Elindult a tesztüzem, kérelmezhető a letelepedési engedély

Megkezdődött annak az engedélyezési rendszernek a próbája, amelyet a brit kormány a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok további tartózkodásának lehetővé tételére dolgozott ki. Igaz, csak tesztüzemben, de már kérelmezhető a letelepedési engedély.

Elemzők komoly bírálatokkal illetik a rendszert, azzal az érvvel, hogy sok EU-állampolgár kimaradhat a eljárásból, és így bizonytalanná válhat a tartózkodási jogviszonyuk – írja az MTI.

Nagy-Britanniában a statisztikai hivatal (ONS) jelenlegi becslései szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él, más, független becslések 3,5 millióra teszik az uniós országokból tartósan áttelepültek számát.

Azok a külföldi EU-polgárok, akik jelenleg is törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban. Megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státuszért kell folyamodniuk.

A kérelmezési rendszert a belügyi tárca tavaly nyáron már alávetette egy szűk körű, felkért résztvevők bevonásával elvégzett próbának.

A minisztérium hétfői tájékoztatása szerint mostantól minden külföldi EU-állampolgár benyújthatja a kérelmét, jóllehet továbbra is próbaüzemről van szó.

A rendszer végleges formájában március 30-án indul, egy nappal a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapja után.

A belügyminisztérium tájékoztatója szerint a tartós letelepedési engedély iránti kérelmet 2021. június 31-éig lehet beadni.

Ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg március végén, akkor a határidő 2020. december 31-ére módosulna. Ebben az esetben igazolni kellene, hogy a kérelmező már a kilépés március 29-i határnapján életvitelszerűen Nagy-Britanniában élt.

A brit hatóságok kérése az, hogy azok, akik a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, hitelesen igazolják személyazonosságukat.

Továbbá nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet súlyosabb bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Az állandó letelepedett státuszért folyamodó külföldi uniós polgárok online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazással is beadhatják a kérelmüket.

A személyazonosság igazolására a kérelmezőknek az “EU Exit: Identity Document Check” alkalmazást kell használniuk, amely része az engedélyezési rendszer működésére kidolgozott, mobil eszközökre letölthető integrált alkalmazásnak. 

A letelepedett státuszt igénylő felnőtteknek 65 font eljárási díjat kell fizetniük. Ugyanez a díj a 16 évnél fiatalabbak esetében 32,50 font lesz. 

A brit belügyminisztérium szerint kétféle tartózkodási jogviszonyért folyamodhatunk. Az egyik a letelepedett státusz, a másik az előzetes letelepedett státusz.

Attól függően, hogy a kérelmező a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig – megállapodás nélküli Brexit esetén idén március 29-éig – eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

Az útmutató szerint azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik a határidő végéig még nem tartózkodnak ennyi ideje Nagy-Britanniában. Amikor elérik ezt, ők is végleges letelepedett státuszt kérhetnek, amiért nem kell majd még egyszer fizetni.

A brit kormány szeretné, ha a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is az országban maradnának. Függetlenül attól, hogy életbe lép-e a megállapodás a brit kilépés feltételrendszeréről.

A British Future nevű tekintélyes londoni elemzőműhely tanulmánya szerint nagy kockázatokat rejt az engedélyezési rendszerrel járó munkateher, amely az elbíráló hatóságokra hárul.

A kutatóintézet 3,5 millióra becsüli a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok számát. A tanulmány szerint közülük 98 ezer a magyarok, és több mint egymillió a lengyelek száma.

A British Future szerint ez azt jelenti, hogy ha a brit belügyminisztérium 2021 júliusáig az összes külföldi EU-állampolgár letelepedési kérelmét el szeretné bírálni, akkor naponta 5600 folyamodványt kellene feldolgoznia.

Ha az uniós állampolgároknak csak az 5 százaléka szembesül valamilyen nehézséggel vagy elutasítással, az is azt jelentené, hogy a határidő lejártával 175 ezren maradnának jogi státus és esetleg munkavállalói jogosultság nélkül. (MTI)

FRISSÍTÉS: A kormány hétfőn bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a letelepedési engedély kérvényezése, amint a rendszer március végén hivatalosan is elindul. Aki már befizette a díjat, visszakapja.

Bővebb információt a brit kormány ide vonatkozó oldalán találtok: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .