Halloween Angliában

Októberben a legtöbb bolt kirakata és belső díszítése narancssárga és fekete színekbe öltözik. Boszorkányok seprűnyélen, faragott töklámpások, fekete macskák (amik itt szerencsét hoznak), véres fogú vámpírok köszönnek ránk mindenhonnan. Bár a Halloween Angliában nem nemzeti ünnep, a hagyományok nagyon is élők. Az ünnep igen népszerű, különösen a gyerekek és a fiatalok készülnek rá heteken keresztül.

Már a színválasztás is az ünnep kettősségére utal, a narancs a őszi betakarítást, a gazdag termést jelképezi, míg a fekete az elmúlást, a halált idézi. Az ünnep eredetére vonatkozóan számtalan elmélet született. A legszélesebb körben elfogadott változat a kelta hagyományokban gyökerezik, a Samhain, a kelta Újév (október 31) ünnepléséhez kapcsolódik. Ekkor adtak hálát a betakarított termésért, illetve ilyenkor vettek búcsút az adott évben elhunytak lelkétől.

Hitük szerint a holtak lelkei ezen az éjszakán keltek át a másvilágra, ilyenkor volt a legkeskenyebb a határ a két világ között.  Így az e világról távozók könnyen át tudtak kelni a másvilágra, ám különféle entitások is bejuthattak az emberi dimenzióba. Szellemek, démonok, boszorkányok barangoltak ezen az éjjelen a világban. Mindenféle ijesztő lények, különféle ártó szándékkal, az emberek pedig diókkal, magvakkal, bogyókkal kedveskedtek nekik, remélve, hogy a gonosz érintése elkerüli életüket. Október 31-én tanácsos napnyugta előtt hazatérni, de ha mégis úton kell lennünk sötétedés után feltétlenül legyen nálunk egy kis finomság a morcos szellemek megengesztelésére.

Ez a nap ma is kiváló alkalom arra, hogy tudatosítsuk félelmeinket, elismerjük a nem evilági erőket és tisztelettel adózzunk azok előtt a jelenségek előtt, amelyeket emberi elménkkel felfogni nem tudunk. A Halloween tisztelgés a halottak emléke előtt és egyben a jövő megszentelése is. A régi időkben máglyát raktak, örömtüzeket gyújtottak mert a tűz segített a távozó lelkeknek megtisztulni, ugyanakkor elijesztette az ártó szellemeket, illetve át is ugrották ezeket a jószerencse bevonzásának érdekében. Ma gyertyát gyújtunk a töklámpásban hogy a gonoszt  távol tartsuk a házunktól.

töklámpásA töklámpás készítésének szokása az ír hagyományokhoz köthető, az írekkel vándorolt ki Amerikába, ahonnan ma sokan eredeztetik. Az ír legenda szerint Jack a lusta, de éles eszű kovács, aki semmiképp sem akart a pokolra jutni kicsapongásai miatt, megtréfálta az ördögöt.

Felcsalta egy almafára, amire egy keresztet rajzolt és az ördög attól való féltében, nem tudott lejutni. Jack segített neki, de azzal a feltétellel, hogy lelkét soha nem viszi a pokolba. Ám Jack  bűnös lelke a mennyekbe sem juthatott be, így halála után a két világ között rekedt, örök bolyongásra ítéltetve.

Lámpást készített egy tarlórépából, ezzel világítva meg nyughelyet kereső útját. A töklámpás angol neve (jack-o’-lantern) ma is őrzi ezt a mítoszt. Kezdetben répából, krumpliból, paszternákból, karalábéból faragtak az emberek lámpásokat. Amerikában tértek át a mutatósabb sütőtök használatára.

Ma már igen kifinomult a tökfaragás művészete, versenyeket, kiállításokat szerveznek ilyenkor. Az élelmiszer boltokban mi is könnyűszerrel megvehetjük a formás, narancssárga lámpás alapanyagot és olyan arcot faraghatunk, aminek csak a képzeletünk és a kézügyességünk szab határt.

A sütőtök azonban az asztalra is felkerül ilyenkor, az ünnepi menü részeként fogyasztják. Készülhet belőle leves vagy sütemény. Bár ezen az ünnepen hagyományosan nem üli körbe az asztalt a család, vannak olyan étkek, amelyek minden házban fellelhetőek ilyenkor. A sütőtök mellett, ilyen az alma, a gesztenye, a mogyoró és a rengeteg édesség.

A szigetországban ilyenkor rekord mennyiségű édességet adnak el a boltok, külön erre az alkalomra készült finomságok is kaphatók. Édességet adunk az ajtónkon bekopogó gyerekseregnek is.

A csokit vagy csalunk (trick or treat) felkiáltással ránk rontó, jelmezbe öltözött csapat természetesen az ajándékban reménykedik, ami lehet édesség vagy pénz, de ennek elmaradása esetén készek csínytevések elkövetésére, például szappant csorgatnak az ablakunkra. A gyerekeket általában kíséri egy idősebb testvér, vagy egy szülő.

A rendőrség osztogat No trick or treat, please feliratú táblákat azon lakosok számára, akik kimaradnának ebből a szokásból.

A gyerekek örömmel járják a szomszédságot, napokon át készítik a jelmezeiket saját kezűleg, vagy akár készen is megvásárolhatják őket.

Számos jelmezzel lehet manapság találkozni, a legnépszerűbbek a boszorkány, vámpír, csontváz, szellem, zombi és a legkülönfélébb szörnyeket formázó jelmezek. A jelmezbe öltözés hagyományosan azt a célt szolgálta, hogy az ártó szellemek ne ismerjék fel az embereket, ne hozzanak bajt rájuk.

Bár az ijesztgetésnek ez a formája amerikai szokás, az alapötlet az angol csínyek éjszakája (mischief night) hagyományaira vezethető vissza.

Ekkor a kis lények (manók, tündérek, gyerekek) büntetlenül követhettek el csínyeket. A nagyobb bajok elkerülése végett a házak lakói meg is jutalmazták őket. Mint minden ősi hagyományokra épülő ünnephez, a Halloweenhez is számos babona köthető. Többféle módon lehet ilyenkor megtudni ki is lesz az, akivel majd összekötjük az életünket.

Halloween Angliában 1A gesztenye pattogtatás az egyik módszer: nevezzük el a gesztenyéket a szóba jöhető jelöltekről, dobjuk őket tűzbe és amelyik először kipattan fedi fel a jövendőbelink nevét. Vagy hámozzunk meg egy almát úgy, hogy a héja egyetlen csíkban maradjon. Majd ezt dobjuk hátunk mögé a bal vállunk felett és a kirajzolódó betű lesz a jövendőbelink nevének kezdőbetűje. A mogyoró a kelták számára szent volt. Ilyenkor a jövőre vonatkozó jóslásokhoz használták: beledobtak egy mogyorót a tűzbe és a megperzselődésének módja árulta el a sorsunkat a következő évre.

Ezen hagyományokat idézi a Halloween-kor népszerű almahalász játék. Bekötött szemmel kell beleharapni az egy tál vízben lebegő almákba. A Halloween partik népszerű elemei még a szörny a szökőkútban, a zombikert és hasonló rémes-vicces játékok. A házibulikon kívül számos városban különféle rendezvényeken szórakozhatunk ezen az estén. Vidám utcabál keretein belül vehetünk részt a legjobb töklámpás, vagy a legszuperebb jelmez versenyeken. Ijesztő kalandtúrákra nevezhetünk be. Sokan szívesen mennek moziba, ahol fekete-fehér klasszikus horror filmeket is vetítenek.

Természetesen otthon is igazi Halloween hangulatba hozhatjuk magunkat: egy-két jelmezbe öltözött barát, egy igazi szellemes film és a sütőben sülő sütőtök illata könnyűszerrel megteremti a libabőrös lelkületet.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.