EP-választás: Nem szavazhatnak levélben az angliai magyarok

Jelentősen érinti a Nagy-Britanniában élő magyarok szavazati lehetőségét a májusi európai parlamenti választáson (EP-választás) az, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja.

Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, eddig levélben szavazhattak volna, de Nagy-Britannia Európai Unióban való maradásával már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ők csak a brit pártok listáira adhatják le a voksaikat.

A Nemzeti Választási Iroda levelet küld azoknak a Nagy-Britanniában élő, de magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak, akik az EP-választás előtt felvételüket kérték a levélben szavazók névjegyzékébe. Ők eddig levélben szavazhattak volna a magyarországi pártlistákra, mivel a Brexit esetén EU-n kívüli lakóhellyel rendelkeztek volna.

Mivel április 30-ig az Egyesült Királyság mégsem lépett ki az Európai Unióból, és az Európai Parlament tagjainak megválasztásakor valószínűsíthetően még uniós tagállam lesz, a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben.

A Brexit csúszása miatt a magyar lakcímmel nem rendelkező angliai magyarok csak a brit listákra szavazhatnak. Ehhez azonban a brit jogszabályoknak megfelelően május 7-éig fel kell vetetniük magukat a brit választói névjegyzékbe.

Azok a magyar állampolgárok, akik ugyan Nagy-Britanniában élnek életvitelszerűen, de még magyarországi lakcímmel is rendelkeznek, továbbra is jogosultak a londoni, manchesteri, vagy az edinburghi konzulátus valamelyikén magyar pártlistákra szavazni személyesen.

A Brexit elhalasztása a magyarországi lakcímmel rendelkező brit állampolgárok szavazati jogát is érinti. A helyi választási irodák – amíg úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt a májusi szavazásban – unión kívülieknek tekintették a brit állampolgárokat, akiknek a névjegyzékbe vételét ez okból el is utasították.

Ezekben az ügyekben most új határozatot kell hozni, és fel kell venni a brit választópolgárokat a magyarországi névjegyzékbe a korábban beadott kérelmük alapján. Természetesen erről a brit választópolgárok tájékoztatást kapnak.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós választópolgárok május 10-én 16 óráig kérhetik a névjegyzékbe vételüket, amennyiben magyar pártlistákra kívánnak szavazni. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .