Háziorvos regisztráció Angliában

 TransferWise

A külföldi munkavállalással együtt jár, hogy külföldön háziorvost kell keresnünk, ha bármi történik velünk, legyen hová fordulni. Angliában az egészségügyi ellátás sok mindenben más, mint ahogy azt Magyarországon megszokhattuk. A háziorvos regisztráció Angliában az egyik legfontosabb elintéznivaló közvetlenül az angliai letelepedés után.

Angliában az általános orvosi ellátás ingyenes. Az egészségügyi szolgáltató neve NHS (National Health Service). A háziorvos neve GP (General Practitioner). A háziorvosi szolgálat neve General Practice.

Nagyon fontos, s talán magyar fülnek furcsa, hogy a GP-hez csak úgy nem lehet besétálni rendelési időben sem, mint egy magyarországi a háziorvoshoz.

Kizárólag előzetes regisztráció, majd az azt követő időpont egyeztetés után fogadnak beteget, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy a háziorvos regisztráció Angliában az egyik legelső és legfontosabb feladat legyen közvetlenül az országba való megérkezést követően.

A várakozási idő sok esetben 2-3 hét is lehet. Ezért javasoljuk, hogy a kiérkezést követően rövid időn belül keressetek fel egy lakóhelyetekhez közel eső orvosi rendelőt és regisztráljatok be. Itt találhatsz hozzád közel eső orvosi rendelőt. A keresőnek nagyon egyszerű a használata.

Elég ha beírod, hogy mit keresel (GP) valamint a lakóhelyed postcode-ját és azonnal láthatod a legközelebbi rendelőket, azok értékeléseit, pácienseinek számát, valamint hogy tudsz-e náluk gyógyszert kérni online, tudsz-e időpontot kérni hozzájuk online és hogy jelenleg fogadnak-e új pácienst.

Jó tudni, hogy 2015 januárjától egyes rendelők területen kívüli regisztrációt is elfogadnak. Ha kiválasztottad online a szimpatikus rendelőt, menj el személyesen regisztrálni.

A következő papírokra lesz szükséged: útlevél/személyi igazolvány, lakcímigazolás a jelenlegi angliai címedről. Elfogadnak lakcím igazolásnak egy, a nevedre és a címedre érkezett levelet.

Ez lehet például munkahelyi igazolás, közüzemi számla, bankszámlakivonat vagy szerződés, levél a főbérlődtől vagy az albérleti szerződés. A legkönnyebben és a britek számára a leghitelesebben az angol jogosítvánnyal tudod igazolni magadat.

A rendelőbe érkezve mosolygós recepciós hölgy fogad, mintha egy szállodába érkeztél volna. Mondd meg neki, hogy szeretnél itt regisztrálni.

Amennyiben éppen akkor fogadnak új pácienseket, adni fog neked néhány formanyomtatványt, amit értelemszerűen ki kell töltened. Helyben is kitöltheted, de haza is viheted és később vissza viszed. Ha ezzel megvagy, add le a pultnál a hölgynek.

Kérni fogja a fent említett hivatalos irataidat, majd (előre láthatóan) közli, hogy 5 munkanap a regisztrációs időszak. Utána tudsz az egészségügyi problémáiddal hozzájuk fordulni.

Ha rendszeresen gyógyszert szedsz, ezt ott helyben jelezd nekik (jó, ha viszed magaddal a gyógyszeredet vagy a dobozát) de általában csak a regisztrációs időszak lejárta után lehet kérni időpontot orvoshoz is, nővérhez is.

Nővérhez a bejutás sok esetben még több időt is igénybe vehet (5 naptól 3 hétig). Ők végzik el az általános vizsgálatokat (vérnyomás mérés, vérvétel, súly, magasság mérés, vizelet vizsgálat, stb.) Kikérdeznek az általános egészségedről, családi betegségekről.

A regisztrációt követően általában 2 héten belül postán kapsz egy levelet az NHS számoddal. A regisztráció az orvosi rendelőre szól, nem konkrét orvosra. Ha egy bizonyos orvoshoz szeretnél bejutni, előfordulhat hogy még többet kell várakoznod.

Ha sürgősségi ellátásra szorulsz Angliában, keress fel egy erre szakosodott intézményt, mint az NHS walk-in centres.

Itt előzetes időpont egyeztetés nélkül is ellátnak ha megfertőződtél, hasmenésed van, begyulladt a füled, fáj a gyomrod, ha megvágtad magad és vérzel, vagy ha sürgősségi fogamzásgátlásra szorulsz. Rovarcsípés vagy pókmarás esetén is fogadnak azonnal.

Itt tudod megkeresni a hozzád legközelebb lévő Walk-in Centre-t. Fogászati problémákkal fordulhatsz privát vagy NHS fogorvoshoz Angliában és felkeresheted az orvos listánkban szereplő angliai magyar orvosokat is.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Rita Somlai
About Rita 137 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig éltem a ködös Albionban a családommal, jelenleg digitális nomádként teljesen helyfüggetlen életet élek és élvezem minden pillanatát.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..