Fontos változások áprilistól az Egyesült Királyságban

 KONYV

Ismét több jogszabály módosult és életbe léptek olyan fontos változások áprilistól az Egyesült Királyságban, amely bennünket, angliai magyarokat is érinthet.

Kicsit adnak és nem kicsit elvesznek – ha egy mondatban kellene megfogalmazni a lényeget. A 2017 áprilisától Angliában hamarosan életbe lépő, illetve máris hatályba lépett, a pénztárcánkat is érintő változások a következők:

Jövedelemadó
 TransferWise

2017 április 6-tól az adómentes kereseti határ az eddigi 11000 fontról 11500 fontra emelkedik.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!
Gépjármű jövedéki adó

Az új autó vásárlóknak április elsejétől több adót (Vehicle Excise Duty) kell fizetniük egyes modellek után. Ellentétben a régi rendszerrel, ahol is az alacsony károsanyag-kibocsátású benzines és dízel autók is adómentesek voltak, az új rendszerben csak a teljesen károsanyagkibocsátás mentes autók, tehát a hibrid és az elektromos autók lesznek adómentesek.

Minimálbér

A nemzeti minimálbér az eddigi 7.20-ról 7.50-re emelkedik óránként a 25 éven felüli munkavállalók esetében április elsejétől. A 21 és 24 év közötti fiatalok nem annyira szerencsések, az ő bérük csupán 10 pennyvel emelkedik, a 18-20 évesek és a 18 éven aluliak bére csupán 5 pennyvel emelkedik óránként. A gyakornokok 10 penny-s óránkénti béremelést kapnak.

 • 25+: £7.50/óra
 • 21-24: £7.05/óra
 • 18-20: £5.60/óra
 • 18 év alatt: £4.05/óra
 • ipari tanulók, gyakornokok: £3.50/óra
Gyógyszer

Változott az NHS-alapú vényköteles, receptre kapható gyógyszerek kiváltásának díja, az eddigi 8.40 fontról 8.60 fontra emelkedett április elsejétől. Azoknak, akiknek több mint egy receptre van szükségük havonta, továbbra is adott a lehetőség a háromhavi vagy éves előfizetésre, amely lehetővé teszi a korlátlan gyógyszer kiváltást (Prescription prepayment certificate) az alábbiak szerint:

 • 3 hónapos bérlet, vagy előfizetés: £29.10
 • 12 hónapos előfizetés: £104.00
Fogászat

Az NHS-alapú fogászati díjak is emelkedtek, a következők szerint:

 • Vizsgálat, diagnózis, tanácsadás, röntgen, valamint a sürgősségi kezelés ára az eddigi £19.70 helyett £20.60;
 • Tömések, gyökérkezelés, foghúzás árai az eddigi £53.90 helyett £56.30;
 • Koronák, fogpótlások, hidak és a bonyolultabb eljárások árai az eddigi £233.70 helyett £244.30-ra emelkedett.
TV Licence

A tévézésért is többet kell fizetnünk 2017 április elsejétől. Színes tévé esetében az eddigi 145.50 helyett évente 147 fontot számláznak. Fekete-fehér tévé esetén pedig az eddigi éves £49 helyett 49.50 font kiadást jelent minden élő közvetítést néző háztartásnak Angliában a TV Licence díj.

Council Tax

Területenként változó, de körülbelül 3-5 százalékos drágulásra lehet számítani az önkormányzat felé fizetendő adók esetében is.

Vízdíjak

A víz használatért is többet kell fizetnünk. 2%-os víz- és csatornázási díj áremelés várható április elsejétől Angliában és Walesben, 1,6%-os Skóciában.

Energia számlák

Néhány energia számla jelentősen növekedni fog. Az SSE ügyfelek április 28-tól 14.9%-os áram számla emelést tapasztalhatnak. Az E.On 13,8%-kal növeli az elektromos áram díját és 3,8%-kal a gáz árát április 26-án. A Co-op szolgáltató ügyfelei átlagosan 5 százalékos áremelkedést tapasztalhatnak április elsejétől. A többi szolgáltató már márciusban árat emelt.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!
Mobiltelefon

Az EE szerződött ügyfelei 2.5%-os, az O2 ügyfelek pedig 2,6%-os áremelkedéssel számolhatnak. A feltöltőkártyás, illetve előrefizetős mobiltelefont használó (Pay as you go) ügyfelek pénztárcáját nem érinti az áremelkedés.

Internet

A BT internet szolgáltatásáért az ügyfelek 2.50 fonttal fizetnek ezentúl többet havonta.

Posta

A márciusi áremelés után az első- és a másodosztályú bélyegek ára ismét emelkedett 1-2 pennyvel. [metaslider id=8796]A jelenleg érvényes levél feladási díjak a következők:

 • 1st Class
  • Letter – 65 penny
  • Large Letter – from 98 penny
 • 2nd Class
  • Letter – 56 penny
  • Large Letter – from 76 penny
Nyugdíj

Április 6-án a brit állami nyugdíj összege emelkedik, az eddigi heti £155.65-ről 159.55 fontra.

Child Tax Credit

Ahogy a 2017-es változásokról szóló korábbi cikkünkben már olvashattátok, az új adóévtől (április 6) születendő gyermekek támogatása változik. A támogatást 2 gyermekre fogják korlátozni, tehát az április hatodika után született további gyermekekre már nem adnak több támogatást. A kormány megszünteti az első gyermek után járó évi 545 fontos family element-et azon családok esetében, ahol az első gyermek 2017 április 6-a után jön a világra. Azok a családok, ahol az első gyermek 2017 április hatodika előtt születik, nem fognak változást tapasztalni. Ugyanez vonatkozik az Universal Credit igénylésére is.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Rita Somlai
About Rita 127 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..