Eldőlt: Ekkor léphet ki Anglia az EU-ból

 TransferWise
Nagy-Britannia az Uniós tagságáról szavazott júniusban, ahol a britek döntöttek: el kívánják hagyni az Európai Uniót. A kilépési folyamat, amely előreláthatóan 2 évig is eltarthat, azonban még nem kezdődött el.

Az elmúlt hetekben, hónapokban többen gyakoroltak már nyomást a brit miniszterelnök asszonyra annak érdekében, hogy indítsa el a kilépési folyamatot, azonban mind ez idáig ez még nem történt meg.

A brit miniszterelnök asszony korábban több nyilatkozatában is jelezte, hogy addig nem jelenti be a kilépési szándékot, amíg a kormány nem dolgozza ki a tárgyalási stratégiáját.

Theresa May brit miniszterelnök asszony a mai napon hivatalosan is bejelentette, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét. Hangsúlyozta, hogy pontos dátum továbbra sincs.

Ez a cikkely szabályozza az EU-ból való kilépés folyamatát. Ezzel hivatalosan is elkezdődik az a folyamat, amely végén Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból és független országgá válik saját törvényekkel.

Az Európai Unióból való kiválás folyamata a kilépési szándék brüsszeli hivatalos bejelentését követően minimum két évig tart majd. Számos gazdasági, politikai, biztonsági, diplomáciai és jogi tárgyalás, vita és egyezmény szükségeltetik hozzá.

A brit kormányfő a mai napon adott először hozzávetőleges tájékoztatást a várható menetrendről. Ezek alapján megjósolható, hogy a Brexit, azaz a brit kilépés 2019 nyarára valósulhat meg.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.