Felnőttkori depressziót okozhat a tizenévesek kannabiszhasználata

A tizenévesek kannabiszhasználata és a felnőttkori depresszió között “erős kapcsolatot” találtak brit és kanadai kutatók – írja az MTI a BBC hírportálra hivatkozva.

A fejlődő agy különösen érzékeny – írták az Oxfordi Egyetem és a montreali McGill Egyetem kutatói.

A fiatalok kannabiszhasználata “fontos közegészségügyi probléma”, különösen mert a ma árult szer jóval erősebb lehet, mint a régebbi. 

Angliában és Walesben évente nagyjából minden kilencedik tizenéves és fiatal felnőtt használja ezt a tudatmódosító anyagot.

A JAMA Psychiatry című szaklapban arra figyelmeztetik a szülőket, hogy a kockázat szerény, mégis “borzalmas következményei lehetnek” a fiatalkori kannabiszfogyasztásnak.

A tudósok több mint 23 ezer fiatal adatait elemezték. Kiszűrték azokat, akik már fiatalon a depresszió jeleit mutatták, valamint azokat, akiknek a családjában előfordult a betegség.

A kutatók állítása szerint a 18 éves kor előtti kannabiszhasználat 37 százalékkal megnövelte a fiatal felnőttkorban kialakuló depresszió kockázatát.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 35 év alattiak korcsoportjában körülbelül minden 14. depressziós betegség a tizenéves drogfogyasztással függhet össze.

Megvizsgálták a szorongás és az öngyilkossági kísérletek valószínűségét is. A szorongás kockázatának emelkedését megfigyelték, de statisztikailag nem volt szignifikáns.

Akik tizenévesen kannabiszt használtak, háromszor nagyobb eséllyel próbálkoztak öngyilkossággal, de az adatok mennyisége nem tette lehetővé, hogy ebből biztos következtetést vonjanak le.

Minden kétséget kizáróan nem tudták bizonyítani, hogy a tizenévesek kannabiszhasználata feltétlenül depressziót okoz, de a kapott számok alapján és a szer – eddig ismert – agyra gyakorolt hatása alapján erős kapcsolatot mutattak ki.

A King’s College London pszichiáter professzora, Sir Robin Murray elismerte, hogy az eredmények „valószínűleg helyesek”.

Az eredmények szerint a drog befolyásolja az agy azon részeit, amely a racionális és érzelmi gondolkodást valamint a kedélyállapot-javításért felelős szerotoninszintet szabályozzák.

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy milyen erősségű és mennyiségű kannabisz fogyasztása függ össze a későbbi, fiatal felnőttkori depresszióval. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .