Fogászati ellátások Angliában

Hogyan működnek a fogászati ellátások Angliában? Mennyibe kerül a fogászati kezelés NHS alapon? Kinek ingyenes a fogorvosi ellátás? Sürgős esetben mi a teendő?

A fogászati problémákat senki sem szereti, mi angliai magyarok sem szívesen megyünk fogorvoshoz. Egy dolog a rendszeres fogászati ellenőrzés és egy teljesen más lelkiállapot, ha fájdalmas beavatkozásra kell számítanunk. No de hogyan működnek a fogászati ellátások Angliában?

Az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok jelentős része Magyarországon jár rendszeres fogászati ellenőrzésre. Igyekszünk úgy alakítani a haza látogatásokat, hogy a jól ismert, kedves, megszokott fogorvosunk is beleférjen. Ennek egyik oka, hogy nem szívesen bízzuk akárkire a fogaink egészségét és egy másik, komoly oka a kezelések angliai ára. Amennyiben angol magánpraxist keresünk fel, készülnünk kell arra, hogy több száz fontunkba kerül majd a vizsgálat és a szükséges kezelések. Sok esetben az otthoni kezelés és a repülőjegy ára összességében is alul marad az itteni számla végösszegéhez képest.

Az angliai fogorvosok szaktudásában is sokan kételkednek, ezért az itt élő magyarok egy része az itt dolgozó magyar fog szakembereket részesíti előnyben. A szigetország számos városában találunk már magyar fogorvost, magyar fogászati rendeléseket. Természetesen az árak az angol piac szintjén mozognak, így a szaktudásba és az anyanyelvi biztonságba vetett bizalom az, ami miatt szívesebben megyünk ilyen rendelőbe.

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi ellátási rendszernek is van fogászata, ezeket hívjuk NHS fogászatoknak. Ide olyan fogorvosi rendelők tartoznak, amelyek fogadnak NHS pácienseket. Sokan nem bíznak ezen rendelések szakmai minőségében, a kezelések, tömések, pótlások anyaga, kivitelezése sokak számára kifogásolható. Saját tapasztalatom az, hogy ez is, mint a háziorvos, szerencse kérdése is.

Valahogy úgy alakult, hogy a közelünkben lévő NHS fogászati rendelőbe bejelentkeztünk. Egy görög fogorvos lett a kezelőorvosunk, hozzá járunk vissza rendszeresen és eddig minden problémánkat megfelelően sikerült kezelni. Természetesen angolul kommunikálunk és minden beavatkozást alaposan átbeszélünk. Dönthetek arról, hogy az általa ajánlott anyagokat, eljárásokat elfogadom-e, vagy például, más színű, anyagú tömést szeretnék. De ez sem teljesen ingyenes fogászat és minden változtatásnak, igénynek további költségei vannak.

Fogászati rendelőt tetszésünk szerint választhatunk, nem körzeti alapon működnek. Érdeklődjük meg, fogadnak-e NHS pácienseket és amennyiben igen, a regisztráció simán megtörténik. Az alábbi linken is kereshetünk egy lakóhelyünkhöz, munkahelyünkhöz közel eső fogászatot.

A regisztrációt követő első találkozáskor állapotfelmérést végez a fogorvos és annak fényében vázolja a szükséges kezeléseket. Alapvetően az alábbi három sávba sorolhatóak a felmerülő problémák, és ezeknek megfelelően kell fizetni is:

  1. Az első fizetési sáv jelenleg 19.70 font, ez tartalmazza a vizsgálatot, a röntgenfelvételt, a jövőre vonatkozó tanácsokat. Tartalmazza továbbá szükség esetén a fogkő eltávolítást és ha azonnali beavatkozásra van szükség, akkor annak díját is. Akkor is, ha ennek a megoldása több alkalommal történik.
  2. 53.90 fontot kell fizetni abban az esetben, ha az előzőekben felvázoltakon kívül további kezelésekre van szükség. Például tömések, gyökérkezelések, egy vagy több foghúzás.
  3. 233.70 font az ára a harmadik fizetési sávba tartozó kezeléseknek, azaz, ha az előző kettőbe tartozókon felül korona, híd, fogpótlás, műfogsor felhelyezésére is szükség van.

[metaslider id=8796]Az állapotfelmérés során vázolja fel tehát a fogorvos, hogy milyen kezeléseket tart szükségesnek, és azok melyik fizetési sávba tartoznak. Például, ha egy ellenőrzést szeretnénk és mondjuk 2 fogunk tömésre szorul, egyet pedig ki kell húzni, akkor összesen, mindezekért, akkor is, ha több alkalommal kerül ezekre sor, 53.90 GBP lesz a fizetendő összeg. Itt kell megkérdezni, hogy milyen fájdalomcsillapító eljárást, milyen anyagokat használ és szükség esetén jelezni, ha más az elképzelésünk. Ebben az esetben módosulhat az ár, egy fehér, porcelántömés nyilván drágább lesz.

Ha sürgősen kell egy fogorvos, akkor az NHS 111-es telefonszámán kérhetünk tájékoztatást arról, hol érhető el a környékünkön legközelebb sürgősségi ellátást nyújtó rendelő. A sürgősségi ellátás díja 19.70 font. Egy másik időpontot célszerű egyeztetni egy választott fogászati rendelővel, ahol az állapotfelmérés majd megtörténik, és a további kezelések szerinti fizetési sávba kerülünk.

A gyermekek és a kismamák NHS fogászati ellenőrzése és kezelése ingyenes. Bizonyos esetekben a kezelések díjának egy része vagy akár a teljes összeg megfizetése alól is mentesülhetünk. Ehhez azonban igazolnunk szükséges a rászorultságot, nem elég csak bemondani vagy bemutatni a különféle szociális juttatások, segélyek tényét.

Tehát, attól, hogy jár nekünk valamilyen benefit, még nem jár automatikusan az ingyen fogászati ellátás. Ennek érdemes időben utánajárni, megkérdezni a kiválasztott rendelőben, hogy milyen esetekben, mivel kell a jogosultságot igazolni.

A pusztán esztétikai, de klinikailag nem indokolt eljárás, például a fogfehérítés, nem tartozik az NHS által támogatott kezelések körébe. Elképzelhető az NHS által támogatott és nem támogatott kezelések kombinálása, de a fogorvosnak ebben az esetben világosan tudatnia kell a pácienssel, hogy mit mennyiért végez el. Az NHS kezelésekről írásban is tájékoztatást adnak. Amennyiben, úgy érezzük sérelem ért bennünket egy adott fogászati kezelés során, panaszt emelhetünk az NHS oldalán.

Többféle módja létezik, tehát a fogproblémák orvosolásának az angliai magyarok esetében. Így vagy úgy, mindenki szíve és pénztárcája jogán döntse el, melyik utat választja. A rendszeres ellenőrzés, a súlyos problémák megelőzése mindenképpen elsődleges. A fogfájás az egyik legkínzóbb fájdalom, így mindenkinek ép, egészséges fogakat, széles mosolyokat kívánunk! (Frissítés: 2017 áprilisától az árak változtak. Bővebb infó itt.)


About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.