Harmadszor is elutasították a Brexit-megállapodást

Harmadszor is elutasította pénteken a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő Brexit-megállapodást. Igaz, az előző két elutasító szavazásnál kisebb többséggel.

A döntés azt jelenti, hogy érvényét vesztette a rendezett brit kilépésre a múlt heti EU-csúcson kijelölt május 22-i új határidő.

Az Európai Unió feltételei alapján ehhez ugyanis március 29-én brit idő szerint 23 óráig a londoni alsóháznak el kellett volna fogadnia a novemberben elért Brexit-megállapodást.

Theresa May miniszterelnök szerint ezek után más utat kell keresni a megállapodás nélküli Brexit elkerülése végett. Ez azonban szinte biztosan azzal jár, hogy az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

A péntek délutáni szavazáson a Brexit-egyezségre 286, ellene 344 alsóházi képviselő voksolt. Tehát a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.Január 15-én 230 fős többséggel, a március 12-i második szavazáson 149 fős többséggel utasították el az EU-val elért egyezményt.

A pénteki szavazás előtt is az volt a szinte konszenzusos várakozás, hogy a kormány ezúttal sem tud többséget felsorakoztatni a Brexit-megállapodás mögé. Ugyanis a rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) már a pénteki voksolás előtt jelezte, hogy ezúttal sem szavazza meg az egyezményt.

E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán.

Theresa May a Brexit-megállapodás két előző alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig. A múlt heti EU-csúcson az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele. A halasztás feltétele az lett volna, hogy a Brexit-egyezményt a március 29-ig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Miután ez nem történt meg, Londonnak április 12-éig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit. Továbbá azt is, hogy hajlandó-e részt venni a május végi európai parlamenti választásokon.

Ha a megadott határidőig nincs előrelépés a Brexit-egyezmény elfogadása ügyében, és a brit kormány az EP-választásokon sem kíván részt venni, akkor a brit EU-tagság megállapodás nélkül megszűnhet április 12-én.Ennek lehetőségét a londoni parlament több korábbi szavazáson utasította el jelentős többséggel.

Theresa May a péntek délutáni szavazás után kijelentette: az újbóli elutasításnak “súlyos következményei” lehetnek. Az alapeseti forgatókönyv ugyanis most az, hogy az Egyesült Királyság a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határnapon, április 12-én kikerülhet az Európai Unióból. Az addig hátralévő 2 hétben már nincs idő valamely Brexit-megállapodás kidolgozására és törvénybe iktatására.

Az alsóház egyértelműen kifejezésre juttatta a korábbi szavazásokon azt is, hogy nem fogja megengedni a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését – tette hozzá. A brit kormányfő szerint más, alternatív utat kell keresni a továbblépéshez. May nem mondta, hogy mik lehetnek ezek az alternatív megoldások.

Kijelentette azonban, hogy az EU egyértelművé tette azt az álláspontját, hogy a Brexit további halasztásához világosan megfogalmazott indokokra és az EU-ban maradó 27 ország egyhangú jóváhagyására van szükség. May szerint szinte bizonyos az is, hogy további halasztás esetén az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Utalást tett arra, hogy hétfőn a ház elé kerülnek a képviselők által saját kezdeményezésükre kidolgozott alternatív megoldások, annak kiderítése végett, ezek közül valamelyiknek az elfogadásához megteremthető-e a többség.

Az alsóház a héten nyolc ilyen alternatív javaslatról szavazott. Ezek közül egyik sem kapott többséget. Kettő elég közel járt ehhez, és lehetséges, hogy ezt a kettőt hétfőn újra vitára bocsájtja az alsóház. Az egyik a vámunió fenntartását célozza az EU-val a Brexit után is. A másik javaslat szerint a kilépési megállapodást a kormány csak akkor léptethetné életbe, ha népszavazáson jóváhagyják a választók.

Theresa May a további tervekről csak annyit mondott, hogy a kormány folytatja erőfeszítéseit a rendezett körülmények között lezajló Brexit érdekében.

Az Európai Bizottság sajnálatát fejezte ki a brit parlamenti szavazás negatív eredménye miatt. Kijelentették, a legvalószínűbb a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit forgatókönyvének megvalósulása.

Arra emlékeztettek, hogy az Európai Unió április 12-ig adott haladékot Londonnak arra, hogy tájékoztatást adjon a kívánt lépésekről. Donald Tusk elnök rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozót hívott össze április 10-re. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A te vállalkozásod is megérdemel egy profi weboldalt. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .