Ha csak egy hétvégéd van Londonra

Megvan a fapados repülőjegyed, sikerült extra akciósan megvenned. Pénteken indulsz, és bár vasárnap délután haza kell jönnöd, biztos vagy benne, hogy megérte, mert ez az alig 9999 forint egy farmer ára, de lehet, hogy az angliai hétvége helyett a kertben eliszogattad volna. Csak egy hétvégéd van Londonra? Mondjuk mire figyelj, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.

London: az állandóan változó város

Mielőtt tovább olvasod a cikket tudd, hogy remek döntést hoztál, mert London tényleg egy szuper, állandóan változó, lüktető város, amelyik tárt karokkal vár téged (is) azért, hogy néhány napnyi ott tartózkodásod alatt teljesen megváltoztasson téged.

London veszélyes, mert menthetetlenül beleszeretsz, és mindig vágyni fogsz arra, hogy újra ott állj a reptéren és felfedezd megint. És megint. És megint. És megtaláld benne önmagadat. Mielőtt nekivágsz, elmondjuk mire figyelj.

Ha még nem voltál: távolságok, idő

Ha még nem voltál Londonban, akkor néhány alapvető dolgot tudnod kell. London hatalmas.

Leírhatnánk, hogy több mint 1500 négyzetkilométer, de ez nem mond neked semmit, hacsak úgy nem, hogy nagyjából négyszer akkora, mint Budapest. (Vagy háromszor akkora mint a Balaton), ezért ne gondold azt, hogy a hosszú hétvégén megnézel mindent, ami tetszik, vagy amit meg akartál: az a javaslatunk, hogy inkább találd ki mi az a néhány dolog ami nagyon érdekel, és azt nézd meg.

Csak egy adalék: a British Museum önmaga egy vagy kettő teljes napi program, és akkor még lehet, hogy meg sem találtad a Rosetti követ amiért jöttél, mert megdöbbentett, hogy Van Gogh képeket nézhetsz akár 3 centiről, fél órán át.

A belső kerületekben (tényleg) drága a szállás, főleg pár napra, de megéri, mert nem fogod a fél napodat a buszokon tölteni. Mi arra is figyelnénk, hol száll le a repülőd, mert Luton, Gatwick csak a térképen van közel. Szóval vigyázz a távolságokkal, és az idővel.

Extra tipp: néha sétálj, mert London közlekedése olyan zsúfolt és összetett, hogy például a Leicester Square, és Covent Garden közti buszút a forgalom, és a menetrend miatt 10-12 perc, a séta meg 2, mert a kettő megálló 800 méter.

Szállás, időjárás

Felejtsd el azt, amit itthon megtapasztaltál a szállásokról: Angliában a házak (talán valakinél szobát bérelsz majd) kicsit keskenyek, ezerévesek, ezért hidegek, nedvesek is, szóval ne reménykedj abban, hogy szexi hálóingben leszel, mert nem.

Örülj, ha 18-20 fok lesz a házban, és ne lepődj meg azon, hogy a csapok is fordítva vannak, vagy azon, hogy a meleg és a hideg víz külön csapból folyik.

Az időjárás meg tényleg olyan amilyennek tanultad. Semmi túlzás nincs abban, hogy mindig, de tényleg mindig legyen nálad esernyő, mert 5 percen belül süt a nap, elázol, süt a nap, szél lesz, és újra elázol. Ez nem tesz jót az egészségednek.

Múzeumok, galériák, Big Ben: ingyen

Egyetlen múzeumon keresztül elmondjuk mit várhatsz: a British Museum (ezt biztosan meg fogod nézni) minden nap 10 és 17.30 között van nyitva (pénteken 20.30-ig). Ingyen bemehetsz, és csodákat fogsz látni, olyasmiket amiket eddig könyvekben. Akkor is megkapó, ha egyébként a hideg ráz a múzeumoktól.

Viszont hatalmas. Hideg. Minden teremben szigorú őrök állnak (cserébe sok magyar érdekeltségű tárgyat is találsz) van audio guide, és még egyszer mondjuk: kettő teljes napi program. Kettő. És akkor még arról nem beszéltünk, hogy a Big Ben is free.

British Museum, London

Közlekedés

Beszéljünk Greenwichről, oda úgyis elmész. Szóval, London közlekedése teljesen átlátható, mindenhonnan mindenhova el tudsz jutni, de (megint leírjuk) hatalmas távolságok vannak, és nagyon drága a közlekedés. Ahhoz, hogy eljuss Greenwich-be a belvárostól nagyjából 1 órát kell buszoznod (mehetsz mással is) és még kell menni pár metrómegállót is.

Itt már látod majd London kevésbé szép arcát, mert keresztül megy a busz olyan helyeken is, ahol sok kétes alak is lesz, de nem fognak bántani téged. Az pedig, hogy egyszerre állsz a 0. hosszúsági kör kettő oldalán, egy remek élmény lesz.  (Greenwich egyébként egy csodás, több négyzetkilométeres park közepén van). A közlekedésre mindig szánj időt, és sűrűn nézd éppen hol vagy, főleg azért, hogy zónán belül maradj, különben megbüntethetnek.

Amit ne hagyj ki

Az Oxford Streetet. A belváros szívét semmiképp ne hagyd ki: kicsit olyan lesz mint a Csillagok háborújának kocsmajelenete: a világ összes népe itt van. Velem itt fordult elő, hogy egy pantomim művésszel 10 perce beszéltem angolul amikor kiderült, hogy magyar. 🙂

Itt vannak a legjobb áruházak (a Primarkba menj be elképesztő a választék, és híresen olcsó), de ez az a hely ahol tökéletes meginni egy kávét. Ez lesz az, ami miatt végérvényesen beleszeretsz Londonba, és ez lesz az, ahol azt gondolod: hazaértél.

Ha ezen túlvagy irány a Foodmarket, nézd meg a Buckingham palotát (ha máshogy nem kívülről, mert úgyis csodás, vele szemben ott a Royal Albert Hall), és ha még marad időd, Notting Hillre, akkor már biztos, hogy lekésted a vasárnapi gépedet, és huncut módon nem kettő napra érkeztél. 😉


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .