Energia árplafon: Mit jelent ez Számodra?

Az emelkedő globális gázárak drámai növekedést okoznak a háztartások számláiban 2022-ben

Az energiaár felső határa az a maximális összeg, amelyet a közüzemi társaságok évente felszámíthatnak egy átlagos fogyasztótól az Egyesült Királyságban az általuk felhasznált villamos energia és gáz mennyiségéért, megakadályozva ezzel, hogy a vállalkozások a költségnövekedést egyszerűen áthárítsák a fogyasztókra.

Az Ofgem szabályozó által meghatározott és először 2019 januárjában bevezetett felső határ azonban csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik szabványos változó tarifával rendelkeznek, ami jellemzően a szolgáltató alapértelmezett és legdrágább opciója.

Nem védi meg a fogyasztókat a globális piaci ingadozásokkal szemben, és nem korlátozza az egyén teljes számláját – ha többet használ, mint az „átlagos felhasználó”, akkor többet is fizet.

Az árat félévente felülvizsgálják, és a legutóbbi, 2022. február 3-án bejelentett felső határ 54 százalékos emelkedést eredményezett, ami azt jelenti, hogy tavasszal meredeken emelkednek a háztartások számlái.

2022. április 1-jétől a felső határ 1277 GBP-ről 1971 GBP-ra emelkedett a háztartások átlagos használatára vonatkozóan. Ez évi 693 GBP-s növekedést jelent egy átlagos vásárló számára.

Az előfizetéses mérőket használó ügyfelek szintén 708 GBP-os növekedést tapasztaltak 1309 GBP-ről 2017 GBP-re.

Jonathan Brearley, az Ofgem energiaszabályozó ügynökség vezérigazgatója a következőket mondta: „Tudjuk, hogy ez az emelkedés rendkívül aggasztó lesz sok ember számára, különösen azok számára, akik nehezen boldogulnak, és az Ofgem gondoskodni fog arról, hogy az energiacégek bármilyen lehetséges módon támogassák ügyfeleiket. .”

A legutóbbi, 2021. augusztus 6-i felülvizsgálat maga is 12 százalékos, azaz 139 font emelkedést jelentett a hat hónappal korábbihoz képest, de ez a legújabb fejlemény még több rossz hírt jelent a fogyasztó számára, amikor a megélhetési költségek már spirálisan emelkednek, és az infláció várhatóan emelkedni fog a jelenlegihez képest. 5,4 százalékról több mint 7 százalékra.

Oroszország katasztrofális ukrajnai háborúja csak tovább fokozta az Egyesült Királyságban és másutt uralkodó feszült helyzetet, tekintettel arra, hogy az agresszor a kontinentális Európa kulcsfontosságú energiaszállítója.

A növekvő hazai számlákra reagálva Rishi Sunak kancellár azóta bejelentette, hogy 150 GBP önkormányzati adó-visszatérítést kapnak az A-tól D-ig terjedő sávban lévő lakások, és 200 GBP-s számla árengedményt is tervez.

Egy ilyen típusú, kormány által támogatott hitelkonstrukció körülbelül 5-6 milliárd fontba fog kerülni, ez jóval kevesebb, mint az energiaipar által igényelt 20 milliárd font, amely már korábban is kritizálta a bejelentéseket.

Dale Vince, az Ecotricity főnöke már „túl kevésnek, túl későn” nevezte az intézkedéseket.

Az alsóházban válaszolva Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja szintén „vásároljon most, fizessen később rendszernek” nevezte Sunak úr terveit, amely megterheli a holnap költségeit.

Karácsony előtt a beszállítók felszólították Kwasi Kwarteng üzleti titkárt, hogy fogadjon el egy sor intézkedést, az adócsökkentéstől a kormány közvetlen pénzügyi beavatkozásáig, hogy megóvják az ügyfeleket attól, hogy megfizethetetlen emelkedések sújtsák őket, ami hozzáadódik a megélhetési költségek amúgy is spirális emelkedéséhez. .

Az Energy UK, a brit beszállítók kereskedelmi szervezete a lakossági számlák áfájának 5 százalékról nullára történő csökkentését kérte, és egy egész iparágra kiterjedő finanszírozási rendszert, amely lehetővé tenné cégei számára, hogy a gázár-emelkedés költségeit több évre eloszthassák.

Az októberi költségvetésben azonban Sunak úr ellenállt az energiaadó csökkentésére irányuló felhívásoknak, Whitehall-források pedig azt mondták akkor, hogy egy ilyen lépés rosszul célzott lenne, és segítené azokat az embereket is, akik megengedhetik maguknak, hogy többet fizessenek, nemcsak azokat, akik valóban bajban vannak.

A szolgáltatók, köztük az E.On is kérték a megújuló energiaforrásokat és az energiahatékonysági fejlesztéseket előmozdító zöld illetékek eltávolítását a számlákból, azzal érvelve, hogy ez lenne a progresszívebb megközelítés, mivel a magasabb jövedelműek arányosan többet járulnának hozzá, bár ez nemkívánatos visszalépést jelentene. a környezetvédelem terén.

Ugyanennek a cégnek a vezérigazgatója, Michael Lewis még ennél is tovább ment, és arra kérte a kormányt, hogy legyen „radikális” a közpénzek felhasználásával az ügyfelek rövid távú megmentésére.

Januári ITV-műsorában a háztartások pénzügyeinek közelgő megszorításaival foglalkozva a mindig találékony pénzmegtakarítási szakértő, Martin Lewis ez egyszer kénytelen volt beismerni, hogy megdöbbentette az energiaköltségek ilyen drámai növekedése elleni küzdelem lehetősége. A frusztráltságtól „reszketve” és „már-már könnyezve” csalódottan távozott, amiért nem tudott segíteni egy egyedülálló anyának, aki nem tudja befizetni a számláit.

“Sok ember megengedheti magának az emelést, bár nem örül neki, de vannak olyan emberek milliói is, akik tüzelőanyag-szegénységbe fognak kerülni, és közel kerülhetnek ahhoz, hogy válasszanak a fűtés és az étkezés között” figyelmeztette hallgatóságát.

Ahogy maga az Ofgem is megtette, Lewis úr azt tanácsolta nézőinek, hogy beszéljenek beszállítójukkal a lehetséges fizetési tervekről, és azt javasolta a háztartásoknak, hogy nézzék meg, jogosultak-e a kormány által nyújtott lakásmelegítési kedvezményre vagy a téli üzemanyag-fizetésre.

Tekintettel arra, hogy a kínált legolcsóbb energiatarifák általában körülbelül 200 fonttal az energiaplafon alatt vannak, a szokásos útmutatás az, hogy váltsunk rendszeresen szolgáltatót, hogy a legjobb ajánlatot kapjuk, és legalább 12 hónapra a jelenlegi alacsony árat fizessük.

De a jelenlegi állapot olyan a bizonytalan, hogy még a hagyományos bölcsességnek ez a darabja is kétséges.

„Normál körülmények között a váltás jó módja az árplafon leküzdésének és a pénzmegtakarításnak. A mostani példa nélküli energiapiaci körülmények miatt azonban egy életre szóló szokáson változtatunk, és felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a váltás jelenleg nem biztos, hogy a megfelelő lépés” – tanácsolta felhasználóinak a Moneysupermarket ár-összehasonlító oldal. .

Lewis úr nagyjából egyetértett, amikor azt mondta az előfizetőknek heti e-mailjében: „Ha kétségei vannak, ragaszkodjon a mai legolcsóbb árhoz – ami a felső határ.”

Exit mobile version