Használt autó vásárlása Angliában

Mint ahogyan azt a korábbi, az új autók vásárlásáról szóló cikkemben említettem, egy újonnan vásárolt autó értéke abban a pillanatban zuhan, hogy új tulajdonosa kihajt vele a szalonból. Így ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy új autónk legyen, érdemes a brit használt autó piacon is körbenéznünk.

Használt autót Angliában is kereskedőtől vagy magánszemélytől vásárolhatunk. Nem árt, ha vásárlás előtt többé-kevésbé tisztában vagyunk azzal, hogy milyen autóra van szükségünk, mert a választék végtelen tengerében nagyon könnyű elvesznünk.

Sok időt és energiát spórolunk azzal, ha nem csak úgy random nézelődünk, hanem a keresésünket a kívánt autónak megfelelő feltételekkel szűkítjük.

A brit használt autó piac óriási. Bármely weboldalt is böngésszük (Gumtree, eBay, Autotrader) látni fogjuk, hogy milyen sok használt autót kínálnak eladásra a lakóhelyünk közelében.

Ez nagyon jó hír, mert nagy valószínűséggel nem kell majd a fél országon keresztül utaznunk (kocsi nélkül…), hogy mienk legyen a kiszemelt modell.

Az előző cikkben adtam egy pár hasznos tippet új autó vásárlásával kapcsolatban – ezeket használt autó vásárlása esetén is érdemes észben tartanunk:

  • kereskedőtől a negyedév végéhez közeledtével vásároljunk
  • alkudjunk
  • fizessük a vételár egy részét hitelkártyával
  • ellenőrizzük, hogy minden dokumentációt megkaptunk-e
  • kössünk biztosítást az autóra is, mielőtt közútra hajtunk vele

Az autó állapotát illetően sokkal alaposabbnak kell lennünk, mintha egy szalon-új autót vásárolnánk. Járjuk körbe az autót, próbáljunk ki benne minden elektronikát (ablaktörlő, index, rádió, légkondicionáló). Alaposan vegyük szemügyre a festést – így van rá esély, hogy egy esetleges törést észrevegyünk – és menjünk el tesztvezetésre.

Ha kereskedőtől vásárolunk, akkor nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Sok márkaszalonnak van saját használt autó részlege, de vannak helyi, márka független használtautó kereskedők is.

A kereskedők az eladásra kínált autókat mindig bevizsgálják, azok állapotát ellenőrzik. Ugyanakkor legyünk résen és ne bízzunk vakon bennük. A legtöbb esetben rövidebb-hosszabb időre garanciát vállalnak az autóra, ami megnyugtató tud lenni.

A kereskedők az 1979-es vételi törvény (Sale of Goods Act) hatálya alatt állnak, ami azt jelenti, hogy a megvásárolt autónak kielégítő minőségűnek, a célnak megfelelőnek valamint közútra alkalmas állapotban kell lennie.

Ha később kiderülne, hogy ezen feltételek közül valamely nem teljesült, jogosan léphetünk fel a kereskedővel szemben. Ez esetben kérhetünk javítást, cserét vagy ha ezek nem lehetségesek, végül vissza is kérhetjük a vételárat.

A vásárlást követő 6 hónapban a kereskedő köteles bizonyítani, hogy az értékesített autó a feltételeknek megfelelt, ezt követően viszont minket terhel a bizonyítási kötelezettség.

Magánszemély nem fog garanciát adni nekünk, ugyanakkor jutányosabb áron juthatunk az autóhoz. Ha magánszemélytől vásárolunk autót mindig az eladó saját otthonánál tekintsük meg, így ha később bármilyen problémánk adódna a kocsival, tudjuk, hogy hol keressük. Ha az eladó erre nem hajlandó, legyünk kicsit gyanakvóak.

Nem árt, ha jön velünk még valaki – több szem többet lát alapon – valamint így lesz még egy személy, aki alá tudja később támasztani az elhangzottakat.

Igyekezzünk írásos formában megőrizni az eladó az autó állapotára vonatkozó leírását: akár úgy, hogy a hirdetést kinyomtatjuk, akár úgy, hogy később kérünk tőle egy rövid írásos összefoglalót.

A magánszemély nem áll a fenti törvény hatálya alatt. Tehát nem elvárás, hogy az általa értékesített autó a fent említett kritériáknak eleget tegyen. Az autót olyan állapotban vesszük meg, ahogy látjuk és amit az eladó elmond róla.

Ha nem kérdeztünk rá a fékek állapotára és nem mentünk el az autóval korábban tesztvezetésre, akkor főhet bizony a fejünk, ha a fék nem fog amikor hazavezetjük az autót.

Van lehetőségünk arra is, hogy a használt autót Angliában független szervízben bevizsgáltassuk. Ez jelentős kiadást jelenthet, ugyanakkor így kapjuk a legvalósabb képet a megvásárolni kívánt autó állapotáról.

A gépjármű alap adatait (szín, motor méret, gyártási év, MOT lejárta stb.) itt tudjuk ingyenesen elérni: https://www.gov.uk/get-vehicle-information-from-dvla

Az autó vizsgáztatásának történetét (MOT) itt tudjuk ingyenesen ellenőrizni: https://www.gov.uk/topic/mot/get-check-mot

Saját magunk megnyugtatása végett érdemes lefuttatnunk egy online biztonsági tesztet az autóra (private history check). Ez rengeteg hasznos információt fog megmondani az autóról. Kiderül, hogy lopott-e, van-e rajta hitel, megtudhatjuk az előző tulajdonosok számát, totálkáros-e (write-off), estleges kilométer eltérés, cserélve lett-e a rendszámtáblája.

A dokumentum lekérése nagyságrendileg £20-ba kerül, ugyanakkor sok későbbi fejfájást előzhetünk meg vele. Olyan szolgáltatót válasszunk, amely garanciát vállal az általa közölt adatok hitelességéért.

Angliában használt autót magánszemélytől legtöbben a Gumtree-n vagy az eBay-en keresnek. Akik esetleg az utóbbin vásárolják meg az autójukat, fontos, hogy tudják, hogy az autóvásárlásra sem az eBay sem a PayPal nem vállal garanciát.

Mindenképp alaposan nézzük át a jármű V5C (logbook) könyvét – amely ugye az autó és a korábbi tulajdonosok adatait tartalmazza. Ellenőrizzük, hogy az eladó szerepel-e benne utolsónak regisztráltként, ha szükséges kérjük el a jogosítványát, hogy a nevet pontosan le tudjuk ellenőrizni.

Összegzésképpen tehát a használt autó vásárlása Angliában jó üzlet lehet, viszont mindenképp nagyon alaposan járjunk el, ilyenkor sosem lehetünk túl óvatosak! Egy-egy feltűnően jó ajánlat esetén ne feledjük el a mondást: „Túl szép, hogy igaz legyen!”

Cikksorozatunk következő részében az autónk angliai fenntartásáról lesz szó.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .