Egészségügyi kalandok Angliában

Angliában vállalunk munkát, ez azt jelenti, hogy az élet kiszámítható és gyakran váratlan fordulataival is meg kell birkóznunk. Legyen az szűrővizsgálat vagy baleset, orvosi rendelőben mindannyian megfordulunk. Ezek a személyes tapasztalataim, semmiképp sem átfogó jellemzése az itteni rendszernek.

Felelős családanyaként igyekeztem felkutatni a számunkra legmegfelelőbb háziorvosi rendelőt. Ebben a városban, ahol mi élünk, számos lehetőség közül választhattam. Sok magyar ismerősünket is megkérdeztem a tapasztalataikról, az adott rendelőkről írt véleményeket is elolvastam különféle internetes felületeken.

Sok negatív véleményt gyűjtöttem be, felületes, nemtörődöm munkavégzésről, hosszú várakozásról, nem hatékony kezelésekről olvastam, hallottam. Végül választottam, és eddig csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be.

Egészségügyi kalandok Angliában1

A háziorvosi regisztráció gyorsan ment: a kapott időpontban megjelentünk, percre pontosan fogadtak, a nővér kedvesen beszélgetett valamennyiünkkel. Mivel mi valamennyien beszélünk angolul, így a kommunikáció nem volt gond, de bizonyára kaphattunk volna segítséget, ha nyelvi korlátokkal küzdünk. Az azóta eltelt egy évben többször kerültem kapcsolatba a rendelővel.

A kislányom fülgyulladása volt az egyik alkalom. Reggel hívtam őket, kaptunk gyorsan időpontot, egy tüneményes doktor néni megvizsgálta, receptet írt, és 11 órakor már az ágyában aludt és gyógyult a kis beteg. Megjegyezném itt, hogy a receptre felírt gyógyszereit ingyenesen válthattuk ki.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatra meghívó levelet is kaptam. A háziorvosi rendelőben, a nővér végezte a mintavételt. Pár perccel korábban érkeztem, azonnal be is szólított, mosolyogva elbeszélgettünk és ripsz-ropsz túl is voltam az egészen. Elmondta mi, miért és hogyan fog történni, majd tájékoztatott arról, hogy az eredményt postán kapom meg, valamint arról is, hogy mi a teendő a különféle eredmények esetén. Bár tartottam tőle, kellemes élmény maradt.

Még otthon derült ki, hogy epekövem van, amit ajánlott lenne mihamarabb kivetetni. A költözés és egyéb nehézségek közepette erre nem volt lehetőségem. Nemrég egy újabb fájdalmas roham hatására, eldöntöttem, hogy a végére járok ennek az ügynek is. Időpontot kértem az orvoshoz. Természetesen percre pontosan fogadott, meghallgatta a történetemet, megvizsgált, majd vér-és ultrahangvizsgálatot kért.

A vérvételre ugyanoda, a háziorvosi rendelőbe kellett mennem, következő reggel, ami szintén időben, gyorsan, szakszerűen zajlott. Az ultrahangvizsgálatra a kórházban került sor. Levélben értesítettek az időpontról, egy hét leforgása alatt.

A vizsgálatra 8 percet kellett várnom. A vizsgálatot végző személy bemutatkozott, és végig magyarázta, hogy épp mit vizsgál és mit lát. Kérdéseimre készségesen válaszolt. Másnap érkezett egy levél a háziorvosi rendelőből, hogy kérjek időpontot az orvoshoz, az eredmények kiértékelése végett.

Sajnos a férjem is megismerkedhetett az itteni egészségügyi rendszerrel, mert egy rossz mozdulat következtében két helyen is eltört a lába, így hosszas gipsz és lábadozás következett. A háziorvos telefonon is elérhető volt, a munkahely által kért igazolásokat időben küldte.

A szakorvosi vizsgálatokra a kórházban került sor, levélben hívták a soron következő konzultációra. Mivel ez egy majdnem hat hónapos kezelés sorozat volt, így sok időpontról van szó. A legtöbb időben, gyorsan zajlott de volt, hogy sokat (több mint fél órát) kellett várnia. Ám a baleseti sebészetről és a röntgenről beszélünk, ahol érthető módon sok a váratlan, nem időpontra érkező beteg.

Hallottam sok rosszat az itteni egészségügyi ellátásról, de mi egyelőre ezeket tapasztaltuk, így ezekről tudok hitelesen beszámolni. Otthoni tapasztalataimmal összevetve a legnagyobb különbségeket abban látom, hogy nem kell annyit várni, sem a vizsgálatokra, sem a rendelőben.

Nem tapasztaltam feszültséget, türelmetlenkedést, rohanást. Senki sem utasítgatott, nem oktatott ki, nem viselkedett lekezelően. Az volt az érzésem minden esetben, hogy egy problémával fordulok hozzájuk és ők segítenek a megoldásában.

Az eddigi kalandjaink reménnyel töltenek el, de a bizalom kialakulásához idő kell. Ösztönösen még mindig kikérném az otthoni orvosom véleményét, de az is igaz, hogy ő egy ritka jó szakember és évtizedes az együttműködésünk. Itt is és otthon is nehéz dolog betegnek és kiszolgáltatottnak lenni. Mindenkinek jó egészséget, hosszú, nyugodt életet kívánok!


MÉG TÖBB CIKK A TÉMÁBAN:

Magyar orvosok Angliában

Háziorvos regisztráció Angliában

Fogászati ellátások Angliában

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .