Figyelem – Angliai tőzsdei jövedelem után kell-e magyar adórezidenseknek adózni Angliában?

Az utóbbi napokban több hasonló megkeresést is kaptunk magyarországi magánszemélyektől furcsán egyforma ügyekben, ami miatt nagyon fontosnak tartottam ennek a cikknek a megírását. Szabó Éva az EVLAteam ügyvezetője.

Az érintett magyar magánszemélyek, gyakran nyugdíjas, idősebb emberek korábban kriptovaluta kereskedésbe fektették megtakarításuk egy részét vagy egészét különböző angolnak mondott cégeken keresztül. Amikor a kriptovaluta kereskedésben megjelenő nyereséghez hozzá szerettek volna férni, akkor a cég jelezte számukra, hogy a 15%-os angol adó megfizetése után tudják ezt kivenni, amit előre kell rendezniük. Ha valaki elutalta az adót, annak még tovabbi 5% újabb jutalékot is rendeznie kellett volna. Van aki eleve nem utalta el ezt a vélt adót és még azelőtt keresett meg bennünket, hogy valóban keletkezett-e ilyen kötelezettsége.

A bekért dokumentumok alapján kiderült, hogy a cégek vagy kereskedő platformok nem angolok. Több különböző cég is érintett, de általában a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken vannak bejegyezve.

Az egyik cégre már megtaláltuk az angol Pénzügyi felügyelet figyelmeztetését is:

https://www.fca.org.uk/news/warnings/dakken-group

Az állítólagos angol adó utalását magánszámlára kérték, amiről vagy egy láthatólag hamis, adóhivatal nevében kiadott számlát, vagy a Bank of England (!) számláját küldték meg. A Bank of England kérésünkre megerősítette, hogy a számlát nem ők állították ki és semmilyen kapcsolatuk nem lehet magánszemélyekkel, mivel ők nem lakossági szolgáltatók.

Sajnos mivel az ügynek igazi angol kapcsolata nincsen, ezeknek a megkárosított embereknek hatékonyan mi nem tudunk segíteni, az adót csak angolnak mondják, de a valóságban nincsen ilyen adókötelezettségük magyar magánszemélyeknek, még az adónak sem 15% a mértéke itt.

A megkeresések száma növekvő tendenciát mutat, ezért szeretnék ezzel a cikkel mindenkit figyelmeztetni, hogy ellenőrizze a befektetését, az valóban jó helyen, pénzügyi felügyelet alá eső szervezeten belül van-e. És ha bárki azt mondja, hogy angol adót kellene rendeznie mielőtt a befektetési nyereségét megkaphatná, nagyon kérek mindenkit, ne utaljon el semmilyen további összeget előre senkinek.

Sok szomorú történetet láttunk most, ami személyesen is megérintett, ezért szeretném ezzel a cikkel az esetleges további károkat megelőzni. Megköszönném, ha megosztanák minél szélesebb körben.

Exit mobile version