Fontos új szabályok, törvénymódosítások Angliában

 KONYV

Az Egyesült Királyságban élőként tudjuk, hogy minden év áprilisában fordul a kocka, hol kicsit, hol nagyobbat. 2018. április 6-án lépnek érvénybe az új adóévre vonatkozó rendeletek, szabályok, törvénymódosítások Angliában.

Mindenkire vonatkoznak ezek, így az itt élő magyaroknak is szükséges tisztában lenniük az épp aktuális változásokkal, az érvényes rendelkezésekkel.

A változások, amelyek  most életbe lépnek, mindannyiunk pénztárcáját és életkörülményeit érintik. Az egyik ilyen változás a munkabérekre vonatkozik.

 TransferWise

A 25 év felettiek órabére 7,50 fontról 7,83 fontra emelkedik. A 21-24 év közöttiek esetében ez a jelenlegi 7,05 fontról 7,38 fontra változik. A 18-20 év közötti munkavállalók pedig 5,90 fontot kapnak majd egy óráért a mostani 5,60 font helyett. Akik 16-17 évesek 4,05 font helyett 4, 20 fontot kapnak majd, míg a 19 évnél fiatalabb, vagy első éves gyakornok órabére 3,50 fontról emelkedik 3,70 fontra.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!

Az életbe lépő szabályok szerint tilos lesz bérbe adni olyan lakóingatlanokat, amelyek nem érik el az E jelzésű energetikai minősítő fokozatot.

Ennek értelmében az ingatlant bérbe adó tulajdonosnak kötelezően javítania kell a házak szigetelésén, korszerűsítenie kell a fűtésrendszert, és ezáltal a bérlőknek kevesebbet kell majd a fűtésért fizetniük. Ha a landlord nem teljesíti ezeket, és F vagy G besorolású ingatlant ad bérbe, 4000 GB összegű büntetést is kaphat.

Április 5-től minden, minimum 250 főt foglalkoztató cégnek nyilvánosságra kell hoznia a fizetési adatait, annak érdekében, hogy a férfi és a női alkalmazottak fizetése közötti különbségek átvilágíthatóak legyenek. Ennek az intézkedésnek a célja az, hogy csökkentse a nemek közötti megkülönböztetést a munka világában.

A szociális juttatások közül az Universal Credit nevű általános támogatás további településeken lesz elérhető. A brit kormány tervei szerint 2018 decemberéig már az egész ország áttér erre a rendszerre.

Azonban az áttérés területi szakaszain kívül, bizonyos támogatások folyósítása és az igénylők köre is csak lépésről lépésre kerül be a rendszerbe. A Universal Credit teljes bevezetésének ütemtervét itt követhetjük nyomon.

A drónok használatát is szigorítják tavasztól (The Drone Regulation Bill).

A vezető nélküli repülő tárgyak használatára vonatkozó szigorító rendelkezések közé tartozik az, hogy repterek közelében tilos lesz ezeket használni. Bizonyos fajták üzemeltetését vizsgához kötik majd, egy a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgához hasonló biztonságtechnikai teszt formájában.

Az állatok jogait védő rendelkezések terén is várhatóak változások. Az állatok sérelmére elkövetett bántalmazás akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható, a jelenlegi hat hónapos büntetéssel szemben.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!

Változnak a szabadalom bejegyzésének díjai, a részleteket az aktuális és az új fizetendő díjakról táblázatba foglalta össze a kormány, itt találjátok.

Az Európai Unió új adatvédelmi törvényét, amely 2018. május 25-én lép hatályba az Egyesült Királyság is elfogadja és alkalmazza. Az eddigieknél sokkal szigorúbb feltételek mellett lehet az ügyfelek adati gyűjteni és harmadik fél részére kiadni. Megfelelő biztonsági intézkedéseket kell alkalmazni a személyes adatok tárolására.

Sok cég adja ki reklám, marketing és egyéb üzleti tevékenység céljából ezen adatokat, és ez a jövőben szigorúbb feltételekhez lesz kötve, illetve komolyabb büntetést von maga után a törvény megszegése. Továbbá a cyber bűnözés mérséklését is célozza ez az intézkedés.

Az autók után fizetett adók terén is lesz változás áprilistól, ez elsősorban a diesel üzemeltetésű járműveket érinti majd. A jelenlég érvényben lévő táblázat itt érhető el.

Az új diesel autókat (de a teherautókat nem) érintő változás oka az, hogy bevezetésre kerülnek az Euro 6 sztenderdek, melyek célja a káros gázkibocsájtás erőteljes csökkentése, és ezeknek a diesel autók nem felelnek meg.

Az első évre vonatkozó adófizetési kötelezettség egy Ford Fiesta esetében kb 20 fonttal lesz több, egy nagyobb mértékben szennyező autó, mint például a Porsche Cayenne évi 500 fontos emelésre számíthat.

A régi és az új állami nyugdíj is 3%-kal emelkedik áprilistól, ami heti 3,65 font többletet jelent az előbbi törvény és 4,80 fontos emelkedést az utóbbi törvény hatálya alatt álló nyugdíjasok számára.

Az adómentes jövedelem küszöbe (personal allowance) 11.500 fontról 11.850 fontra emelkedik. 34.500 font éves jövedelemig a normál adósávba tartozunk, a magasabb adó fizetési küszöbe pedig 46.350 GBP.

A házaspárok adókedvezménye (marriage allowance) lehetővé teszi, hogy az adózó a fel nem használt személyes adómentes jövedelmének 10%-át a házastárs jövedelmébe számíttassa be, ami további évi 230 font adókedvezményt jelent az adózónak.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Rita Somlai
About Rita 127 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..