Gyakori hiba, amit az angol cégek vezetői elkövetnek

Szponzorált tartalom

Az angol cégek alapításáról, megszüntetéséről, valamint azok könyveléséről többször írtunk már korábban. Ma arról lesz szó, hogy mi a leggyakoribb hiba, amit az angol cégek vezetői rendszeresen elkövetnek. Szakértőnk, Szabó Éva, az EVLA Team vezetője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Ha saját céged van, főleg, hogyha egyedül dolgozol, nagyon egyszerű a bevételt a sajátodnak érezni. De céges formában ez nem így van. A cég egy tőled különálló jogi egység, ezért a cég bevétele még nem automatikusan a tiéd.

A cég bevételét nem költheted szabadon, mint egy normál fizetést. Annak mindig kell valamilyen jogcímének lenni, hogy azt hogyan veszed ki a cégedből. Ennek három módja lehetséges.

Az első mód a tagi kölcsön visszavétele. Ha bármilyen formában befektettél pénzt a cég kezdeti indulásához, azzal az összeggel a cég tartozik neked. Ez még nem bevétel, hogyha visszaveszed, és nem költség a cégnek, hogyha kifizeti neked.

A második mód a fizetés felvétele. A cégből származó profit mindig adóköteles. Ezután be kell fizetni a társasági adót. Amennyiben szeretnéd kihasználni a személyes adómentességi limitet, mert ez az egyetlen jövedelemforrásod, ahhoz fizetést kell felvenned a bérszámfejtési rendszeren keresztül bérpapírokon, lejelentve minden hónapban az adóhivatal felé. Ez ugyanakkor költség lesz a cégednek, így ezután az összeg után a társasági adót már nem kell befizetni.

A harmadik mód pedig az osztalék felvétele. Miután a cég befizette a 19% társasági adót a nyeresége után, a maradék 81% lehet a tulajdonosoké a tulajdonrészük arányában. Az osztalékot mindig egyszerre kell kiutalni minden tulajdonosnak. Nem lehetséges, hogy az egyik felveszi, míg a másik bent hagyja azt. A felvett osztalékot pedig a saját személyi-jövedelemadó bevallásodban kell szerepeltetni és azután évente még osztalékadót kellhet befizetni.

A leggyakoribb hiba, amit a cégvezetők elkövethetnek az, hogyha az előbbi módszereket nem alkalmazzák, rosszul alkalmazzák, vagy összekeverik.

Az adótervezésnek a lényege az, hogy megfelelő kombinációt alakítsunk ki a fizetés és az osztalék között. Ezért egy szakember felkeresése ezen a ponton mindenképpen előnyös lehet, hiszen ezzel sok adót tudtok megspórolni már az elején.

Ha segítségre van szükséged a saját adótervezésedben, vedd fel velünk a kapcsolatot telefonon, +44 1903 333 903 vagy a weboldalon keresztül: https://evabookkeeping.co.uk.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .