Hazaköltöznél? Elintézendő ügyek Angliából hazatérőknek

Hazaköltöznél Angliából? Milyen elintéznivaló ügyek várnak rád indulás előtt és érkezés után? Mire kell odafigyelni? A legfontosabb elintézendő ügyek Angliából hazatérőknek.

A Brexites népszavazás után biztosan vannak jó páran, akikben felmerült a végleges hazaköltözés gondolata. Bevallom engem is régen foglalkoztat a gondolat, számos személyes okból. De hogy mire is kell odafigyelnünk, és mennyire egyszerű a folyamat? Nos, ezt próbáltam most összeszedni néhány pontban. Elintézendő ügyek Angliából hazatérőknek:

  • Adóhivatal

Mielőtt végleg elhagynánk Angliát, közöljük az adóhivatallal (HM Revenue and Customs), hogy elhagyjuk az országot. Ugyanis kaphatunk vissza kisebb-nagyobb összeget a már befizetett adónk után.

Ennek átutalását kérhetjük a saját vagy egy általunk meghatalmazott ismerős számlájára is. Az adó visszaigénylést intézhetjük azonban Magyarországról is, erről bővebben korábbi cikkünkben találtok infót.

Egy angliai címmel rendelkező barát viszont jól jöhet az utolsó munkaadónktól kapott P45-ös nyomtatvány kiküldési címéül is.

  • Számlák kifizetése, számlaegyenleg lezárása

Magától értetődik, de talán a sok tennivaló közt elfeledkezhetünk az összes meglévő számla (albérlet, rezsi, telefon, internet…) rendezéséről, mindenképp fontos viszont megtennünk, hiszen ha esetleg mégis visszatérnénk, könnyen megtalálhatnak majd a kifizetetlen számlákkal.

Ha valóban örökre tervezzük a hazamenetelt, zárjuk le a bankszámlánkat, de szerintem azért érdemes legalább egyet meghagynunk csak a biztonság kedvéért.

Jó tudni, hogy amennyiben egyáltalán nem használjuk a bankszámlánkat az Egyesült Királyság területén, előbb-utóbb lezárja azt a bank.

  • Személyes dolgaink hazaszállítása

Több éves kinti életünk során valószínűleg jó pár tárgyat (vagy épp limlomot) halmoztunk fel, így először is ideje lesz szétválogatni. Mi az, amit érdemes hazavinnünk, vagy csak épp nagyon a szívünkhöz nőtt?

A szerencsések egy-két dobozzal megúszhatják, de nagy az esély, hogy így is szükség lesz hazaköltöztető cég vagy egy nagyobb autóval rendelkező ismerős segítségére.

  • Újraregisztrálás Magyarországon

Nos, otthon jön csak az adminisztrációs teendők hada. Először is szerencsés esetben rendelkezünk magyar útlevéllel/jogosítvánnyal/személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával.

Ha egyikkel se rendelkeznénk (például csak brit útlevelünk van), az angliai magyar konzulátuson vagy az otthoni okmányirodában is kérvényezhetünk magyar útlevelet.

A hazaköltözésünk utáni 3 munkanapon belül viszont mindenképp meg kell jelennünk a lakóhely szerinti jegyzőnél, ahol nyilvántartásba veszik az adatainkat.

Ez a feltétele, hogy személyi igazolványt, személyi azonosítót és lakcímkártyát kapjunk.

  • Külföldi autó regisztrálása

Ha esetleg az Angliában vásárolt autónkkal térnénk haza, regisztrációs díjat kell fizetnünk az autó honosítása során a vámhivatalnak.

Előtte még szükséges a magyar műszaki vizsga megtétele, majd a forgalmi engedély, törzskönyv, rendszámtábla és érvényesítő címke kiváltása, mind-mind nem kevés összegért.

  • Egészségbiztosítás

Fontos, hogy újra regisztráljuk magunkat az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál ahhoz, hogy megkaphassuk a TAJ-kártyánkat.

Ehhez azonban igazolnunk kell, hogy jogosultak vagyunk rá. Azaz, hogy eddig külföldön éltünk és ott fizettük a társadalombiztosítást.

Az alábbi kormányzati oldalon találhatunk útmutatót arra, hogyan is kérhetünk erről igazolást: https://www.gov.uk/check-national-insurance-record.

Most már persze újra itthon kell a tb-t fizetnünk a fizetésünkből vagy a havi 7.320 forintos egészségügyi járulék befizetésével.

  • Munkáltatói igazolás a külföldi munkáltatótól

Érdemes az összes angliai munkavállalói igazolásainkat megtartani (P45, P60), ami még nagyon jól jöhet később a nyugdíjunk kiszámolásakor, de persze a magyarországi munkakereséskor is.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .