Hazamentek a kelet-európaiak, a földeken rothad a termés

 TransferWise

A brit mezőgazdaság bizony megsínyli, hogy az európai uniós vendégmunkások egyre nagyobb számban döntenek a hazaköltözés mellett. Az idei betakarítási szezonban akár 25%-os is lehet a munkaerőhiány, a földeken rothad a termés nagy része Nagy-Britanniában.

A Brexit-szavazás óta az Egyesült Királyság kevésbé népszerű úticél a külföldi munkavállalást tervező mezőgazdasági munkavállalók számára. Az angol font értékcsökkenése és a megnövekedett idegengyűlölet szerepel a leginkább emlegetett okok között. Sokan érzik úgy, hogy már nem szívesen látott munkavállalók az országban.

‘Tavaly 15 százalékkal kevesebb ember volt, mint amennyi szükséges lett volna. Egyszerűen nem tudtunk mindent betakarítani, s ezért a termények rothadásnak indultak. Ha elegen lettünk volna ahhoz, hogy mindent betakarítsunk, biztosan el tudtuk volna adni.”- mondta egy skót termelő a Sunday Herald-nak.

Az Egyesült Királyság mezőgazdasági termelése nagymértékben függ az EU-ból, különösen Kelet-Európából származó szezonális vendégmunkásoktól. A külföldi munkások nélkül nincs versenyképes és fenntartható mezőgazdasági termelés Nagy-Britanniában. A mezőgazdasági munkákat a szezonális jellege miatt nem szívesen végzik el a brit lakosok, akik egyébként sem kapkodnak a piszkos kétkezi munkák után.

A brit zöldség-és gyümölcstermesztési szektor mintegy 80 ezer szezonális munkavállalót igényel. A tavaly január és május között toborzott 13 400 munkatárs közül csak 14 volt angol, a munkavállalók háromnegyede Bulgáriából és Romániából érkezett, tehát gyakorlatilag szinte mindenki kelet-európai származású.

A mezőgazdasági termelők szerint, amennyiben a jövőben a kormány végzettséghez kötné a mezőgazdasági vendégmunkások beengedését az országba, az könnyen a brit mezőgazdaság végét jelenthetné, hiszen jelenleg is a kelet-európai vendégmunkások végzik el a szükséges betakarítások nagy részét, és ehhez a munkához nem szükséges szakképesítés.

A brit gazdaságok tavaly sok ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget voltak kénytelenek a földeken hagyni, mivel nem volt elég kéz a betakarításukhoz. Valószínűleg a földeken fog tönkremenni a termények nagy része idén is az uniós idénymunkások számának drámai csökkenése miatt.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .