Folytatódnak az egyeztetések a Brexit-megállapodás módosításáról

Folytatódnak az egyeztetések London és Brüsszel között a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő Brexit-megállapodás módosításáról.

Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter és Geoffrey Cox, a konzervatív párti brit kormány jogi főtanácsosa együtt utazik Brüsszelbe. Várhatóan Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával találkoznak.

Ezen a héten eredményt kell elérniük ahhoz, hogy a januárban elutasított Brexit-megállapodást a brit kormány az elfogadás reális esélyével terjeszthesse ismét a képviselők elé.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy a Brexit-megállapodásról az alsóház legkésőbb március 12-éig ismét voksolhat.

A brit sajtó és az elemzői közösség várakozása az, hogy a szavazás jövő kedden, a kitűzött határnapon lesz. Ha a ház újból elveti az egyezményt, akkor a kormány azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet.

Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból. Ennek okán ha ez a kérdés a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

Theresa May szerint ha a megállapodást és a megállapodás nélküli Brexitet egyaránt elutasítja az alsóház, a kormány lehetővé teszi a szavazást a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról. Ez utóbbihoz azonban a többi 27 uniós társállam egyöntetű beleegyezése is kell.

London három módszert ismertetett annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást:

  • Az egyik “alternatív megoldások” beillesztése a Brexit-megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmechanizmus (backstop) helyett,
  • a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása,
  • a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a Brexit-egyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Az uniós vezetők azonban jelenleg határozottan elvetik a novemberben lezárt 585 oldalas Brexit-megállapodás újranyitásának lehetőségét.

Michel Barnier európai lapoknak adott hétvégi nyilatkozatában elkerülhetetlennek nevezte a Brexit elhalasztását abban az esetben is, ha a londoni parlament elfogadja a kilépési feltételekről szóló megállapodást.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió kész olyan garanciavállalásokra, amelyek megkönnyíthetik a Brexit-megállapodás elfogadását a brit parlamentben.

A bizottsági főtárgyaló szerint azonban nem a Brexit-megállapodásba építenék be, hanem külön értelmező dokumentumban rögzítenék e garanciákat.

A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora jelezte, hogy kizárólag a kilépési megállapodásban szereplő backstop-mechanizmus jelentős módosítását tartaná elfogadhatónak.

E tory frakciócsoport legfőbb kifogása az, hogy a backstop-záradék jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő és az egyoldalú felmondás lehetősége nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?


Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .