatikus rendelőt, menj el személyesen regisztrálni.

A következő papírokra lesz szükséged: útlevél/személyi igazolvány, lakcímigazolás a jelenlegi angliai címedről. Elfogadnak lakcímigazolásnak egy, a nevedre és a címedre érkezett levelet.

Ez lehet például munkahelyi igazolás, közüzemi számla, bankszámlakivonat vagy szerződés, levél a főbérlődtől vagy az albérleti szerződés. A legkönnyebben és a britek számára a leghitelesebben az angol jogosítvánnyal tudod igazolni magadat.

A rendelőbe érkezve mosolygós recepciós hölgy fogad, mintha egy szállodába érkeztél volna. Mondd meg neki, hogy szeretnél itt regisztrálni.

Amennyiben éppen akkor fogadnak új pácienseket, adni fog neked néhány formanyomtatványt, amit értelemszerűen ki kell töltened. Helyben is kitöltheted, de haza is viheted és később vissza viheted.

[amp-cta id=”12115″]

A kitöltött nyomtatványokat add le a pultnál dolgozó alkalmazottnak. Kérni fogja a fent említett hivatalos irataidat, majd (előre láthatóan) közli, hogy 5 munkanap a regisztrációs időszak. Utána tudsz az egészségügyi problémáiddal hozzájuk fordulni, persze csak előzetes időpont egyeztetéseket követően.

Ha rendszeresen gyógyszert szedsz, ezt ott helyben jelezd nekik (jó, ha viszed magaddal a gyógyszeredet vagy a dobozát) de általában csak a regisztrációs időszak lejárta után lehet kérni időpontot orvoshoz is, nővérhez is.

Nővérhez a bejutás sok esetben még több időt is igénybe vehet (5 naptól 3 hétig). Ők végzik el az általános vizsgálatokat (vérnyomás mérés, vérvétel, súly, magasság mérés, vizelet vizsgálat) Kikérdeznek az általános egészségi állapotodról, esetleges örökölhető családi betegségekről.

A regisztrációt követően általában 2 héten belül postán kapsz egy levelet az NHS számoddal. A regisztráció az orvosi rendelőre szól, nem konkrét orvosra. Ha egy bizonyos orvoshoz szeretnél bejutni, előfordulhat hogy még többet kell várakoznod.

Ha sürgősségi ellátásra szorulsz Angliában, keress fel egy erre szakosodott intézményt, mint az NHS walk-in centres.

A Walk-in centerek bejelentkezés nélkül is ellátnak ha megfertőződtél, hasmenésed van, begyulladt a füled, fáj a gyomrod, ha megvágtad magad és vérzel, vagy ha sürgősségi fogamzásgátlásra szorulsz. Rovarcsípés vagy pókmarás esetén is fogadnak, azonban arra készülj fel, hogy az 1-2 órás várakozás nem ritka.

Itt tudod megkeresni a hozzád legközelebb lévő Walk-in Centre-t. Fogászati problémákkal fordulhatsz privát vagy NHS fogorvoshoz Angliában és felkeresheted az orvos listánkban szereplő angliai magyar orvosokat is.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .