Elcsendesül a Big Ben, vizsgaeredmények, határvita

Amíg  Spanyolországban és Finnországban sajnos újabb terrorista merényleteket követtek el, Angliában ezen a héten is a Brexit volt a legfőbb téma. Hétfőn elcsendesül a Big Ben, a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja, várhatóan 4 évre.

A Brexit-tárgyalások menetét és a britek hozzáállását kritizálták az ír szakértők. Nagy-Britannia ugyanis nem akar visszatérni az unió előtti kemény határokhoz és a határőrökhöz az Észak-Írország és Írország közötti határterületen. Ugyanakkor az Unió ragaszkodik a vámellenőrzésekhez az EU külső határain, így itt is.

A brit kormány ígéretet tett arra, hogy az uniós polgárok az Egyesült Királyság kilépése után is vízum nélkül utazhatnak majd be az országba. Persze csak akkor, ha nem szeretnének itt dolgozni, tanulni vagy letelepedni, ekkor ugyanis szükség lesz majd papírokra. Részleteket őszre ígértek.

Október végére közel 22 ezer fegyverrel felszerelt angol rendőr lesz kamerákkal ellátva, aminek révén próbálják felgyorsítani a rendőrök felelősségre vonását.

A kamerák felszerelését Mark Duggan halála után javasolták, akit rendőrök lőttek le annak ellenére, hogy fegyvertelen volt. Az ő halála vezetett később az észak-londoni zavargásokhoz.

Az Adecco által végzett felmérés alig 1%-os fizetésemelést jósolt a következő évre a legalacsonyabb bérkategóriájú foglalkozásoknál, ami alacsonyabb lesz, mint a várható jövő évi infláció. Azaz a fizetések reál értéke ismét csökkeni fog, köszönhetően a többszörös túljelentkezésnek is.

A vonatjegyek árai jövőre 3,6 százalékkal emelkednek. Ez majdnem duplája az idei áremelésnek. Az áremelést a közlekedési miniszter a vasútvonal modernizálásával, és az utazás minőségének javításával magyarázta.

Az emelésnek köszönhetően az éves vonatbérlet London és Brighton között 4335 font lesz, Liverpool és Manchester között 3154 font. A London és Bristol között utazók éves bérlete 8168 fontba kerül majd.

A manchesteri merénylet áldozatainak hozzátartozói 250 ezer fontot kapnak a jótékonysági szervezet által összegyűjtött több mint 15 millió fontból. A merényletben megsérült emberek szintén részesülnek anyagi támogatásban.

A manchesteri városvezetés azonban a kormányt kritizálta a kifizetések lassúsága miatt, hiszen ezidáig még senki nem jutott hozzá a támogatáshoz.

Négy évre elnémul a tervek szerint jövő hétfőtől a híres londoni toronyóra. Elcsendesül a Big Ben a már régóta tervezett felújítása alatt.

A tervezett csend azonban többeket felháborított, megkérdőjelezve az elnémítás szükségességét. Több képviselő is a terv felül bírálatát kérte. A munkákat végző szakszervezet szerint viszont a harangok elcsendesítése mindenképpen szükséges a munkások hallásának megóvásáért.

Csütörtök reggel tették közzé az A-level vizsgák eredményét, amik az egyetemi jelentkezésekhez is szükségesek.

Az idei eredmények az elsők a megreformált rendszerben, mely szerint a vizsgákat csupán a két éves tanulási folyamat végén, és nem közben teszik le a diákok. Hat év után most először lettek jobbak az eredmények, így a reform eddig sikeresnek tűnik.

Immár egy éve jár éjszaka is a metró Londonban, amit a polgármester, Sadiq Khan egyértelműen sikernek könyvelt el, hiszen a vártnál egy millióval több utat tettek meg vele az elmúlt évben.

Külön öröm, hogy az éjszakai metróközlekedés több mint 171 millió fonttal növelte London bevételét, és több mint 3600 új munkahelyet teremtett.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .